Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Golfista roku

BLOG: Největší sportovní cirkus. NFL opět dorazila do Evropy

Tři neděle po sobě zaplněné Wembley hřímá. Druhý největší stadion Evropy ale tentokrát neobsadili fanoušci kopané. Už dvanáctý rok po sobě sem přijely týmy zámořské ligy amerického fotbalu NFL. Aby ukázaly, jak lze sport pozvednout na další úroveň a udělat z něj velkolepou show pro každého.

NFL ve Wembley
zdroj: Reuters autor: Andrew Boyers

Začíná to již před zápasem. Ze stropu arény, 60 metrů nad zemí, se řítí po hlavě maskot, jen aby rychle vyklidil pole roztleskávačkám. Následuje ohňostroj a příchod hráčů, 90 tisíc fanoušků je na nohou a vy zanedlouho společně s ostatními zpíváte britskou hymnu, přestože jste na Ostrovech teprve podruhé v životě.

Uctění památky padlých vojáků je doslova příslovečným tichem před bouří. Míč je ve hře a fanoušci řvou tak, že neslyšíte vlastního slova. Nehrálo se ani deset vteřin a vy víte, že tenhle sportovní výlet stál za to.

O moc déle se ani hrát nebude. Zápasy amerického fotbalu sice trvají průměrně přes 3 hodiny, míč je ale ve hře obvykle pouhých 11 minut. Televizní přenosy tak vyplňují doslova stovky reklam a opakovaček. Jak vám to ale připadá přímo v hledišti? Kde končí show na hřišti, začíná show amerických pořadatelů – a je opravdu velkolepá.

Roztleskávačky Jacksonville Jaguars
zdroj: Reuters autor: Andrew Boyers

Hlasitá hudba a neustálá přítomnost roztleskávaček hned u tribun jsou samozřejmostí. Nepřekvapí vás ani "party patrol", která střílí děly trička, metá salta a nechá mezi diváky kolovat obří míč, nebo fotbalová variace hry skořápky. Překvapí vás, že společně se všemi ostatními divoce gestikulujete, že je míč schovaný pod helmou číslo tři.

Atmosféra na vyprodaném stadionu je tak po celý zápas vynikající. Stačí, když se na hřišti objeví legendy jednoho či druhého týmu, do endzony naběhne partička bubeníků nebo jeden z hvězdných hráčů na obrazovce zahlásí, že teď potřebuje tým vaši podporu, a křičíte "Duvaaaaal" i přesto, že ve skutečnosti netušíte, kde se vlastně Jacksonville v USA nachází. Pro upřesnění, jedná se o nejlidnatější město státu Florida.

NFL ve Wembley
zdroj: Reuters autor: Andrew Boyers

A právě v Jacksonvillu by místní Jaguars dlouho vydržet nemuseli. V NFL už se pár let mluví o stěhování do Evropy a tým pákistánského miliardáře Khana by byl nejspíš první volbou. Jaguáři se zavázali, že v Londýně odehrají každý rok minimálně jedno utkání, a ještě donedávna byl jejich majitel spojován s nákupem stadionu ve Wembley.

Co zatím není, může být. Khan se netají láskou k Anglii a NFL je v první řadě velký byznys. Své o tom můžou vyprávět fanoušci Oaklandu, jejichž milovaný tým se za rok přesune do Las Vegas.

Minimálně do doby, než britská metropole svůj tým v NFL získá, tak půjde v Londýně víc o show než o výsledky na hřišti. To, že úřadující šampioni z Philadelphie udolali Jaguars 24:18, si za pár let bude pamatovat málokdo, vzpomínky na velkolepou podívanou zůstanou. V podobném duchu se vyjadřuje i můj spolusedící, londýnský rezident Ian: "Chodíme sem každý rok a já vlastně ani nikomu nefandím. Ale ta atmosféra, to jinde není."

Fanoušci Jacksonville Jaguars
zdroj: Reuters autor: Andrew Boyers

Kdo ale přišel vyloženě na americký fotbal, zklamaný rozhodně nebude. Divák na stadionu není ochuzen o nic, každá akce je několikrát zopakována na velkoplošných obrazovkách, i když jde třeba o chybu rozhodčího nebo ošklivě vypadající zranění. Fanoušci si zaplatili za kompletní zážitek a NFL vám ho dopřeje.

Jistě, váš tým může hrát pod psa a v sezoně nevyhrát ani jedno utkání (loňský případ Clevelandu Browns), ze zápasu si ale musíte odnést maximální zážitek. Proto všechno to divadlo okolo, které očividně funguje. Wembley je rok co rok vyprodané, sjíždí se sem fanoušci z celé Evropy, každý rok je o lístky větší zájem.

Jedná se o týmu v Anglii nebo o finále celé ligy (Super Bowlu) v Londýně. Největší sportovní cirkus si začíná získávat fanoušky i na starém kontinentu. Kolébka fotbalu se pravidelně proměňuje v chůvu amerického bratříčka. A diváci chtějí stále víc a víc. Kdo show ve Wembley viděl, pochopí. A stejně jako já doufá v přídavek.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články