Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Dohráno MOL Cup

Boulařka Sudová vyhlásila útok na světovou špičku

Praha – Akrobatická lyžařka Nikola Sudová má před novou sezonou smělé plány. Necelé dva roky po vážném zranění kolena se cítí fit, možná lépe než předtím, a vyhlásila útok na návrat do světové špičky. To by v praxi mělo znamenat v hodnocení světového poháru umístění v nejlepší trojici.

Nikola Sudová
zdroj: ČT24

"Ráda bych se vrátila tam, kde jsem byla před zraněním, tedy do špičky a nejlépe do třetího místa v pořadí světového poháru," řekla Sudová na dnešní tiskové konferenci v Praze. Sezonu začne příští sobotu na svahu ve finském středisku Ruka, kde před více než šesti lety získala stříbro na mistrovství světa, což je dosud její největší úspěch.

Vítězka dvou závodů světového poháru si loni před olympiádou ve Vancouveru zpřetrhala vazy v levém koleně a podstoupila operaci. Už v minulé sezoně ale jezdila dobře a v konečném hodnocení seriálu SP obsadila osmé místo. Dosud nejvýše byla po sezoně mezi boulařkami druhá v roce 2008, třikrát skončila čtvrtá.

S kolenem už Sudová problémy nemá

Koleno již Sudovou vůbec netrápí. Testy ukázaly, že vazy jsou v pořádku a síla v operované levé noze je dokonce větší než v pravé. "Koleno opravdu necítím, ozve se jen při změně počasí. Když je chladno, tak mě stojí víc práce to rozhýbat," usmála se Sudová, která už vyměnila pevnou ortézu za méně bytelnou a na svahu se proto cítila lépe.

Je nám líto, video expirovalo.
Příprava Sudové

Po deseti letech stereotypu i kvůli kolenu změnila přípravu a kondici nabírala ve skupině "Rychlých holek" atletické trenérky Martiny Blažkové, která se stará o překážkářku Zuzanu Hejnovou nebo čtvrtkařku Denisu Rosolovou.

"Nikola je na tom teď líp než před zraněním, což je vidět na jízdě. Nikde neuhýbá, je rychlá a dynamická a skoky jsou vyšší. Ale uvidíme, až co na její styl řeknou rozhodčí," řekl Radek Herot, kouč Sudové.

Na konci léta lyžovala v Austrálii, pak absolvovala tři soustředění ve švýcarském Zermattu a formu na SP ladila na rakouském Kaprunu. V závodech bude zařazovat převážně osvědčené skoky – helikoptéru s krosem a roznožkou a salto s krosem. "Pracovala jsem na tom, aby kros byl opravdu krosem," řekla a v tréninku slyšela pochvalu od trenéra: "Jestli tě takhle uvidíme jet závod, tak smekám!"

Navíc by mohla v soutěži zařadit dlouho připravovanou dvojitou helikoptéru. Na videu, které běželo v projekci nad hlavou devětadvacetileté Sudové, na obtížný skok jízdou v boulích nenavázala. "Ale to už je staré, teď už mi to jde," ujišťovala Sudová a Herot souhlasil: "Navázat se jí docela daří. Je schopná to skočit a odjet."

Zařadit dvojitou helikoptéru by Sudová mohla i díky novému formátu závodů. Boulařky nejprve pojedou kvalifikaci, z které postoupí 16 závodnic, a z těch vzejde čtveřice pro superfinále. "Pokud bude mít Nikola dost sil, tak by v superfinále mohla ten skok zkoušet, protože případně už tolik neztratí," konstatoval Herot.

Během sezony si možná Sudová vyzkouší i budoucí olympijský kopec v ruském Soči. S trenérem plánují, že si do dějiště her 2014 odskočí na Evropský pohár.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články