Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Jizerská padesátka bude mít poprvé v historii naplněnou závodní kapacitu

Praha - Ve světě českého běžeckého lyžování neexistuje větší fenomén než Jizerská padesátka. Legendární závod, jehož 44. ročník se poběží právě dnes, láká i po desetiletích nadále řady profesionálů z celé Evropy i davy nadšených amatérů. Organizátoři si tak letos první úspěch připsali ještě před startem samotného běhu, když se jim podařilo vyprodat všechna startovní čísla již s více než měsíčním předstihem.

Člen organizačního výboru Marek Tesař vysvětluje naplnění kapacity závodu, které dostalo Padesátku do společnosti třeba dlouhodobě vyprodaného slavného Vasova běhu, celkovým vzrůstem zájmu o běžecké lyžování obecně. "V posledních letech vyrostla po celé republice řada tratí, navíc jde o sport, který spojuje aerobní aktivitu s možností poznat krásy naší země. Kromě toho se nám podařilo přilákat na start nebývalé množství nováčků, letos jich pojede přes pět set," objasňuje Tesař.

Profil tratě zůstává už několik let takřka neměnný, organizátoři přesto připravili pro závodníky i diváky několik menších úprav. "Jezdí se už deset let prakticky stejně. Máme zajištěno pět občerstvovacích stanic, což je příjemné pro běžce, a řadíme se tím na úroveň nejvyspělejších zemí. Před cílem jsme pak přidali ještě jednu smyčku, aby diváci viděli větší část závodu a mohli si vychutnat hlavně více sprintů do cíle," představuje novinky Radim Nyč, velitel tratí a zároveň olympijský medailista z Calgary.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty

Obavy mohou mít organizátoři pouze z rozmarů počasí. Současné teplé dny a obleva budou ale dělat starosti spíše závodníkům. "Sněhu je naštěstí stále dost, takže tratě budou připraveny perfektně. Horší to bude s mazáním, které může některým běžcům dělat velké problémy. Ale i v tom je krása tohoto sportu, někdy je totiž mazání opravdu loterie," vysvětluje Tesař.

Jizerská padesátka:

Jizerská padesátka je závod v běhu na lyžích klasickou technikou na trati dlouhé přibližně 50 km vedoucí po tzv. Jizerské magistrále. Jezdí se už od roku 1968, v prvních letech se jednalo o oddílový závod TJ Lokomotiva Liberec. V roce 1970 se závodu zúčastnili všichni členové Expedice Peru 1970, kteří zahynuli pod kamennou lavinou 31. května téhož roku. Od té doby nese závod přídomek Memoriál Expedice Peru 70. Od roku 1999 je závod zařazen do světové ligy dálkových běhů Sky Classic. V posledních letech bývá závod rozdělen na více vzdáleností (50 km klasicky, 30 km volnou technikou, 25 km klasicky a kratší vzdálenosti pro děti) a existuje také letní varianta závodu na horských kolech.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články