Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Bloody Sunday: Série zranění skosila i hvězdy. Giants přišli o Barkleyho, San Francisco o pět hráčů

Zkrácená příprava, omezené tréninky a absence předsezonních zápasů si v NFL dost možná začínají vybírat svou daň. Nedělní program druhého hracího týdne byl poznamenán celou řadou zranění. Jen poslední finalisté ze San Francisca přišli při výhře nad New York Jets celkem o pět hráčů včetně quarterbacka Jimmyho Garoppola a edge Nicka Bosy. Loňský defenzivní nováček roku si poranil přední zkřížený vaz a sezona pro něj nejspíš skončila, stejně jako pro elitního running backa Saquona Barkleyho z New York Giants.

Saquon Barkley v péči lékařů
zdroj: USA Today Sports autor: Jeffrey Beckr

Garoppolo vynechal druhý poločas kvůli zranění kotníku, ze stejného důvodu nedohrál utkání v Tampě ani running back Caroliny Christian McCaffrey. San Francisco přišla povinná výhra nad Jets hodně draho, zranění kolena si přivodili i Raheem Mostert a další running back Tevin Coleman, stejně jako defenzivní tackle Salomon Thomas.

V letošní sezoně už si jistě nezahraje safety Baltimoru Tavon Young, quarterback Drew Lock z Denveru si proti Pittsburghu poranil rameno a třeba Green Bay Packers budou kvůli zranění stehenního svalu zřejmě nějaký čas postrádat elitního receivera Davante Adamse.

Právě zdravotní problémy stály v posledních sezonách do značné míry za úpadkem kariéry Cama Newtona. V Carolině, se kterou před pěti lety došel až do Super Bowlu, pro něj už nebylo místo a na trhu volných hráčů se zájemci také nehrnuli. Až se ozvali Patriots, kteří po odchodu Toma Bradyho měli na pozici quarterbacka zdánlivě nezacelitelnou díru.

Pro někoho manželství z rozumu, ale zatím to vypadá na skvělý obchod pro obě strany. Zdravý Newton zatím dostává své pověsti někdejšího nejužitečnějšího hráče ligy a lavinou odchodů a opt-outů kvůli covidu postižení Patriots jsou díky němu stále konkurenceschopní.

V Seattlu Newton naházel téměř 400 yardů a vedle jedné přihrávky dvakrát sám skóroval. Dva a více touchdownů po zemi zaznamenal už po osmé, což je nový rekord mezi quartertbacky. Snaze o hattrick, který by znamenal cennou výhru z obvykle horké půdy CenturyLink Fieldu, pak zabránila v posledních sekundách utkání na jednoyardové linii obrana Seahawks.

Na druhé straně Russell Wilson sice začal pick-six, ale to bylo v podstatě jeho jediné zaváhání za celé utkání. Tradiční tahoun Seahawks hraje tentokrát v MVP formě už od prvního týdne, v zápase nasbíral hned pět asistencí a po dvou týdnech má naprosto dechberoucí bilanci deseti nekompletních pasů na devět přihrávek na touchdown.

Atlanta znovu podala výborný ofenzivní výkon proti favoritovi, ani tentokrát to ale na vítězství nestačilo. Před týdnem Falcons doma podlehli Seattlu, tentokrát neuspěli v Dallasu, ačkoliv v celém utkání prohrávali jen čtyři sekundy. Bohužel pro Sokoly to bylo těch několik okamžiků v závěru poté, co Greg Zuerlein proměnil vítězný field goal Cowboys, kterému předcházel povedený onside kick domácích.

Falcons při tom dali vzpomenout na blamáž ze Super Bowlu 2017, kdy promrhali proti Patriots vedení 28:3. V Dallasu vyhráli první čtvrtinu 20:0 a ještě osm minut před koncem měli patnáctibodový náskok. Přesto zastavit drtivý finiš Cowboys nedokázali. Dak Prescott předvedl historický výkon, třikrát skórovat během a zároveň naházet přes 300 yardů v jediném zápase ještě žádný quarterback nedokázal. Prescott nakonec zaznamenal 450 yardů vzduchem a přidal asistenci.

Zranění krku nepustilo při premiéře Chargers na novém stadionu do hry quarterbacka Tyroda Taylora. Ostrý start mezi elitou tak čekal na šestku letošního draftu Justina Herberta a byl to vpravdě křest ohněm, na Baterky čekali obhájci titulu Kansas City Chiefs.

Herbert ale hned v prvním drivu sám skóroval a do konce prvního poločasu ještě přihrál na touchdown Jalena Guytona. Něco podobného se nováčkovi při prvním startu v NFL povedlo naposledy v roce 1954. Jenže ani slibný výkon Herberta, ani tři čtvrtiny zápasu bezchybná obrana Chargers nestačila.

Patrick Mahomes se vrátil do sedla 54yardovou bombou na Tyreeka Hilla a Chiefs dokázali díky field goalu tři sekundy před koncem vybojovat prodloužení. V něm obrana Kansasu poslala domácí útok ze hřiště po třech rozehrávkách a na druhé straně Mahomes dostal své spoluhráče do pozice, odkud mohl chladnokrevný Harrison Butker proměnit vítězný 58yardový pokus.

San Francisco zaplatilo za pohodlnou výhru 31:13 na MetLife Stadium proti Jets ztrátou hned několika důležitých hráčů. Raheem Mostert ještě před svým zraněním dokázal skórovat po běhu z vlastní dvacetiyardové linie a stal se prvním hráčem od roku 1970, který si ve dvou zápasech po sobě připsal minimálně 75yardový běhový touchdown.

Tampa si odbyla vítěznou domácí premiéru pod taktovkou Toma Bradyho, když porazila Carolinu 31:17. Buccaneers rozhodli povedenou první čtvrtinou, když donutili útok Panthers ke dvěma ztrátám, které následně potrestali touchdownem. Bucs v součtu s loňskou sezonou skórovali už 130 bodů po ztrátách soupeřů, což je nejvíc v lize.

Tennessee se doma v divizním souboji až nečekaně trápilo s Jacksonville. A to přes výborný výkon Ryana Tannehilla, který po téměř pěti letech přihrál na tři touchdowny už v prvním poločase. Po přestávce ale Jaguars i díky dalšímu podařenému představení Gardnera Minshewa (339 yardů, 3 asistence) dokázali smazat šestnáctibodové manko a favoritovi zajistil druhou výhru v sezoně znovu až necelé dvě minuty před koncem kopáč Stephen Gostkowski.

Deshaun Watson prohrál v kariéře teprve druhý zápas základní části více než čtrnáctibodovým rozdílem. Shodou okolností v obou případech proti Baltimoru, který pokračuje v dominantních výkonech z loňska. K vítězství Ravens 33:16 přispěl i Marcus Peters, který akrobatickým způsobem zachytil svou 28. interception v kariéře. Od roku 2015, kdy Peters začal hrát NFL, jich žádný jiný hráč nemá více než dvacet.

Výsledky 2. hracího týdne NFL:

Cleveland - Cincinnati 35:30, Tennessee - Jacksonville 33:30, Tampa Bay - Carolina 31:17, Pittburgh - Denver 26:21, Philadelphia - LA Rams 19:37, NY Jets - San Francisco 13:31, Miami - Buffalo 28:31, Indianapolis - Minnesota 28:11, Green Bay - Detroit 42:21, Dallas - Atlanta 40:39, Chicago - NY Giants 17:13, Arizona - Washington 30:15, LA Chargers - Kansas City 20:23 v prodloužení, Houston - Baltimore 16:33, Seattle - New England 35:30.

Zdroj
ESPN, Sportsnet, nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články