Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Klečet, či neklečet? Vedení NFL chce zasáhnout do hráčského protestu

Už několik týdnů se tohle téma drží v popředí zámořské sportovní agendy a rozděluje nejen příznivce amerického fotbalu. Do pokračujícího protestu některých hráčů NFL, kteří před zápasy pokleknou u státní hymny, chce zasáhnout sám komisionář soutěže Roger Goodell. Všem 32 týmům rozeslal dopis, ve kterém formu protestu zpochybňuje a hráče vybízí k jeho přehodnocení. Nejedná se zatím o direktivu, spíš podnět k další diskuzi. 

Hráči Oakland Raiders protestují před utkáním NFL
zdroj: ABACA autor: Sachs Ron/CNP/ABACA

Goodell se přitom nedávno sám zastal práva hráčů na svobodné vyjádření, když přes média důrazně oponoval prezidentovi Donaldu Trumpovi. Ten se do hráčů rázně obul a žádal po majitelích klubů, aby toho, kdo nebude respektovat americkou vlajku a hymnu, okamžitě vyhodili. Goodell označil jeho projev za rozvratný.

Šéf NFL ale zároveň nemůže pominout marketingový obraz soutěže. Postoj některých hráčů vyvolává na stadionech nesouhlasné bučení, fanoušci pak na sociálních sítích hráče i vedení soutěže za nečinnost nevybíravě kritizují. Goodell na zářijovém setkání se zástupci hráčské asociace vyslechl jejich stanovisko, které spočívá v upozornění na přetrvávající rasovou nerovnost v americké společnosti. Vedení NFL tento postoj respektuje, nicméně se snaží najít kompromis, který by dokázaly akceptovat obě strany. Hodně složitý úkol.  

Roger Goodell - komisionář NFL
zdroj: Reuters autor: Mike Segar

"Tak jako spousta našich fanoušků i my věříme, že by při americké hymně měl každý stát. Jedná se o důležitou součást naší hry. Chceme uctít vlajku a naši zem, což od nás fanoušci očekávají. Zároveň nám ale velmi záleží na hráčích a respektujeme jejich názory a obavy z vážných společenských jevů. Kontroverze, které vyvolává klečení při hymně, staví ale překážku k tomu, abychom o daném problému mohli vést upřímnou a vážnou debatu. Musíme se přes tyto spory přenést, a chceme tak ale učinit se všemi hráči," stojí mimo jiné v Goodellově memorandu. 

NFL plánuje na tento týden setkání s kluby, na kterém by Goodell měl předestřít plán, jak v dané situaci postupovat. Z řad hráčů se už teď ozývají první hlasy, které jakoukoliv iniciativu ze strany soutěže zpochybňují. "Myslím, že jsme za poslední rok viděli, že i když vystrnadíte hráče z ligy, tak ty ostatní to neodradí od toho, aby dělali to, čemu věří, že je správné. Můžete se pokoušet změnit formu protestu, ale já nevěřím, že by na to hráči ve své snaze po spravedlnosti a rovnosti přistoupili," prohlásil například obránce Philadelphie Eagles Malcolm Jenkins.

Protest hráčů Jacksonville Jaguars
zdroj: Reuters autor: Eduardo Munoz

S formou protestu – pokleknutím - jako první přišel už před loňskou sezonou tehdejší quarterback San Francisca Colin Kaepernick, který je momentálně bez smlouvy a bez angažmá. Po jeho vzoru se hnutí rozšířilo napříč celou NFL a zesílilo po nedávných Trumpových slovech na adresu klečících hráčů.

Ještě před začátkem sezony se už například pojistila NBA. Goodellův protějšek ve vedení ligy Adam Silver už dopředu varoval hráče, že pokleknutí u předzápasové hymny v žádném případě tolerovat nehodlá.

Zdroj
ČT sport, nfl.com, espn.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články