Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

NFL za časů koronaviru: Propracovaná pravidla, pokuty i dvojí metr

Pandemie covidu-19 zatím v Česku ani ve světě neslábne, ale sportovní prostředí se snaží navzdory tomu fungovat pro fanoušky dál. Zatímco NHL a NBA dohrávají sezony v izolovaných "bublinách", v NFL začal nový ročník klasicky na všech stadionech. Jen s tím rozdílem, že někde s diváky, jinde před prázdnými tribunami. Zatím neměl pozitivní test ani jeden z hráčů. Vedení ligy ale týmy i tak varuje, že případné porušování pravidel může sezonu bleskurychle zhatit.

Trenér San Francisca 49ers Kyle Shanahan
zdroj: ČT4 autor: Kyle Terada

Když se na začátku srpna rozběhly tréninkové kempy, pozitivní byla zhruba dvě procenta veškerých hráčů NFL, což bylo považováno za úspěch.

Vždyť v průběhu pandemie se zákeřnou nemocí nakazil třeba linebacker Denveru Von Miller či hvězdné duo Detroitu Lions Matthew Stafford a Kenny Golladay.

"Obecně jsem ten typ člověka, který se vždycky snaží si ze všeho dělat legraci, ale když jsem zjistil, že mám koronavirus, nebudu lhát, byl jsem v šoku. Byl jsem hrozně nervózní. Chtěl jsem zavolat mámě a tátovi a dát všem vědět. Ale zároveň jsem chtěl všem ukázat, že jsem v pohodě a v dobré náladě," rozpovídal se o detailech nemoci Miller.

Do kontaktu s nakaženým přišel i oblíbený rozehrávač Jacksonvillu Gardner Minshew, který po negativním testu a absolvované izolaci celou situaci zlehčoval.

"Když mě virus uviděl, podíval se na mě a utíkal na druhou stranu. Bylo to v jeho nejlepším zájmu," vtipkoval tehdy Minshew.

Ještě před sezonou se rozhodlo za cenu fakticky ztráty svého ročního platu probíhající ročník NFL vynechat 66 hráčů amerického fotbalu, včetně takových hvězd jako Dont’a Hightower nebo C.J. Mosley.

Hráči, kteří jsou ve vysoce rizikové skupině, si kvůli vynechání sezony přijdou na "pouhých" 350 tisíc dolarů, ti s nižším rizikem pak na 150 tisíc.

Do vysoce rizikové skupiny pak patří podle interní studie hráčské asociace NFL více než 70 procent fotbalistů. Důvody se různí. Ať už jde o v minulosti překonanou těžkou chorobu nebo obezitu, která se týká prakticky všech linemanů v lize.

Roli hraje také to, že podle dobře zdokumentovaných dat koronavirus ve Spojených státech disproporčně hůře dopadá na černochy.

"Já a moje snoubenka se víc zajímáme o zdraví naší rodiny než o fotbal. Zejména když máme doma malé dítě," zdůvodnil své rozhodnutí třeba již zmíněný Hightower, jehož matka ještě navíc trpí cukrovkou.

Nejvíc "biti" pak na celé situaci jsou New England Patriots, kteří přišli kvůli pandemii o osm hráčů. Lhůta pro vynechání sezony sice byla stanovena na 6. srpen, ale existují dvě výjimky.

Pokud bude hráči v budoucnu diagnostikováno, že patří mezi vysoce rizikové jedince, může ještě dodatečně ze sezony odstoupit. Druhou výjimkou pak je situace, pokud fotbalistovi zemře rodinný příslušník nebo je kvůli covidu-19 hospitalizován.

Izolace, žádné kluby a povinné roušky

Opatrnost je ostatně namístě, vždyť NFL už v březnu dala do kupy úctyhodný soupis pravidel počítající s množstvím různých situací, které mohou během sezony nastat, aby umožnila Američanům v časech pandemie sledovat jejich národní sport.

Pokud byl pozitivně testován hráč bez příznaků, k týmu se může vrátit 10 dnů po původním pozitivním testu, či už po 5 dnech v případě, že vyšly dva negativní testy v rozmezí 24 hodin.

Pokud byl pozitivní testován hráč s příznaky, musí na návrat k týmu čekat alespoň deset dní a zároveň být alespoň tři dny bez příznaků. Všechny návraty k týmu pak schvaluje klubový lékař.

Hráči navíc musí povinně podstoupit screening srdce. Studie totiž ukázala, že u značné části atletů, kteří byli nakaženi koronavirem, se objevily srdeční problémy.

Sportovci jsou navíc rizikovou skupinou, co se týče dlouhodobého vlivu nemoci, vzhledem k tomu, že kvůli zvýšené fyzické zátěži mají sníženou imunitu.

