Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Paralympijský magazín

Biatlonisté před nadcházející sezonou kompletně změnili trénink

Praha - Neúspěch na letošní olympiádě ve Vancouveru přiměl české biatlonisty k výrazným změnám v tréninku. Reprezentanti se vracejí k centrální přípravě, družstvo žen nově povede Jindřich Šikola a kouče změnil i nejlepší český závodník posledních let Michal Šlesingr. Biatlonistům se pokusí pomoci také tři odborníci ze zahraničí - německý servisman a dvojice konzultantů Francouz Vincent Defrasne s Norem Dagem Björndalenem, který je starším bratrem slavnějšího Oleho Einara.

Reprezentační šéftrenér Ondřej Rybář připustil, že čeští biatlonisté neprožili povedenou sezonu. "Bohužel někdy se stává, že se na vrcholné akci úplně nezadaří. Je před námi další čtyřletý cyklus a je na nás, abychom se to snažili napravit a předvést se v lepším světle," řekl novinářům Rybář.

"Chtěl bych mu (Šlesingrovi) v příštím olympijském cyklu dát novou šanci, aby na něm neležela celá úloha jedničky týmu, i když ve skrytu duše mohu doufat, že tou jedničkou týmu bude. Momentálně je zařazen do kompletního týmu a nedělám rozdíly, jestli to je Michal Šlesingr, nebo Jarda Soukup, Zdeněk Vítek, nebo kdokoli jiný," doplnil Rybář.

Je nám líto, video expirovalo.
Biatlonová reprezentace trénuje jinak

Ondřej Rybář, reprezentační šéftrenér:

"Došlo ke změnám. Máme nový systém, nový impuls do toho družstva. Trénujeme jako skupina a jako skupina bychom chtěli výsledek. Budeme doufat, že se vždy někdo z individualit prosadí a že se Michalovi Šlesingrovi bude dařit stejně jako třeba tři sezony zpět."

Češi se v důsledku nevydařeného vystoupení ve Vancouveru, kde zaznamenal nejlepší individuální výsledek Šlesingr 16. místem v závodě s hromadným startem, odhodlali k výrazným změnám v tréninku. "Přešlo se k centrální přípravě. Není A-družstvo a B-družstvo, ale družstvo mužů a žen, které trénuje dohromady," prohlásil Rybář, který má na starosti mužský tým. U žen skončil zkušený Milan Janoušek, kterého nahradí Šikola. Od nové sezony už nebude moci počítat s Magdou Rezlerovou ani Zuzanou Tryznovou, které ukončily kariéru. S biatlonem se rozloučil také ostřílený Roman Dostál.

Šlesingr: Dřeme trochu víc

Na nevýrazné výkony z uplynulé sezony zareagoval i Šlesingr. Po letech ukončil spolupráci s osobním koučem Vlastimilem Vávrou a nově se připravuje s Rybářem. "Bavili jsme se o tom s Vlastou už v podstatě dvě sezony. Začaly tam trochu mezi námi neshody, trochu to jiskřilo. Vancouver byl impuls, ale podněty se objevily dva roky zpět," řekl Šlesingr. Věří, že pod Rybářovým vedením opět půjde jeho forma nahoru. "K Ondrovi jsem šel také z toho důvodu, že kluci pod ním loni udělali dost objemů, což si myslím, že mi trošku chybělo. Hlavní rozdíl v té přípravě je, že dřeme trochu víc než předtím," doplnil Šlesingr.

S ohledem na neúspěch ve Vancouveru reprezentace angažovala německého servismana a jako neoficiální konzultanty bývalé úspěšné biatlonové závodníky Francouze Defrasna a staršího bratra Nora Oleho Einara Björndalena Daga. "Jsme s nimi ve spojení a můžeme cokoliv kdykoliv konzultovat. Myslím, že tyhle dva národy nám mají co dát," uvedl Rybář.

Letní příprava vyvrcholí doma biatlonistům na konci srpna v Novém Městě na Moravě Pohárem IBU na kolečkových lyžích. Teprve rok starý seriál čítá tři závody a organizátoři ho berou jako jednu z prověrek před světovým šampionátem v biatlonu v roce 2013.

Zdroj
ČT24, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články