Super Bowl ovládne Atlanta, soudí nejlepší český hráč amerického fotbalu Dundáček

Praha – V noci z neděle na pondělí se Amerika i celý svět dozví jméno nového vítěze Super Bowlu. O trofej Vince Lombardiho se utká dominantní tým posledních let New England Patriots s Atlantou. A právě Falcons, nečekaného finalistu, tipuje na vítěze quarterback pražských Black Panthers a české reprezentace a čtyřnásobný nejlepší domácí fotbalista Jan Dundáček.

Quarterback Atlanty Falcons Matt Ryan
zdroj: Reuters autor: Jason Getz

"Myslím si, že vyhraje Atlanta. Je to outsider, Patriots mají více zkušeností, léty prověřenou kombinaci Brady-Belichick a v poslední dekádě je to nejúspěšnější tým NFL. Ale myslím si, že zejména skvělá forma útoku hovoří ve prospěch Falcons. A také Julio Jones, hráč, který nemá konkurenci mezi svými," naráží Dundáček na letos zářícího wide receivera Atlanty. "Falcons jsou letos překvapením co se týká výkonnosti, kterou chytli v druhé polovině sezony, s Patriots je potřeba počítat prakticky každý rok."

Třicetiletý quarterback Černých panterů se každopádně těší na souboj skvělých útoků. "Čekám ohromnou ofenzivní přestřelku, myslím si, že to může být zápas, ve kterém padne spousta bodů a může se to táhnout až do čtvrté čtvrtiny. Navíc oba týmy mají velkou schopnost otáčet zápasy, i když prohrávají," upozorňuje Dundáček. "Šampionáty možná vyhrávají obrany, a možná to tak bude i letos, ale do finále oba týmy rozhodně nedostaly obrany."

Přesto Dundáček varuje, že podobně jako v jiných sportech není zaručeno, že největší zápas sezony bude i ten nejlepší. "Rozhodně se nedá říct, že by Super Bowl musel být nejlepším zápasem, ani statisticky to nedává moc smysl. Je tam přidané drama, že je to největší zápas. Ale když si vzpomeneme na některé zápasy v play-off, třeba Green Bay proti Dallasu, tak to podle vyrovnanosti a náboje byl nejlepší zápas za dlouhou dobu," myslí si Dundáček.

Souboj dvou dominantních quarterbacků

V 51. Super Bowlu se každopádně střetnou dva quarterbaci, kteří mají za sebou úžasné sezony. Legenda amerického fotbalu Tom Brady se dokázal výborně vyrovnat s kritikou, která ho postihla po aféře s podhuštěnými míči. Jednatřicetiletý Matt Ryan z Atlanty zase zažívá životní sezonu, Super Bowl ale ještě nikdy nezažil, a je tak otázkou, nakolik největší zápas kariéry zvládne psychicky.

"Hráči v NFL jsou samozřejmě zvyklí hrát pod tlakem, protože v těch arénách je sleduje 80, 90 tisíc diváků a k tomu celý národ v televizi. Super Bowl je ale ještě o úroveň výš, tam se opravdu většina hráčů nedostane," připouští Dundáček. "Ale ta forma, s jakou Ryan nastupuje po základní části, naznačuje, že by to mohl zvládnout v pohodě. Bude to opravdu potvrzení toho, zda patří mezi elitní quarterbacky. Ale myslím si, že to zvládne."

Přece jen trochu jinou roli v týmu ale má Brady, který zažije už svůj sedmý Super Bowl. Devětatřicetiletý hráč New England Patriots je dnes naprostou sportovní ikonou a s koučem Billem Belichickem tvoří v klubu už více než sedmnáct let nerozlučnou dvojici. Navzájem se přitom doplňují skvěle.

"Belichick je spíš obranný trenér a útok má na starost Brady. Myslím si, že s tím obranným schématem, které použijí na Julia Jonese, budou značně brzdit Atlantu," nastiňuje Dundáček, s čím by Patriots mohli vyrukovat na svého soupeře.

"Belichick má zajímavou strategii, když čelí dominantním receiverům, jako je třeba Jones. Do velké míry ho zdvojuje, ale nepoužije na to svého nejlepšího cornerbacka, ale druhého nejlepšího, aby s nejlepším mohl hrát na druhého nejlepšího receivera. Na to ale potřebuje dokonalou hru cornerbacků a těžko mu vidět do hlavy," připouští Dundáček.

Belichick hledá bystré nekonvenční mozky, říká Dundáček o trenérovi Patriots

Podle Dundáčka jsou ale přesto Patriots známí především kvůli útoku a jsou schopni velmi dobře nahrazovat jakoukoliv slabinu. "Ztratili Gronkowského, nejlepšího tight-enda, a stejně to zvládají i bez něj. Ty zbraně, které mají, používají nejlépe, jak umějí. A schopnost vyrovnávat se s problémy za běhu je řadí na příčku číslo jedna," je přesvědčen quarterback české reprezentace.

Belichickův pečlivý přístup a důraz na detail vytvořil z New England Patriots téměř dokonale fungující organismus. "Belichick je hlavou celé organizace, ale má pod sebou defenzivního a ofenzivního koordinátora, ti mají své poziční trenéry pro obranu a pro útok, ti mají dále své asistenty, x lidí, kteří koukají na videa," popisuje strukturu klubu Dundáček.

"Třeba obranný koordinátor Matt Patricia je vystudovaný letecký inženýr, který ale hrál fotbal na vysoké škole a chtěl se mu věnovat. Hlásil se do NASA a dalších leteckých společností, ale také k Belichickovi a řekl, že pohovor s ním byl nejtěžší, kterým prošel. Podle toho, jak musel být připravený na Belichickovy otázky, jak reagovat, musel hned na místě udělat přípravnou studii, čeho si všiml z videa. Takže takhle Bill Belichick nastavuje pravidla v organizaci. Hledá bystré nekonvenční mozky, které jsou schopné vidět to, co jiní ne," říká český quarterback.

Julio Jones? Namakanější Bolt, co chytne cokoliv v rozsahu tří metrů

Přesto kombinace Ryan-Jones z pohledu Falcons musí i Belichickovi s Bradym nahánět velký strach. Zajímavá bude do velké míry právě i role sedmadvacetiletého Jonese. "Myslím si, že letos ještě udělal krok nahoru a oddělil se na příčce nejlepšího receivera v lize. Je to velká postava, má 191 centimetrů, něco přes sto kilo, ale atletický šílenec, sprinter. Takový namakanější Usain Bolt, který chytne cokoliv v rozsahu tří metrů, kam letí balon," popisuje jeho přednosti Dundáček.

A quarterback Black Panthers neváhá ani při otázce, kdo je podle něj nejužitečnější hráč sezony. "Podle mě Matt Ryan, protože odehrál celou sezonu perfektně. Je tam samozřejmě Brady, který hrál také skvěle, ale první čtyři zápasy musel vynechat kvůli aféře s upuštěnými míči. A také Aaron Rodgers, který ale nedostal tým tak daleko a první polovina sezony nebyla tak skvělá. Je to nejlépe hrající quarterback, který ale okolo sebe nemá postavený tým," myslí si Dundáček.

Český reprezentant také věří, že se americký fotbal v Česku posouvá správným směrem. "Rozšiřuje se hráčská i fanouškovská základna, vznikají nové týmy, vzniká i poptávka po medializaci. Na druhou stranu, fanoušek to ze své perspektivy může vnímat jinak, ale americký fotbal tady pořád není a nebude top 10 sport," uzavírá Dundáček.

Je nám líto, video expirovalo.
Favoritem Super Bowlu jsou Patriots
Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články