Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Čeští medailisté se vrátili domů

Praha - Na pražském letišti přistál krátce po poledni letecký speciál s českými olympijskými medailisty z Vancouveru. V Ruzyni je vítala početná skupina fanoušků, mnozí s červenomodrobílými vlajkami. Na tiskové konferenci se medailisté spolu se šéfem ČOV Milanem Jiráskem a vedoucím olympijské mise Františkem Dvořákem shodli, že šlo o olympiádu úspěšnou. Lukáš Bauer vyzdvihl olympijskou atmosféru a hry považuje zatím za nejlepší, které zažil. Martina Sáblíková se po náročném programu cítí unavená a zvažuje účast na dalších závodech v letošní sezoně.

Na úvod Milan Jirásek poděkoval všem českým sportovcům i těm, kteří jim pomáhali. Přestože úvod tomu nenasvědčoval, nakonec olympiádu Kanaďané podle něj zvládli. "Kanada si vzala olympiádu za svou. Do olympiády se zbláznila, někdy to bylo až příliš," poznamenal Jirásek.

Dvojnásobná olympijská vítězka Martina Sáblíková uvažuje o tom, že předčasně ukončí sezonu a nezúčastní se mistrovství světa ve víceboji, na kterém má 19. až 21. března v Heerenveenu obhajovat titul. Důvodem je únava, kterou si dnes po desetihodinovém přímém letu z Vancouveru přivezla do Prahy. Na Světový pohár v rychlobruslení, který se rovněž koná na oválu v Nizozemsku o týden dříve, ale v pátek odjede.

Únava a ztráta koncentrace nejspíš způsobí, že Sáblíková nenajde motivaci absolvovat náročný světový šampionát ve víceboji. "Ten svěťák by měl být ještě v pohodě. Tam pojedu, ale uvidíme, jak mi to půjde," řekla. Trenér Petr Novák se na oko tvářil, že na MS pojede a lehce ji z legrace přiškrtil. "Zůstávám přihlášená, trénovat mi nevadí," otočila se na něj s úsměvem, ale zvážněla. "Mám pocit, že mi vypověděla hlava. Čtyřboj je náročný a nevím, jestli budu schopná se na to soustředit," uvedla.

Lukáš Bauer byl z her nadšený. "Naprosto výtečná atmosféra, skvělá olympiáda. Nejlepší z těch čtyř, které jsem zažil," prohlásil. Na dotaz, zda přemýšlí o další olympiádě, odpověděl kladně. "Ano, pomýšlím na Soči. V plánu to mám," uvedl dvojnásobný bronzový medailista z Vancouveru.

"Bezpochyby to byly hry úspěšné," řekl šéf české olympijské mise František Dvořák. Jediné, co dělalo chmury nejen organizátorům, bylo podle něj neobvykle teplé počasí. Vytvořit dobré podmínky pro sportovce se podařilo. "Považujeme to za organizační úspěch i z naší strany," uvedl. Zdůraznil také oblečení českých sportovců. "Byli jsme mimo jiné vyhodnoceni jako nejlépe oblečená výprava," připomněl Dvořák.

Sáblíkovou přijeli mimo jiné přivítat také členové jejího fanklubu z Velkého Oseku, který kdosi v noci na dnešek na cedulích přejmenoval na Sáblíkov. "Neříkám, že jsem ráda, že někdo vytrhal cedule, ale je to pro mě velká čest. Jsem ráda, že se takhle vracím domu a vidím ty šťastné oči, jsem moc vděčná," prohlásila Sáblíková. Večer ji s trenérem Petrem Novákem čeká další uvítání přímo ve Velkém Oseku.

Pro Bauera chystají slavnostní přivítání sousedé na Božím Daru. Slavnostního uvítání se nezúčastnila jen bronzová medailistka Šárka Záhrobská, která dorazila do Prahy už v neděli.

Bauer s Koukalem se doma příliš neohřejí

Už v sobotu je čeká závod SP v Lahti, kde absolvují skiatlon na 2x15 kilometrů klasickou a volnou technikou. "Takže dnes přijedu, vybalím si věci z olympiády, ve středu večer všechno zabalím znovu a ve čtvrtek míříme na sever," povzdechl si Bauer. Do Finska by rád vyrazil s celou rodinou, kterou dlouho neviděl.

Otázkou je, s jakou formou se Bauer s Koukalem ve Skandinávii představí. Po náročném olympijském programu a zpátečním putování přes půl zeměkoule jim možná rychle budou ubývat síly. Koukal se tím ale netrápí. "Když forma nebude, tak si půjdu do obchodu koupit tu plechovou na bábovku," žertoval Koukal. "Teď už není co vymyslet, do konce sezony chybí sedm závodů a už se nic natrénovat nedá. Buď nějaká forma zůstala z olympiády, nebo už ji do konce sezony prostě nezískám," prohlásil Koukal.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články