Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

V Riu bylo testováno jen 28 % sportovců, uvádí zpráva WADA

Světová antidopingová agentura (WADA) vydala zprávu, která mapuje průběh testování během letních olympijských her v Riu. Její zjištění jsou závažná. WADA ve zprávě obviňuje organizátory z nedostatečné spolupráce a uvádí některá čísla. Podle nich bylo v Riu testováno pouze 28 % ze zúčastněných sportovců a během některých dní musela být až polovina testů zrušena kvůli tomu, že komisaři nedokázali najít konkrétní sportovce. Byla také provedena pouhá desetina z krevních testů do tzv. biologického pasu.

Teddy Riner
zdroj: Reuters autor: Toru Hanai

WADA ve zprávě cituje nedostatek spolupráce ze strany pořadatelů i Brazilského antidopingového výboru, a zároveň také snížení finančních prostředků (WADA je financována Mezinárodním olympijským výborem a jednotlivými národními federacemi). Klíčový byl nedostatek informací o pobytu sportovců, které komisaři posléze nedokázali v prostředí olympijské vesnice a tréninkových center najít.

"Většinu času se komisaři museli dotazovat sportovců z té samé země, kde se jejich kolegové nachází. To bylo jak krajně neefektivní, tak také nedostatečné s ohledem na to, že testy se nemohou oznamovat předem. V důsledku mnoho sportovců v olympijské vesnici nemohlo být nalezeno a v některé dny tak musela být až polovina testů zastavena," uvádí se ve zprávě WADA.

Zpráva zmiňuje, že žádný dopingový test (mimo pozápasových) nepotkal fotbalisty, a pokračuje tím, že "žádné nebo jen několik testů byly provedeny v riskantních sportech, jako je vzpírání". V celkovém součtu bylo provedeno o pět set testů méně, než bylo v plánu (4882 místo 5380). Obrovský pokles můžeme spatřovat v krevních testech pro biologické pasy (47 místo 450). Nejvíce šokující číslo je ale 28,62 % – tedy množství sportovců (3327), které komisaři na Hrách testovali alespoň jednou.

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) nedostatky připustil, ale antidopingový program v Riu označil za úspěšný. "V Riu bylo třeba překonat některé těžkosti jako nedostatek zdrojů a vyškoleného personálu. Zpráva ale dokazuje, že to byly úspěšné olympijské hry s úspěšným antidopingovým programem," uvedl MOV v prohlášení.

Zdroj
ČT sport, Guardian

Hlavní zprávy

Nejčtenější články