Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Česko si z Vancouveru odváží šest medailí, skončilo čtrnácté

Vancouver – Česká olympijská výprava si z Vancouveru odváží dvě zlaté a čtyři bronzové medaile. Česko tak obsadilo v pořadí zemí čtrnácté místo a připsalo si svůj nejlepší výsledek v historii. Na první pozici se umístili Kanaďané, a to přesto, že v absolutním počtu získali méně medailí než Spojené státy. Jejich jednotlivá umístění však byla mnohem hodnotnější.

Jako první z české olympijské delegace získala medaili ve Vancouveru rychlobruslařka Martina Sáblíková. Překvapivě triumfovala na kratší trati dlouhé 3000 metrů. Už dva dny před závodem ji sžírala nervozita, den před závodem nemohla spát. Aby mohla načerpat energii, musel jí její trenér Petr Novák dát dva panáky a dokonce prášek na spaní. Pak se teprve podařilo budoucí olympijské vítězce usnout.

Na stupních vítězů pak stanula Sáblíková v průběhu her ještě dvakrát. V závodě na 1500 metrů překvapila bronzovou medailí. "Zlatá je zlatá, i když bronz je nádherný a na téhle distanci má pro mě velkou cenu," uvedla po svém druhém závodě.

Své rychlobruslařské umění ale ještě potvrdila ve své parádní disciplíně na trati 5000 metrů. Dobruslila si na ní pro druhé zlato. Se třemi medailemi se tak Sáblíková ve Vancouveru stala nejúspěšnější českou sportovkyní, ale i nejúspěšnější rychlobruslařkou celých her.

Dařilo se i českým lyžařům

Další medaile, které zamířily do českých kapes, pocházely z běhu na lyžích. Lukáš Bauer vybojoval bronz strhujícím finišem v závodě na 15 kilometrů volnou technikou. A třetí místo obsadilo české kvarteto běžců na lyžích ve složení Martin Jakš, Lukáš Bauer, Jiří Magál a Martin Koukal v závodě štafet.

Rovněž s bronzem se vrací domů i slalomářka Šárka Záhrobská. Pro svou první olympijskou medaili za třetí místo ve slalomu si dojela i přes špatné podmínky. České sjezdové lyžování se tak z olympijské medaile radovalo po 26 letech, neboť naposledy získala bronz ve sjezdu v Sarajevu Olga Charvátová-Křížová.

Český hokej zklamal

Velkým zklamáním pro Čechy bylo čtvrtfinálové vyřazení českých hokejistů. Sen o úspěchu podobného ražení jako v Naganu vzal za své, když čeští borci prohráli s Finskem 0:2.

Češi se nicméně vrací z olympiády spokojeni. Co do počtu získaných medailí se jim totiž podařilo naplnit nejoptimističtější prognózy. Šest medailí Česku předpověděla americká tisková agentura AP. Předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek byl ve svých odhadech mnohem střízlivější. Před odjezdem do Vancouveru prohlásil, že by byl spokojen se ziskem čtyř medailí.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články