Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Ostrava - Jihlava

Doping testujeme klidně i u šachistů, přiznal Chlumský

Praha - Boj proti dopingu je nezbytnou součástí moderního sportu, přesto přináší i absurdní situace. Poznal to třeba cyklista Roman Kreuziger, který sice za doping nebyl potrestán, přesto letošní Tour de France ale nepojede. "Z lékařského hlediska je to pochopitelné, ze sportovního hlediska je to velká nepříjemnost," uvedl šéf exekutivy Českého antidopingového výboru Jan Chlumský.

Dopingový test
zdroj: ČT24

Na páté místo z loňské Tour de France Kreuziger nenaváže. Na startu nejslavnějšího etapového závodu bude chybět kvůli nesrovnalosti v biologickém pasu z let 2011 a 2012 (více čtěte zde). Mezinárodní cyklistická federace případ prošetřuje už tři roky, jezdec stáje Saxo Tinkoff obvinění odmítá.

"Ke konkrétním parametrům přístup nemáme, to je věc mezinárodní federace, či případné dohody, ale ta neexistuje. Každopádně v roce 2011 a 2012 mu změřili vychýlený počet červených krvinek, potom to rok sledovali, kdy se to asi ustálilo na nižší hodnotě a potom teprve začalo vysvětlování," nastínil Chlumský.

Roman Kreuziger
zdroj: ISIFA/EPA autor: Yoan Valat

Dopingová kontrola probíhá i v jiných sportech. V loňském roce bylo nabráno 1 358 vzorků u českých sportovců a 19 z nich bylo pozitivních. Nejvíce testů bylo provedeno u atletů, kde kontroloři prověřovali 123 vzorků, ovšem všechny s negativním výsledkem. "Počet je limitovaný rozpočtem, který máme ze státních prostředků. V současné ekonomické situaci České republiky je to optimum, ale představoval bych si jich více. Kromě močových vzorků děláme i krevní odběry, hlavně na růstový hormon," popsal Chlumský.

Podle něj se doping delší dobu pohybuje na víceméně stejné úrovni, se zjišťováním látek problém není. "Preventivním způsobem na vrcholovou špičku působí to, že nám musí dávat místa pobytů, takže je můžeme pro mimosoutěžní kontroly kdekoli najít. Nemohou si tedy nic dovolit, zejména steroidní látky. Posun tu je, ale je to zase způsobené třeba jen tím, kolik odebereme kulturistů, protože v této statistice je minimálně polovina pozitivních nálezů," uvedl Chlumský.

Je nám líto, video expirovalo.
Host Sportovních zpráv: Jan Chlumský

Sportovci často hovoří o tom, že jsou testy leckdy hodně obtěžující. Komisaři za nimi přijdou třeba v šest ráno, nahánějí je, když mají volno, nebo mají kontrolu třikrát týdně. "Ale oni nás k tomu dohnali," brání se Chlumský. "Schovávali se před námi do různých podzemních posiloven, jezdili na výcvikové tábory na druhý konec planety a my jsme je nemohli sehnat. Zahájily to mezinárodní federace a Světová antidopingová agentura. Sportovec, který je čistý a ví, že jeho soupeři mají tuto povinnost také, má větší jistotu, že proti němu nastupují čistí sportovci. Je to tedy v jejich zájmu," vysvětlil.

Nejtestovanější byla loni atletika, která měla 123 kontrol a žádnou pozitivní. Velké sporty prošly bez problémů, nejhůře je na tom kulturistika nebo americký fotbal, kde byly dva pozitivní testy na požití marihuany. Doping se objevil i v hokejbale, golfu nebo cyklistice "Jsou to rozdílné sporty. Ve vzpírání by to člověk očekával, ale v malých sportech je to spíše náhoda nebo doping z nesprávné léčby. Za dvacet let jsme testovali asi 60 sportů včetně šachů, kde děláme kontrolu třeba jednou za pět let."

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články