Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
FC Viktoria Plzeň - FC Zlín

Bank odjede minimálně dalších sedm závodů SP

Beaver Creek - Český sjezdař Ondřej Bank objevil mezeru v pravidlech a může tak nastoupit k dalším sedmi závodům světového poháru, aniž by přišel o možnost přihlásit se zpět ke statutu zraněného lyžaře. Bank po těžké nemoci půl roku netrénoval a na lyže se poprvé postavil - přes zákaz lékařů - teprve před několika týdny. V neděli přesto nastoupil do obřího slalomu v americkém Beaver Creeku a dokázal obsadit 46. místo. Od té chvíle váhal, zda pokračovat v seriálu světového poháru a riskovat, že po několika závodech bude muset sezónu vzdát, nebo si zachovat statut zraněného, díky čemuž by mu pomaleji ubývaly body klíčové pro nasazování do závodů.

Ondřej Bank při tréninku v Pitztalu
zdroj: ČT24

Banka letos v létě po návratu z dovolené z Thajska postihla neznámá choroba. Nemohl se pořádně hýbat, ztratil 15 kilogramů. Lékaři mu doporučili, aby letošní sezónu raději vynechal. Bank neposlechl a naskočil do světového poháru, podle svých slov se ale v závodě v Beaver Creeku cítil dobře. "Nemohl jsem čekat, že tady začnu hned všechny porážet," přiznal Bank. "Ale strašně mě to bavilo."

Nyní se mu spolu s trenérem a bratrem v jedné osobě podařilo objevit skulinu v pravidlech. Bank by tak zřejmě mohl nastoupit ke dvěma závodům v každé ze čtyř disciplín a poté případně znovu požádat o statut zraněného lyžaře. FIS body, důležité pro nasazování do závodů, by mu tak ubývaly pomaleji, než kdyby pravidelně končil ve čtvrté desítce jako v Beaver Creeku.

"Po těch trénincích by to byl zázrak, kdybych jezdil stejně rychle jako ostatní. Chceme to za běhu zkusit dotrénovat, dotestovat, když se to bude vyvíjet dobře, tak to riskneme. Když budeme vidět, že na to nemám, tak zatáhneme za ruční brzdu a po těch čtyřech závodech to zabrzdíme," uvedl Bank. Čtvrtý obří slalom čeká Banka v Adelbodenu na začátku ledna, čtvrtý slalom o několik dní dříve v Záhřebu. "Můžu to aspoň zkusit. Cítím se dobře, nechce se mi říct, že na to kašlu, i když by to bylo asi rozumné," uznal.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články