Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
EP Benátky nad Jizerou

Cubs své čekání ukončili, kdo převezme smolnou štafetu teď?

Praha - Velkým sportovním happyendem skončil příběh nejdelšího čekání na titul v historii amerického profesionálního sportu. Baseballisté Chicaga Cubs zvítězili ve Světové sérii nad Clevelandem 4:3 na zápasy a po neuvěřitelných 108 letech zvedli nad hlavu trofej pro vítěze Major League Baseball. Nechtěný štafetový kolík se nyní přesunul do tábora poražených Indians, kteří naposledy slavili v roce 1948 a jejich šňůra bez vítězství tak trvá už 68 let.

Carl Edwards z Chicaga slaví triumf ve Světové sérii
zdroj: USA TODAY Sports autor: David Richard

Čistě optikou historické spravedlnosti si letošní titul Cubs zasloužili o něco více, a to nejen samotnou délkou čekání na titul. Dokonce i poslední finálová účast "roztomilých žabařů" totiž byla o tři roky starší než druhý a zatím poslední triumf celku z Clevelandu. Indiáni navíc během této doby byli třikrát ve finále - 1954, 1995 a 1997.

Podobně dlouhé série ale nejsou v tak těžké soutěži jako MLB výjimkou, druhý chicagský celek White Sox se v roce 2005 radoval z vítězství po 88 letech, jen o dva roky méně pak trval půst Bostonu Red Sox (1918-2004). Druhou nejdelší aktivní sérii z celků Major League momentálně drží Texas, Rangers čekají na titul od svého vstupu do soutěže v roce 1961.

Ani v dalších zámořských soutěžích nejsou podobná "období sucha" ničím výjimečným. Ačkoliv jsou severoamerické profesionální ligy kvůli systému draftů a platovým stropům opticky mnohem vyrovnanější než třeba přední evropské fotbalové soutěže, některé kluby čekají byť jen na finálovou účast v play-off celá desetiletí.

V prestižní lize amerického fotbalu NFL se za největší "pecháčky" mohou považovat v Arizoně. Cardinals slavili naposledy vítězství v roce 1947, tedy 20 let před prvním Super Bowlem. To ale klub ještě sídlil v Chicagu. V dalších lokacích, kde organizace působila, tedy v St.Louis a Phoenixu, už se na tento úspěch navázat nepodařilo. Nejblíž konci čekání byli Kardinálové v roce 2008, kdy podlehli až ve finále Pittsburghu.

Hokejisté Toronta po posledním vítězství ve Stanley Cupu
zdroj: o.canada.com

Jen o málo kratší je smolná série Sacramenta Kings v basketbalové NBA. Králové získali svou jedinou trofej v roce 1951, ovšem tehdy jako Rochester Royals. Od té doby se neprobojovali dokonce ani jednou do finále, ať už během působení v Cincinnati, Kansasu nebo Omaze. Největším úspěchem celku po přesunu do Kalifornie v roce 1985 zůstává konferenční finále ze sezony 2001-2002. Šance na ukončení trápení je momentálně v nedohlednu, posledních deset let se tým vůbec nedostal do play-off.

V NHL trvá nejdelší čekání sice jen 48 sezon, přesto není o nic bolestnější, neboť se přímo dotýká jednoho ze zakládajících celků soutěže a pýchy kanadského Ontaria, Toronta Maple Leafs. Javorové listy vybojovaly ve své dlouholeté historii celkem 13 Stanley Cupů, všechny však buď v úplných počátcích NHL, nebo v období "Original six" (1942-1967). Od prvního velkého rozšíření soutěže se Toronto vůbec nedostalo do finále. Stejně dlouho čeká na vítězství rovněž St. Louis, jeden z šesti celků, o které se právě v roce 1967 NHL rozrostla.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články