Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Boulařka Sudová po zranění už trénuje bez ortézy

Praha - Počtvrté v kariéře si akrobatická lyžařka Nikola Sudová zvykala na první sníh před sezonou v Austrálii. A poprvé od loňské operace vazů v levém koleni jezdila na sněhu bez ortézy a zvládala i lehčí skoky. Světový pohár začne boulařkám za necelé tři měsíce ve finské Ruce. Sudová má v plánu ještě další čtyři soustředění na sněhu ve Švýcarsku nebo na Kaprunu.

Nikola Sudová
zdroj: ČTK

"Koleno drží. Udělali jsme velký kus práce ve fyzické přípravě a je to na dobré cestě," radovala se Nikola Sudová na tréninku ve švýcarském Zermattu. "Uvidíme, jak se bude koleno chovat na tvrdém ledovém kopci, ale zatím v Austrálii, kde bylo měkko a mohli jsem si s tím hrát, bylo bez problémů," dodala.

Boulařka svému kolenu pořádně nakládá

Koleno má ve výborné kondici i díky fyzické přípravě pod vedením atletické trenérky Martiny Blažkové. "Koleno drží, tak mu nakládám a nakládám. Poprvé jsem si troufla na skoky bez ortézy již v létě při tréninku do vody ve Štítech," uvedla Sudová, jež už dříve měla od lékařů povoleno jezdit na rovině bez ortézy. Počasí a měkčí sníh ale umožnily, že zkusila nohu zatížit bez zpevnění také v boulích. "Přidala jsem i pár rovných skoků. Bylo to v pohodě, takže jsem si teď před cestou do Švýcarka vyfasovala menší ortézu, míň bytelnou, která by mě měla míň omezovat v pohybu," dodala.

Nikola Sudová
zdroj: ČT24

V Austrálii, kde trénovala ve středisku Perisher, Sudová pilovala klasické skoky helikoptéru se zánožkou a roznožkou a jednoduchá salta, ale také dvojité helikoptéry. "Austrálie je vždy na rozlyžování, získání citu pro sníh, pro lyže. Začínala jsem na rovině, potom jezdila v boulích bez hůlek, na rychlost, ale neskládala jsem celé jízdy," popsala svoji přípravu.

Dobrou formu české závodnice neočekával ani její kouč Radek Herot. "Radek byl docela překvapený a říkal, že je skáču lépe než před zraněním," prohlásila. Tři dny během soustředění si Sudová se svým minitýmem udělala výlet k moři do Merimbuly, vzdálené dvě a půl hodiny cesty. "Odreagovali jsme se, dýchali jiný vzduch. Nohy jsme v moři jen smočili, jinak jsme krmili klokany a papoušky," uzavřela.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články