Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
HC Oceláři Třinec - HC Dynamo Pardubice

Největší americký sportovní svátek Super Bowl slaví padesátku

Praha – V Evropě je i kvůli časovému posunu stále spíše libůstkou pro sportovní nadšence, ve Spojených státech jde ale tradičně o nejsledovanější akci roku. Super Bowl, tedy finále ligy amerického fotbalu NFL, je sportovním fenoménem severoamerického kontinentu a pro běžné Američany bezmála svátkem. První souboj o "nejlepší tým světa" se uskutečnil na základě dohody mezi National Football League a jejím mladším rivalem American Football League 15. ledna 1967, Green Bay Packers z NFL porazili v losangeleském Memorial Coliseu vítěze AFL Kansas City Chiefs 35:10.

Super Bowl 1967
zdroj: kxan.com

Do roku 1967 vládla mezi oběma soutěžemi velká nevraživost, neboť se NFL, založená již v roce 1920, s AFL, která vznikla v roce 1959, přely o nejlepší hráče i nové týmy. Na sloučení se obě organizace dohodly v roce 1966 a sezónu tak zakončilo první velké finále.

Popularita utkání, které je od sloučení obou soutěží v roce 1970 soubojem vítězů dvou konferencí (AFC a NFC), postupně stoupala, dnes jde především o obrovskou show na stadionu i před televizními obrazovkami. Nejlépe šílenství kolem hry se šišatým míčem vystihuje fakt, že po Dni díkůvzdání je "Super Bowl Sunday" dnem s druhou největší spotřebou potravin v USA. A také cena reklamních spotů, která se šplhá až k několika milionům dolarů za půl minuty, a přesto jsou reklamní bloky vždy dlouho dopředu obsazené prestižními značkami.

Vítězný celek z prvního finále, Green Bay Packers, je v podmínkách amerického profisportu velkou anomálií. Historicky nejúspěšnější tým NFL s 13 tituly (z toho 4x v Super Bowlu) sídlí ve stotisícovém městečku Green Bay na břehu Michiganského jezera ve Wisconsinu. Packers jsou posledním zástupcem týmů z malých měst, které byly ve 20. letech minulého století, kdy vznikla profesionální NFL, naprosto běžné.

Klub je také jedinou organizací vlastněnou komunitou fanoušků, jež řídí profesionální sportovní tým v USA; nezisková společnost má celkem 112 158 podílníků. Největší úspěchy klubu v 60. letech jsou spojeny s osobou trenéra Vince Lombardiho, pod jehož vedením získali Packers i první dva Super Bowly. Jméno legendárního kouče také dnes nese trofej pro vítěze soutěže.

Celkově nejúspěšnějším týmem historie Super Bowlu jsou Pittsburgh Steelers, kteří dokázali zvítězit celkem šestkrát (1974, 1975, 1978, 1979, 2005, 2008). Pět vítězství mají na kontě Dallas Cowboys (1971, 1977, 1992, 1993, 1995), kteří jsou s osmi vítězstvími v NFC spolu s Oceláři nejčastějším účastníkem "Super Sunday".

San Francisco 49ers dokázali vyhrát prvních pět finále, do nichž postoupili (1981, 1984, 1988, 1989, 1994), jejich sérii přerušil až v roce 2013 Baltimore. Právě Ravens jsou od té doby jediným vícenásobným vítězem se stoprocentní finálovou bilancí. Čtyřikrát bez jediného úspěchu si v Super Bowlu zahrály týmy Minnesota Vikings a také Buffalo Bills.

Je nám líto, video expirovalo.
Jak vznikla padesátiletá tradice Super Bowlu?

Podmínky pro hostitelské město Super Bowlu jsou poměrně přísné. Stadion musí mít kapacitu minimálně 65 tisíc sedadel a také odpovídající prostory pro média a doprovodné programy. Ve městě musí být dostatečná hotelová kapacita a průměrná únorová teplota přesahující 10 °C. Z tohoto důvodu se až na výjimky finále koná v jižních státech USA. Stadiony pro Super Bowl se vybírají několik let dopředu a zatím se ještě nikdy nestalo, že by se do finále dostal tým, který by hrál na domácím hřišti.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články