Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SP Brazílie

Americký fotbal po česku – přetahovaná Panterů s Jestřáby

Praha – V Česku zatím nepatří mezi populární sporty, přesto jeho nejlepší tuzemští zástupci začínají získávat body i na evropské úrovni. Americký fotbal v české praxi znamená pouhé dvě ligové skupiny, z nichž jedna slouží jako finančně schůdnější varianta a příprava na postup do vyšší, "áčkové" skupiny, představované šesti týmy. O pozici nejlepšího českého týmu dlouhodobě soupeří pražské týmy – Prague Panthers, historicky nejúspěšnější, a Prague Lions, jehož většina hráčů i realizačního týmu však nyní hájí barvy čerstvého mistra – Prague Black Hawks. Prezidenti obou rivalů byli hosty ČT4, kde hodnotili uplynulou sezonu i potenciál amerického fotbalu ve střední Evropě.

Ilustrační foto

Miliardy lidí v současnosti vzhlíží k novozélandskému mistrovství v ragby. Jde o třetí největší sportovní akci na světě po olympiádě a fotbalovém MS. Podobnou popularitou se americký fotbal prozatím může pyšnit právě ve Spojených státech, kde patří mezi trojici nejpopulárnějších sportů. Vznikl na tamních univerzitách, poté co si studenti upravili pravidla ragby pro vlastní potřebu. Oba sporty vychází z cíle dostat šišatý míč za soupeřovu zadní lajnu či do branky ve tvaru písmene H. Tím však podobnost v zásadě končí.

"Rozdíl mezi ragby a americkým fotbalem musím vysvětlovat skoro každý zápas. Podle jednoho mého kamaráda, který to pojal trochu humorně, je takové desatero. Já to nebudu říkat všechno - Sudý počet kolíků mají američtí fotbalisté, lichý počet mají ragbisté. Ragbisté mají límečky, zatímco my je mít nemusíme," říká s úsměvem prezident dvanáctinásobného českého mistra Prague Panthers David Krejbich.

Na konci letošní sezony mu však úsměv ztuhl poté, co sérii finálových vítězství přerušil v polovině července rival Prague Black Hawks. Zápas sehraný v pražské Synot Typ Areně za sympatické návštěvy nakonec rozhodl jediný bod a po vítězství 32:31 tak jestřábi oplatili loňskou drtivou porážku od panterů 0:74. "Náš tým vznikl z celku Prague Lions, ze kterého přešla drtivá většina hráčů i trenérů. Začali jsme oproti předchozí zimní přípravě už v půlce září, stanovili jsme si jasný plán, čeho chceme dosáhnout, jak ten tým doplnit a jaké schopnosti hráčů musíme rozvinout," uvedl šéf čerstvého mistra Pavel Poříz.

Finále ČLAF Panthers - Black Hawks
zdroj: isifa/VLP autor: Martin Divíšek

Dvěma nejkvalitnějším tuzemským týmům se v posledních sezonách podařilo na klíčové pozice angažovat kvalitní hráče ze zámoří. Jestřábům v jejich úspěšném tažení pomohli hned dva – Ferni Garza a Andrew Whyte. Do Čech je kromě silné konkurence v americké soutěži přivedla také možnost prostřednictvím sportu poznat život v Evropě. "Americký fotbal v USA má spoustu hráčů, kteří dosáhnou dobré úrovně, ale nepokračují do top soutěží, a tak hledají uplatnění. Z těch desetitisíců lidí ročně ulovit jednoho, dva, tři k nám není až takový problém. Oni si tím i trochu prodlužují mládí předtím, než nastoupí do tvrdé reality života," dodává Poříz.

Finále ČLAF Panthers - Black Hawks
zdroj: ČTK autor: Michal Krumphanzl

Zatímco Black Hawks se hned po dvou letech své existence stali mistry, jejich finálový soupeř kvůli snaze o větší konkurenci doplatil na nahánění soupeřů v sousední rakouské lize. Kromě měření sil s kvalitními rakouskými týmy však působení ve dvou soutěžích přineslo Panterům možnost zapracovat mladé hráče v české lize. "My jse se vedle české ligy soustředili i na rakouskou, kterou hrajeme souběžně a chtěli jsme konečně postoupit do play off. Česká liga pro nás byla, dá se říct, taková berlička. Chtěli jsme vychovat nové hráče, kteří se do áčka v rakouské lize normálně nedostanou," vysvětlil prezident Panterů Krejbich.

Je nám líto, video expirovalo.
Téma pro hosty

Vyrovnanost obou týmů dokládají kromě dramatického finále také vzájemné zápasy v základní skupině. Black Hawks v prvním střetnutí uspěli, zatímco v následném mu panteři porážku vrátili. Loňská finálová porážka 0:74 navíc sama o sobě jako motivace pro letošní mistry stačila. "Několik veteránů se rozhodlo hrát ještě jednu sezonu, protože si nechtělo nechat líbit porážku z minulého ročníku, " přiznal Poříz. "Já už mám za sebou 20 sezon a vyhrál jsem jich 12, takže mě už to, musím říct, tolik nenakopává, i když samozřejmě to letošní zklamání bylo obrovský… Zápas byl vyrovnaný, ale nakonec bylo vidět, že i deset bodů se během tří minut dá otočit," dodal Krejbich.

Oba týmy však kromě vzájemné rivality našly i společný cíl - zvýšit atraktivitu amerického fotbalu mezi českými diváky a také zájem o aktivní zapojení. Týmovost a široké herní možnosti jsou prý k tomu ideální. "Čím víc lidí to bude hrát, tím líp. Základna se rozšíří a tím vznikají i noví diváci. Americký fotbal je navíc sport pro celou třídu, protože to může hrát vysoký, malý štíhlý i obézní člověk. Ve hře se opravdu najde místo pro každého," poznamenal Krejbich.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články