Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
České ragby

Hájkovi se světovým šampionátem v Harrachově plní sen

Praha - Skokan na lyžích Antonín Hájek v Harrachově vyrostl a odmalička snil o velkém závodu v rodném městě. Nyní se jeho touha naplní a na mistrovství světa v letech na lyžích bude bojovat o stupně vítězů. "Když jsem začínal skákat jako malý, představoval jsem si, že tady budu skákat na mamutu velký závod. Teď je to tady a těším se na to," řekl sedmadvacetiletý Hájek, který je výkonem 236 metrů z Planice 2010 českým rekordmanem.

Antonín Hájek
zdroj: ČTK/AP

Už jako kluk na mamutí můstek pod Čertovou horou často lezl. Možná i proto se cítí nejlépe na velkých můstcích. Je brán za letce. "Je to moje priorita. Pokaždé jsem tam lepší než na normálním můstku. Baví mě to," usmíval se Hájek. Sedmý muž z olympijského závodu na velkém můstku ve Vancouveru 2010 nemá skok založený na síle a dynamice odrazu. Jeho předností je práce ve vzduchu. "Nedokážu přesně říct, co ve vzduchu dělám, a ani nad tím moc nepřemýšlím. Prostě cítím, co a jak mám udělat, kde a jak se uvolnit, kde vytáhnout," líčil Hájek.

Po nevýrazné sezoně se před šampionátem dostal do formy. "Bylo tam pár dobrých výsledků," řekl například o 14. místě v Lahti a stejnému výsledku v Trondheimu. Forma se mu možná zvedla podvědomě. "Nějak jsem si v hlavě říkal, že se blíží Harrachov a už je čas. Skoky jsou teď technicky dobrý, tak věřím, že to na tom mamutu vyjde, jak má, a bude to ta třešnička na konci sezony," doufal člen liberecké Dukly.

Češi před mistrovstvím vyhlásili útok na medaile, ať už v jednotlivcích, nebo družstvech. "Musíme do toho jít s tím, že se o medaili porveme. Neříkám, že ji uděláme, ale jsme blíž, než jsme kdy byli," řekl Hájek. Tuší, že se ozvou i škarohlídi. "To je jasný. Budou říkat: 'Oni nikdy medaili neměli a velkohubě to prohlašujou.' Ale nemůžeme říct, že si jdeme pro šesté místo, to by bylo málo."

Při letu okolo 200 metrů je skokan ve vzduchu čtyři pět vteřin. Celý pokus s nájezdem trvá dohromady asi osm. "Když je to špatný skok, člověk si ve vzduchu řekne něco sprostého, ale když cítím, že se to povedlo, tak už si to jen užívám. Koukám, kam to doletí, a pocity jsou příjemné," řekl Hájek. 

Sníh pořadatelé v teplém počasí vyrobili uměle, takže by se mělo létat. Hájek doufá, že lety nezhatí ani obávaný vítr. Pomoci by měly nové, vylepšené sítě. "Snad má foukat z druhé strany, než je ta síť...," poukázal Hájek na zvěsti o předpovědi a dodal: "Nad tím ale nemá cenu přemýšlet. Já věřím, že se konečně odskáče všechno, jak se má."

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články