Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
WA Race Walking Tour Gold - Poděbrady

Trump dostal od klubů NFL ráznou odpověď, všechna utkání začala sborovým protestem

Reakce hráčů NFL, do kterých se v průběhu emotivního projevu opřel americký prezident Donald Trump, na sebe nenechala dlouho čekat. Některá mužstva během státní hymny před nedělními zápasy prestižní ligy amerického fotbalu klečela, některá v rámci protestu nevyšla na zahajovací ceremoniál z kabin a rozhodla se mluvit prostřednictvím své nepřítomnosti. Ať už zvolila ten, či onen způsob, vyslala nejmocnějšímu muži země jasný vzkaz: Jsme jednotní.

Trump totiž v sobotu vyzval funkcionáře týmů, aby propustili fotbalisty, kteří využívají svého práva ohradit se proti rasové diskriminaci. "Vyhoďte ty zku*vysyny ze hřiště!" prohlásil.

Odpověď hráčů byla více než blesková a vzbudila silný ohlas plynoucí od Londýna po Green Bay. K některým se přidali i vlastníci klubů, jenž s nimi bok po boku absolvovali slavnostní akt před duelem - Shahid Khan z Jacksonville Jaguars, Jeffrey Lurie z Philadelphie Eagles nebo Daniel Snyder z Washingtonu Redskins.

Všichni kromě dvou majitelů či generálních ředitelů (30 z 32, pozn. autora) vydali v sobotu večer prohlášení, ve kterém vyslovili nesouhlas s "křížovou výpravou" prezidenta Trumpa.


Je však potřeba vzpomenout, že bojkot započal už v srpnu loňského roku. Colin Kaepernick, bývalý quarterback
 San Francisca 49ers, tehdy ve stejném duchu protestoval proti policejní brutalitě a rasové nerovnosti ve společnosti.

O 13 měsíců později podpořila devětadvacetiletého rodáka z Milwaukee téměř celá NFL. Podstata jeho poznámek vyvolala reakce mnoha hráčů, trenérů a vedoucích činovníků prestižní americké soutěže. "V této zemi neexistuje větší jednota než sport a bohužel nic divnějšího než politika," konstatoval vlastník New England Patriots Robert Kraft.

"Myslím si, že naši političtí vůdci by se mohli hodně naučit z týmové spolupráce fotbalistů a důležitosti směřování ke společnému cíli," dodal.

Nedělní program NFL začal na londýnském stadionu Wembley, kde Baltimore Ravens vyzvali Jacksonville Jaguars a zmíněnou akci spustili. Totožný scénář mělo i zbývajících třináct střetnutí napříč americkými arénami - od Gillette stadium ve Foxborough, Massachusetts, až po StubHub Center na předměstí Los Angeles.

Trump reagoval prostřednictvím sociální sítě Twitter. "Velkou solidaritu pro naši státní hymnu a pro naši zemi. Postoj se zkříženými pažemi je v pořádku, klečení je nepřijatelné!" napsal. S jeho názorem souhlasili i někteří fanoušci. Ve Foxborough vyzývali klečící hráče, aby povstali, v Buffalu bylo na určitých místech stadionu slyšet bučení.    

Nezisková skupina America First Policies dokonce spustila reklamu na Facebooku s hashtagem #TakeAStandNotAKnee, kde se snažila přesvědčit příznivce NFL, aby podpořili prezidenta tím, že vypnou během utkání televizi.


Většina společnosti je ovšem na straně hráčů. Ti se k bojkotu pochopitelně vyjádřili také. 
"Nebudeme stát a podporovat rasovou nespravedlnost, jež sužuje občany tmavé pleti v USA. Z lásky k naší zemi a k úctě obětem, které učinili za nás, se společně postavíme za uchování základních principů svobody," napsali v prohlášení fotbalisté Seattlu Seahawks.

"To, co se děje v naší zemi, je tragédie. Vím, že fakt nejsem zku*vysyn a plánuji stále pokračovat v nastoleném trendu. Budu dělat vše, co bude v mých silách, abych z mé pozice podporoval rovnost lidí ve Spojených státech amerických," řekl DeShone Kizer, quarterback Clevelandu Browns.

"Je to o společné kooperaci. Nemůžeme být individualisté. Každý, včetně našeho majitele, celé organizace - pokud budeme něco dělat, budeme to dělat společně. Jsem dospělý člověk a můžu snadno pokleknout, ale všichni věříme v to, v co věříme - všichni dohromady. Budeme držet spolu bez ohledu na vše," doplnil Julio Jones z Atlanty Falcons.

Zdroj
ČT sport, nfl.com, The Washington Post, ESPN

Hlavní zprávy

Nejčtenější články