Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

König: Představu o angažmá mám, jasno bych chtěl mít do konce týdne

Praha – Do konce tohoto týdne by chtěl Leopold König mít rozhodnuto o svém dalším angažmá. Dopředu nevylučuje roli superdomestika, zároveň však chce mít garantovanou i pozici lídra pro některé závody. Poodhalil také své plány pro zbytek sezony, které místo Vuelty zahrnují hlavně mistrovství světa. Leopold König odpovídal na chatu.

Leopold König
zdroj: ČTK/AP autor: Peter Dejong

Budoucí angažmá – prioritní otázka přijde-li v současné chvíli řeč na Leopolda Königa. V rozhovoru pro ČT český jezdec uvedl, že zvažuje čtyři nabídky, mezi nimiž je i setrvání v současném působišti NetApp-Endura (od příští sezony Team Bora). Jasno by mělo být do konce týdne. Na chatu pak odpovídal na několik dotazů, které se této otázky přímo týkaly. "Představu samozřejmě mám, intenzivně od Tour jednáme s mým manažerem o možnostech a podmínkách jak v Pro Tour stájích, tak i s mým současným týmem… Myslím, že moje budoucnost je na Grand Tours. A proto bych se na ně chtěl i do budoucna soustředit," uvedl König.

Poněkud dvojznačně pak odpověděl na otázku, zda bere v úvahu i možnou pozici domestika. "Lídr stáje jsem byl v podstatě poslední čtyři roky a pokud se chci posunout dál, tak pracovat pro někoho lepšího by také byla možnost se zlepšit. Role superdomestika je v cyklistice více než ceněná, takže i to je možnost," poznamenal. König rovněž dodal, že v podmínkách pro budoucího zaměstnavatele má i pozici lídra pro některé závody.

  • "Za Vueltu jsem měl devět kontrol, za Tour pět kontrol, do toho biologický pas, dnes ráno jsem měl kontrolu u mě doma, každý čtvrt rok chodím na kontrolu do biologického pasu, na každý den hlásím místo svého pobytu a ve smlouvě mám, že pokud budu mít pozitivní nález, vracím výplatu dva roky zpět a tým končí, protože končí sponzor. Jen malomocný si může myslet, že ho nikdy nechytí… Velkým bojem proti dopingu je v cyklistice víc pozitivních testů než v jiných sportech, vždy se najde někdo hloupý, kdo to zkusí. Ale upřímně si myslím, že je momentálně cyklistika jeden z nejčistších sportů na světě," poznamenal König k situaci, v níž se sport nachází.

König poodhalil i své plány pro zbytek sezony – v nich nefiguruje oproti loňskému roku Vuelta, na kterou stáj NetApp-Endura nedostala divokou kartu. "Pojedu USA Pro Cycling Challenge v Coloradu a potom nejspíš Kolem Británie. Nakonec klasiky v Itálii a MS, na které jsem se také už před Tour zaměřoval," řekl a dodal s poukazem právě k zářijovému mistrovství: "Pokud budu nominován, půjdu do tohoto závodu s velkými ambicemi, i když letošní trať nasvědčuje spíše rychlejším typům. Zase ale ne sprinterům."

Dotkl se i probíhajícího případu Romana Kreuzigera a jeho problémům s biopasem. Na rozdíl od některých jiných jezdců uvedl, že kauza musí mít nějaký podklad – a že se takříkajíc neobjevila z ničeho nic. Přikládá se také za rychlejší řešení podobných situací. "Určitě mu to nezakázali na základě ničeho. Jen doufám, že se to co nejdříve vyřeší a ať už je pravda jakákoli, tak vyjde na povrch. Cyklistice tyto průtahy moc nepomáhají," odpověděl (web ČT sport se nejnovějším událostem ohledně Romana Kreuzigera věnoval v článku ZDE).

Je nám líto, video expirovalo.
König: Je to 50 na 50 – přestup do ProTour týmu a setrvání v Netappu
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články