Fotbalisté mají také pod hrozbou pokut zakázané mnohé činnosti a aktivity. Nesmí se například zúčastnit ve vnitřních prostorech žádného koncertu či jiné zábavné akce nebo jít bez roušky do baru či nočního klubu, v němž je 10 a více lidí.

V případě, že by hráč odmítl podstoupit test na koronavirus, hrozí mu pokuta až 5000 dolarů. Pokud by se snad někomu z fotbalistů nechtělo nosit roušku nebo porušil pravidla pro její nošení, při opakovaném porušení pravidel ho jeho přečin vyjde na 14 650 dolarů.

Zatím byl za porušení pravidel potrestán jediný hráč – cornerback Seattlu Seahawks Kemah Siverand. Ten se před měsícem pokusil do týmového hotelu propašovat ženskou návštěvu, které půjčil svoji mikinu s klubovým logem. Z týmu byl následně propuštěn.

Hráči totiž při venkovních utkáních a dalších společných týmových aktivitách nesmějí opouštět hotel či si vodit na pokoj návštěvy, kromě lidí cestujících s týmem.

Organizace navíc musejí mít k dispozici alespoň dvoutýdenní zásobu ochranných pomůcek a veškeré mítinky, pokud je to jen možné, přesunout do on-line prostředí.

Opatření jdou pak až do takových detailů, že na utkáních NFL v aktuální sezoně chybí zpívání americké hymny (ta se bude pouštět z reproduktorů) nebo že hodu mincí se bude moci zúčastnit z každého týmu jen jeden hráč.

I když se zatím ze zdravotního hlediska všechno vyvíjí dobře, liga není spokojena s chováním týmů po stranách hřiště během utkání.

NFL rozeslala všem 32 týmům memorandum, že je zklamaná z přístupu hráčů a trenérských štábů během utkání. Hráči totiž v zápasech podle ní nedodržují bezpečnostní nařízení, ignorují nošení roušek a social distancing.

"Bylo znepokojující sledovat, že mnozí nedodržují bezpečnostní pokyny a ohrožují tím nejen zdraví, ale také sezonu. Pokud se budeme pravidly řídit, budeme hrát fotbal. Pravidla zachraňují životy. Musíme se jimi řídit. Je to naše povinnost," stojí v listu, který týmům rozeslal viceprezident Troy Vincent.

Liga přešla velice rychle od slov k činům a za nenošení roušek v druhém hracím týdnu potrestala pětici trenérů: Kylea Shanahana (San Francisco), Vica Fangia (Denver), Petea Carrolla (Seattle), Seana Paytona (New Orleans) a Jona Grudena (Las Vegas).

Každý z koučů dostal pokutu ve výši 100 tisíc dolarů a jejich kluby ještě čtvrt milionu dolarů navrch. Na hráče se povinnost rosit roušky během utkání nevztahuje.

"Sám jsem virus měl. Dělám, co je v mých silách, abych dodržoval pravidla. Jsem na celou situaci velmi citlivý, ale chci dávat pokyny hráčům na hřišti. Pokud dostanu pokutu, tak ji budu muset zaplatit, ale pravidla beru velmi vážně. Omlouvám se," vysvětlil své počínání kouč Gruden.

Atmosféra jako na tréninku

Odchylku od normálu probíhající ročník neznamená přirozeně jen pro hráče, ale také pro fanoušky. Kolik fanoušků a na jaký stadion bude vpuštěno, se nedá přesně dopředu odhadovat a situace se mění týden co týden.

Kupříkladu fanoušci Las Vegas Raiders, kam se tým přesunul z Oaklandu, si budou muset počkat na první domácí zápas svého týmu až na další ročník.

A to na popud majitele klubu Marka Davise, který však "solidárně" permanentkářům sdělil, že pokud se na stadion nepodívají oni, nebude na zápasy chodit taktéž.

Situaci pak týden co týden hodlá prověřovat Chicago. Optimističtí Houston Texans chtějí dostat do ochozů už v říjnu hned 15 tisíc fanoušků. Přístupy jednotlivých klubů se tedy liší diametrálně.

Z nastalé situace však nejsou znechucení jen fanoušci, ale také mnozí z hráčů a trenérů. Nejlépe pak vystihl celou situaci kouč New England Patriots Bill Belichick po domácí výhře v prvním týdnu nad Miami, když řekl, že mu atmosféra připomíná trénink.

Obavy jsou však namístě, vždyť už když startovala celá sezona utkáním mezi Kansasem a Houstonem, deset fanoušků Chiefs na tribunách po zápasu putovalo do karantény, když se ukázalo, že jeden z diváků byl nakažený.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články