Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Biatlonisté věří po nevýrazné sezoně ve zlepšení

Praha - Trojice mužů a dvě ženy mají jistou účast na prvních závodech Světového poháru biatlonistů, který začne za necelý měsíc ve Švédsku. Kouč mužů Ondřej Rybář, který je zároveň šéftrenérem celé reprezentace, měl jasno, že první část Světového poháru objedou Michal Šlesingr, Ondřej Moravec a Zdeněk Vítek. Na zbylá dvě místa se tlačí pětice závodníků Tomáš Holubec, Vít Jánov, Lukáš Kristejn, Tomáš Krupčík a Jaroslav Soukup. České týmy doufají, že po nevýrazné olympijské sezoně a změnách v přípravě přijde zlepšení.

Nový trenér žen Jindřich Šikola, který nahradil Milana Janouška, dal na první tři kola jistotu Zdence Vejnarové a Veronice Vítkové. O zbylá dvě místa budou v mladém kádru bojovat Lea Johanidesová, Barbora Tomešová, Veronika Zvařičová a Gabriela Soukalová, která jediná trénuje individuálně a do Švédska určitě nepojede.

Muži a ženy mají před sezonou rozdílná očekávání. Rybář naordinoval biatlonistům velké dávky, což byla pro všechny změna. "Oproti olympijské sezoně jsem naběhal o dva tisíce kilometrů více, což je skoro třetinový nárůst," řekl Šlesingr, ale změnu přivítal.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlonisté před novou sezonou

Pomoci má i zahraniční servisman

Biatlonisté mají poprvé v historii zahraničního servismana. Šéfem servisu se stal Němec Danielo Müller. "Dost nám ho lidi závidí," řekl šéf svazu Václav Fiřtík. "Nechtěli jsme úplně všechno zbořit, ale vyšperkovat, abychom časem měli servis jeden z nejlepších. A zároveň díky němčině může mít lepší pozici u výrobců," dodal Rybář.

Ženy v minulé sezoně jezdily daleko za bodovanými příčkami. Proto měl Šikola, dříve osobní trenér Vítkové, přání méně výrazné, ale jasné. "Byl bych špatný trenér, kdybych neočekával zlepšení. Očekávám ho," prohlásil Šikola. "Ale pravidelně všechny do třicítky to asi nebude, to musíme být na zemi, ale zlepšení nastane," podotkl.

Šikolu strašili, že trénovat ženské družstvo je extrémně náročné. Důvod? Ženy si závidí a jsou vůči sobě nevraživé. "Pokud jedna vyčnívá, tak zbytek závodí. Musíte to dát dohromady, aby to jakžtakž fungovalo. To teď jde a jsem rád, že se mi to podařilo," řekl Šikola. Vítková souhlasila: Nevraživost vždycky byla, ale mám pocit, že to je lepší. Podařilo se nám udělat jeden tým a vycházíme spolu." Novinkou v realizačním týmu biatlonistek je rovněž nová masérka. Tou se stala bývalá reprezentantka Irena Česneková.

Veronika Vítková
zdroj: ČT24 autor: ČT24
Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články