Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kvalifikace na MS mužů 2025

Biochemik Vítek: Šarapovová vědomě užívala meldonium ke zvýšení výkonnosti

Praha - Už téměř sto sportovců bylo od začátku tohoto roku pozitivně testováno na nově zakázanou látku meldonium. Mezi provinilci ční tenisová hvězda Maria Šarapovová, která se sama k jeho užívání přiznala. Podle názoru českého biochemika Libora Vítka Šarapovová musela meldonium užívat vědomě ke zvýšení své výkonnosti a její oficiální zdůvodnění považuje z chemického hlediska za nesmysl. Další dopingová aféra ruských sportovců podle něj může poškodit jméno celého sportu. "Problém je samozřejmě obrovský a hází velmi špatné světlo na celý vrcholový sport," uvedl Vítek v pořadu Hyde Park Civilizace.

Český chemik a biochemik Libor Vítek
zdroj: ČT24

"Osobně si myslím, že je možné, že ruští atleti do Ria nepojedou, že nebudou schopni vyhovět světové atletické federaci a učinit takové kroky k nápravě, které federace požaduje," okomentoval Vítek dopingovou kauzu ruských sportovců. V současné situaci je podle něj těžké hodnotit, jaký by byl dopad na vrcholový sport, pokud by zástupci Ruska na olympiádu do Ria opravdu neodcestovali.

Jedno pozitivum by však podle Vítka trest pro ruské atlety mít mohl. "Nejsem si jist, zda to bude pro sport dobře, nebo ne. Ale dobře to bude v tom smyslu, že se konečně ukáže, že je možné opravdu i takovým zásadním opatřením ovlivnit událost, jako jsou letní olympijské hry. Otázkou je, jak to poznamená popularitu sportu jako takového. To nikdo asi nedokáže v tuhle chvíli domyslet," řekl profesor lékařské chemie a biochemie na 1. LF UK v Praze.

Vítek tvrdí, že důvody, které Šarapovová uvedla pro své užívání meldonia, jsou z chemického hlediska nesmyslné. "Nad tím se dá snad pouze usmát. Domnívám se, že to je nesmysl. Hlavně proto, že ani jedna z těchto diagnóz není v indikačním schématu pro tento lék. Když se podíváte na informace v příbalovém letáku, tak ani jedna z těchto diagnostik tam nepatří. Navíc léčit problémy s koncentrací hořčíku xenobiotikem, tedy lékem, který je vysloveně chemické povahy, je velmi riskantní záležitost. Co se týká cukrovky a anti-arytmických účinků, tak neexistují ani žádná odborná data, která by toto tvrzení podporovala," vysvětlil své postoje Vítek.

Podle Vítka se o meldoniu mnoho neví. Jedná se o lék, který byl vyvinut v sedmdesátých letech minulého století ještě v Sovětském svazu a poprvé byl licencován v roce 1976. "Studie, o kterou se opírají výrobci tohoto léku, tedy lotyšská firma, byla publikována v odborném časopise lotyšské kardiologické společnosti, který nemá impakt faktor. Jinými slovy není zdaleka tak kvalitní jako časopisy, ve kterých by si taková studie zasloužila být publikována," řekl Vítek.

Jedná se o studii, která poukazuje na to, že nemocní s anginou pectoris profitují z užívání meldonia a zlepšuje se jim tolerance v zátěži. "A to je vše. Nemáme žádná data o bezpečnosti toho preparátu, nemáme žádná data z vrcholového sportu," uvedl Vítek. "Meldonium má vliv na nitro-buněčný metabolismus tuků, ovlivňuje tedy využívání energie z tuků. My ale nevíme, jak přesně to funguje, protože ta data k dispozici nejsou," dodal biochemik Karlovy univerzity.

Libor Vítek: "Domnívám se, že hlavní důvod, proč se tato látka dostala na dopingovou listinu, je ten, že na Evropských hrách v Baku bylo 9 % veškerých provedených dopingových testů pozitivních právě na meldonium. V té době to byl lék pouze monitorovaný."

"Je také zajímavé, že zhruba jen třetina sportovců uvedla, že ten preparát užívá, ačkoliv to byla jejich povinnost uvést do protokolu, co užívají. Pravděpodobně se domnívali, že ten preparát nebude vůbec detekovatelný," poukázal Vítek.

Maria Šarapovová
zdroj: Reuters autor: USA Today Sports

Výši trestu pro Šarapovovou si ale Vítek netroufá odhadovat. "Neodvažuji se posuzovat míru viny Šarapovové a stanovovat, jak by měla být potrestána. Nicméně je to jednoznačně její chyba a z mého pohledu stoprocentně užívala ten preparát vědomě na zvýšení fyzické výkonnosti. Na její obranu je nutné říci, že to pravděpodobně užívala v dobré víře, protože ten lék až do konce minulého roku nebyl na dopingové listině, takže proti tomu se asi nedá nic namítnout," řekl Vítek.

Podle Vítka existuje celá řada v současné době povolených preparátů, které se pravděpodobně v budoucnu objeví na dopingové listině. "Nicméně Šarapovová si to měla zkontrolovat," uzavřel český biochemik.

Mezi ruskými sportovci měli v letošním roce pozitivní test na meldonium také krasobruslařka Jekatěrina Bobrovová, volejbalový reprezentant Alexander Markin a cyklista Eduard Vorganov. Látku užili i ukrajinští biatlonisté Artěm Tyščenko a Olga Abramovová, gruzínský zápasník Davit Modzmanašvili či etiopští běžci Endeshaw Negesse a Abeba Aregawiová, která závodí za Švédsko. Přistiženi byli také minimálně tři ruští rychlobruslaři včetně pětinásobného mistra světa ve sprintu Pavla Kuližnikova a olympijského vítěze v shorttracku Semjona Jelistratova. Podle informací British Journal of Sports Medicine mělo při loňských Evropských hrách v Baku v těle stopy meldonia 490 sportovců.

Současná vlna pozitivních testů na meldonium připomíná dopingový skandál s další drogou sovětské armády - bromantanem. Stimulant se dostal na seznam zakázaných látek poté, co se objevil ve vzorcích odevzdaných ruskými sportovci na olympijských hrách v Atlantě v roce 1996.

Zdroj
ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články