Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Evropská a Konferenční liga UEFA

Hvězdy, máte padáka. Televizní hvězda řádí v Oaklandu

Svůj návrat do NFL vysvětlil po svém. "Flákal jsem se. Koupil jsem si loď, nepoužíval ji. Začal jsem se učit rumbu, rychle s tím sekl. Potřeboval jsem znovu zažít pocit výhry," řekl na tiskové konferenci Jon Gruden, když se v lednu představil v Oaklandu na pozici hlavního trenéra Raiders. Návrat populárního analytika televize ESPN zpět na hřiště se stal jedním z hlavních témat před letošní sezonou. I po devíti měsících je Gruden pro mnohé předmětem debat. Zejména proto, že talentovaný kádr Raiders hraje pod psa a kouč se těsně před začátkem ročníku zbavil největší týmové hvězdy.

Trenér Oaklandu Raiders Jon Gruden
zdroj: USA Today Sports autor: Kirby Lee

Není to tak, že by pětapadesátiletý svéráz skočil z televize rovnou k trénování, a najednou jako by se mu vše vymklo z rukou. Na přelomu tisíciletí patřil Gruden k nejtalentovanějším trenérům v NFL. Za čtyři roky v Oaklandu se dvakrát dostal do play-off.

Ke své smůle vždy narazil na následující vítěze Super Bowlu. Nejprve Raiders nestačili na Baltimore. O rok později se zase museli podvolit New England Patriots a dnes již legendárnímu duu Brady - Belichick.

Zvláště druhá prohra byla pro Grudena těžko stravitelná. Raiders byli proti favoritovi na zasněženém Foxborough v play-off 2001 lepším týmem. V dramatické koncovce je ale očividně poškodil rozhodčí a v prodloužení domácí definitivně zlomili odpor Raiders.

Prohra a výměna roku

Hlavní kouč outsidera se po utkání jen marně dožadoval vysvětlení rozhodčích k jejich prapodivnému rozhodnutí. Smůla, dál šli Patriots a na Grudena čekalo další překvapení.

Ikonický majitel Raiders Al Davis bez mrknutí oka vyměnil talentovaného kouče do Tampy za několik prvních voleb v draftu a finanční vyrovnání.

Osud tomu zřejmě tak chtěl a po roce se oba týmy potkaly ve finále Super Bowlu. A pomsta byla sladká. Buccaneers slavili historickou trofej a Gruden se stal v 39 letech nejmladším koučem, který dovedl tým k Lombardi Trophy.

Jon Gruden po vítězství v Super Bowlu
zdroj: Reuters autor: Joe Skipper

I přes bleskový start trenérské kariéry rodák z Ohia už v dalších letech takový úspěch neměl. Zisk trofeje mu sice v Tampě zajistil dlouholetou smlouvu, ale během dalších šesti let se Buccaneers pod jeho vedením jen dvakrát dostali do play-off.

Po sezoně 2008 tak Gruden v NFL skončil. Obratem ale podepsal smlouvu s televizí ESPN a stal se hlavní tváří pondělních přenosů nejpopulárnější ligy v Severní Americe.  

V Maddenových stopách

Na obrazovce jako by se Gruden našel, podobně jako před ním legendární John Madden prožil skvostný přechod ze hřiště ke komentátorskému stolečku. Osobitá barva hlasu, cit pro hru a hlavně neotřelé fráze proslavily Grudena po celé Americe.

Jeho pořad QB Camp se každoročně před draftem stal nejsledovanějším sportovním "seriálem" v USA. Z televizní hvězdy se rychle stal nejlépe placený komentátor na ESPN.

I přes vyhřátou židli na všech 32 stadionech po celé Americe se mu začalo stýskat po koučování. Už při podpisu poslední smlouvy se slavnou televizí si vydobyl možnost, že ji může přerušit kvůli případnému odchodu zpět na hřiště.

