Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Bank se po půl roce postavil na lyže

Pitztal - Ondřej Bank se tento týden v Pitztalu poprvé po vážné nemoci postavil na lyže. A cítil se na nich prý vcelku dobře, byť fyzickou kondici ještě po třech týdnech tréninku nemá zdaleka dobrou. Pátý muž kombinace z letošního mistrovství světa v Ga-Pa je až překvapivě pozitivně nakloněn návratu do Světového poháru už v letošní sezoně, a to přes doporučení lékařů, že by měl tento ročník raději vynechat.

Ondřej Bank v Pitztalu
zdroj: ČTK

Když se na začátku léta vrátil z dovolené v Thajsku, skolila Banka neznámá choroba. Vysoké teploty, zesláblý organismus a dlouhé týdny na lůžku v nemocnici ho připravily o patnáct kilogramů hmotnosti. Absolvoval všechna možná vyšetření, ale do dnešního dne se nezjistilo, co mu vlastně bylo. "Prý jsem neměl vyšetřené jen slzy a sperma," žertoval Bank. "Začínám pomalu, protože nevím, co mi bylo, abych to tělo nezabil. Kdybych to věděl, tak bych začal makat víc," krčil rameny sjezdař.

Na lyžích Bank nestál skoro půl roku. "Poprvé to nebylo nic extra, ale cítím se dobře," prohlásil. Jezdil hlavně volné jízdy, do třinácti branek lehkého obřího slalomu vjel až druhý den a jen ve vlažném tempu. "Připadalo mi, že to ani nebylo pět měsíců. Ale je jasné, že fyzičku nemám, nevydržel bych jet minutu a půl naplno, v brankách to musím najezdit," uvedl. "Dneska mě to ale bavilo," řekl spokojeně.

Po tak vážné nemoci by podle lékařských doporučení měl Bank odpočívat alespoň ještě další půlrok. To Bank ale odmítá. "Doktoři mi říkali, že bych měl sezonu vypustit. Tak to zkouším s rozumem," hájil se Bank. V nejbližších týdnech prý bude v přípravě Bank improvizovat podle sněhových podmínek a potřeb vlastního těla. I proto nechce nejlepší český sjezdař historie nic plánovat.

Ondřej Bank při tréninku v Pitztalu
zdroj: ČT24

Nevylučuje ale také vůbec nic. "Před čtyřmi dny bych neřekl, že bych zkusil začít závodit ještě letos, ale teď o tom přemýšlím," naznačil. "Chtěl bych začít co nejdřív, i když jsem unavený. Ráno mě ale první kroky nebolí," usmíval se. "Jsem naladěný na pozitivní notu, i když vím, že začít za tři týdny je asi nesmysl," uznal Bank.

Světový pohár už začal závodem v Söldenu, další obří slalom, Bankova nejsilnější disciplína, je naplánován na 4. prosince do Beaver Creeku. "Všechno je možné, třeba se zblázním a pojedu do Ameriky, ale bohužel vím houby, co se mi děje v těle. Je to sice asi nesmysl začít takhle brzy, ale šance tam je, byť malá," přemýšlel nahlas o hazardu se svým zdravím.

Když už by se chtěl ještě v této sezoně vrátit, tak prý co nejdřív. I když totiž má status zraněného lyžaře, FIS body pro nasazování do závodů se mu postupně snižují. "Pro mě je lepší jet v osmdesátiprocentní fyzické kondici s dobrým startovním číslem než se stoprocentní připraveností se špatným číslem," vysvětlil. To hovořil o obřím slalomu, už na konci listopadu se ale pojedou ještě sjezd a super-G v Lake Louise. "Na sjezdy to bude hodně těžké se v této sezoně dostat do kondice. Ale že je letos nepojedu, to jsem neřekl," dodal s úsměvem.

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články