Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

BLOG: Mezinárodní olympijský výbor na kritiku reaguje nezájmem

Praha – Kdo se začetl do zprávy Světové antidopingové agentury (WADA) týkající se letních olympijských her v Riu, nemohl si její závěry příliš užívat. Čísla, která WADA udává, totiž nevyznívají vůbec dobře v kontextu proklamovaného "boje za čistý sport". Reflexe ze strany Mezinárodního olympijského výboru (MOV) na sebe nenechala dlouho čekat, bohužel ale byla zcela opačná, než jakou by si čtenář zprávy představoval.

Prezident MOV Thomas Bach
zdroj: Reuters

55 stránek čítající zpráva WADA se nečte lehko. Popsány v ní jsou za prvé problémy, kterým museli čelit komisaři přímo v Riu – od nezajištěného ubytování přes chybějící tiskárny až třeba po noční dopravu, díky jejíž nespolehlivosti se nemohli dostat v nočních hodinách z olympijské vesnice.

Popisuje se v ní množství závažných pochybení v antidopingovém programu, které byly způsobeny podfinancováním a špatnou organizací. Ve zprávě se mluví o programu, který "byl blízko kolapsu", jemuž se podařilo zabránit pouze díky "iniciativě, houževnatosti a profesionalismu" komisařů přímo v terénu.

Pokračuje se ale dále, a tady se dostáváme k závažným číslům dokumentujícím efektivitu testování. Namátkou:

  • 1. Celá jedna třetina sportovců, kteří se Her zúčastnili, podle zprávy nebyla před Riem tento rok ani jednou testována.
  • 2. V Riu byla testována jen necelá třetina sportovců.
  • 3. V některé dny se komisařům z logistických důvodů nepodařilo provést až 50 % naplánovaných testů.
  • 4. Komisaři provedli o 500 testů méně, než měli v plánu.
  • 5. Nebyl proveden ani jeden test (kromě pozápasových) u fotbalistů.
zdroj: REUTERS/Pilar Olivares

Kdo si ale myslel, že závěry zprávy povedou k sebekritice u odpovědných činitelů, tedy Mezinárodního olympijského výboru (MOV), který je za testování odpovědný, musí se nyní cítit jako naivka. Hned první věta z vyjádření MOV k vydané zprávě totiž zní takto: "Zpráva ukazuje, že to byly úspěšné olympijské hry s úspěšným antidopingovým programem."

Jak k takovému závěru mohl MOV dojít, je záhadou. Problémům antidopingového programu v Riu se dalo předejít díky důkladnějšímu plánování, větší finanční dotaci (MOV operuje s ročním rozpočtem šesti miliard dolarů, tedy necelých 150 miliard korun) a hlavně vůlí k tomu tyto problémy vůbec řešit. Té se ale, nepočítáme-li vzletná slova v tiskových prohlášeních, odpovědným místům dlouhodobě nedostává.

Zdroj
ČT sport, Guardian, olympic.org

Hlavní zprávy

Nejčtenější články