Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Kooperativa NBL 2023/2024

Allardyce už Anglii nepovede. Vaz mu srazila kontroverzní schůzka

Londýn – Jen několik týdnů poté, co odkoučoval svůj první zápas na lavičce Anglie na Slovensku, trenér Sam Allardyce o svou práci přišel. Důvodem je skandál, který způsobila schůzka s fingovaným obchodníkem, ve skutečnosti reportérem listu Daily Telegraph. Tomu Allardyce na zveřejněné nahrávce vysvětluje, jak lze obejít pravidla FA ohledně vlastnění hráčů. V následujících čtyřech zápasech proti Maltě, Slovinsku, Skotsku a Španělsku povede tým prozatímně Gareth Southgate, FA začne s hledáním nového kouče.

Sam Allardyce
zdroj: Reuters

Allardyce se vedení FA za své jednání omluvil, práci mu to ale nezachránilo. "Vzhledem k závažnosti jeho chování se FA s Allardycem dohodla na ukončení smlouvy s okamžitou platností," píše v prohlášení FA. "Není to rozhodnutí, které by se dělalo lehce, ale prioritou FA je ochrana širších zájmů a udržování nejvyšších standardů chování ve fotbale. Trenér Anglie je pozice, která musí demonstrovat silné vedení a respektovat integritu fotbalu za všech okolností," uvádí dále.

Ukončení smlouvy vzápětí potvrdil i Allardyce. "Bylo pro mne velkou ctí, když jsem byl v červnu jmenován, a jsem z tohoto závěru hluboce zklamaný," uvedl kouč.

O co v kauze šlo?

Jednašedesátiletý kouč se s údajnými byznysmany sešel dvakrát, poprvé ještě před svým vítězným debutem u národního týmu v zářijové kvalifikaci mistrovství světa na Slovensku (1:0). Na nahrávce Allardyce vysvětluje, jakým způsobem lze obejít pravidla FA o vlastnění hráčů třetími stranami, čili agenty či společnostmi. Vlastnění hráčů třetími stranami je přitom v Anglii zakázáno od roku 2008.

"Dostanete procento z poplatku pro hráčova agenta, které agent vaší společnosti zaplatí. Protože hráč uzavřel novou smlouvu v klubu, nebo ho klub prodá, a vy nedostanete část z transferové částky, protože to nemůžete," popisuje Allardyce.

"Ale to, co dostanete – kvůli velikosti dnešních smluv – je to, že kontrakt bude mít cenu 30, 40 milionů liber. A když si z 10 procent z toho, co dostane agent, vezmete pět procent, je to obrovská suma za zhruba dvě hodiny práce," říká trenér Anglie na nahrávce.

Allardyce zmínil, že zná agenty, kteří přestupové regule ohýbají celou dobu. Jako příklad uvedl dva roky starý transfer Ekvádorce Ennera Valencii z mexické Pachucy do West Hamu, který tehdy trénoval.

Allardyce ale rezolutně nedoporučil svým partnerům na jednání, aby zkoušeli taktiky jako podplácení trenérů či ředitelů klubů. "Opovažte se na to vůbec pomyslet. To už dělat nemůžete. Nemůžete zaplatit hráči, nemůžete zaplatit trenérovi, nemůžete zaplatit ani řediteli. To se dělo tak před dvaceti, třiceti lety," upozornil Allardyce, který už před deseti lety musel sám vysvětlovat podobnou kauzu.

Allardyce se s fiktivními obchodníky předběžně domluvil na účasti na konferenci v Singapuru a Hongkongu, za niž by obdržel 400 tisíc liber (zhruba 12,5 milionu korun). Sám však podotkl, že takovou dohodu by musel sdělit svému zaměstnavateli.

Toho přitom na nahrávce rovněž kritizoval, když parodoval hlas svého předchůdce Roye Hodgsona a označil roli jeho asistenta Garyho Nevilla u anglické reprezentace za negativní. Zároveň se pustil do výstavby nového Wembley, které podle něj bylo zbytečné a jen dostalo FA do dluhů, se kterými se musí vypořádávat dodnes.

Je Allardycův skandál na vyhození? Veřejnost ani FA si nejsou jisty

Hlavní spor se nyní v Anglii vede ohledně toho, zdali Allardyce při rozhovoru působil v poradenské roli a sdělil přitom skutečnosti, které nejsou obecně známé a poškozují anglický fotbal.

Právě to přitom zpochybňuje hlavní fotbalový korespondent The Times Oliver Kay. "Allardyce řekl, že zákaz vlastnění třetími stranami může být obejit. Nepříliš moudré? Ano. Bezohledné? Ano. Znepokojující? Trochu ano, ale spousta lidí ve fotbale by řeklo totéž," tvrdí Kay. "Ale vyhodit jej? Za co? Vlastně se mi ulevilo, že trenér, kterého na schůzce grilují čtyři hodiny, neřekl nic více netaktního než tohle," míní britský novinář.

Jiní ale zase vytýkají Allardycovi, že se vůbec ucházel o práci za 400 tisíc liber, když si za rok na pozici trenéra Anglie vydělá 3 miliony liber. Allardyce zároveň na schůzce uvedl, že vlastnění hráčů třetími stranami není problém a že zákaz je směšný. Není však z kontextu jasné, zdali tím míní svůj postoj či zhodnocení stavu věcí.

Zdroj
ČT sport, ČTK, Daily Telegraph, Guardian, The Times

Hlavní zprávy

Nejčtenější články