Největší zájem o trenérovy služby od začátku jevil právě Oakland. Majitel Mark Davis, jehož slavný otec Grudena před lety vyhodil, chtěl napravit chybu, která fanoušky Raiders trápila celou dekádu a kdysi slavnému klubu přinesla nejhorší období v historii.

Jon Gruden
zdroj: USA Today Sports autor: Kirby Lee

Zpět doma

Koncem minulé sezony se Davis s Grudenem několikrát sešel a nabídl mu pohádkovou smlouvu na 100 milionů dolarů na deset let. V profesionálním sportu abnormálně dlouhý kontrakt dříve uznávaného kouče zlákal a na nabídku kývl.

"Je tu skvělý tým, už jsem ani nedoufal, že se vrátím zpět k trénování a ještě na místo, kde vše začalo," prohlásil 9. ledna do stovky televizních kamer v areálu Raiders. Krom touhy po koučingu ho zlákal i talent na soupisce Oaklandu.

Kvalitního quarterbacka viděl v Dereku Carrovi, lídra obrany v Khalilu Mackovi. "Kvůli nim jsem tady. Derek je quarterback, který může patřit ke špičce. Potřebujeme v něm vybudovat větší sebejistotu. Když přijde do kabiny, musí z něj být cítit, že on je lídrem," hecoval na dálku hvězdu týmu.

Fotbalová veřejnost jeho slovům rozuměla. Věřila, že on by mohl být pro Raiders ten pravý. Vždyť Carr před dvěma lety prožil životní sezonu a pro mnohé byl kandidátem na cenu pro nejužitečnějšího hráče sezony, když dovedl mladý tým k bilanci 12-4.

Jen zranění nohy mladého quarterbacka zabránilo týmu v úspěchu v play-off. A právě Gruden ho měl posunout výš.

Quarterback Oaklandu Derek Carr
zdroj: CAAF autor: Kamil Herák

Přestavba

Činy staronového vůdce Raiders ale od začátku vypadaly jinak než Grudenova vyjádření. Hvězdný linebacker Mack celé léto čekal na podepsání lukrativní smlouvy. I když kouč do médií tvrdil, že o něj moc stojí, nakonec se souhlasem generálního manažera týden před začátkem sezony poslal lídra obrany pro tučnou smlouvu do Chicaga výměnou za volby v draftu.

Překvapivým činem jako by zlomil atmosféru v kabině. Superhvězda byla pryč. "Hráčům dal najevo ještě před prvním utkáním, že nevěří v úspěch. Vždyť s Mackem od prvního dne nekomunikoval. Ztratí tím kabinu," věštil po šokující výměně bývalý hráč Buffala a Jacksonville Bucky Brooks.

Trefil se, Raiders od té doby sbírají jednu prohru za druhou a naposledy je ve Wembley zesměšnil Seattle. Gruden je pod palbou kritiky. Dokonce od fanoušků týmu, kteří si tolik přáli jeho návrat a pro něž byl léta modlou. 

Kouč odolává po svém a pálí ostrými slovy do řad hráčů. Dlouhodobá smlouva mu navíc dodává jistoty.

"Jon zapomněl, že už nedělá v televizi. Neustále svůj tým veřejně analyzuje. Měl by hráče chránit a ne kritizovat výkony svého quarterbacka do novin. Jeho silné ego už přece dopustilo odchod velké hvězdy," kritizují Grudena jeho bývalí kolegové.     

Jon Gruden s quarterbackem Derekem Carrem
zdroj: USA Today Sports autor: Kyle Terada

Poslední obětí Grudenovy přestavby byl v pondělí wide receiver Amari Cooper, jehož z Oaklandu vysvobodil Dallas, když za něj poslal výběr v prvním kole draftu 2019.

Raiders tak naznačují, že po pouhých šesti zápasech s bilancí 1-5 je čeká totální výprodej. O místo může přijít kdokoliv. I Carr, o kterém nový trenér před pár měsíci tolik básnil. A Grudenovy kroky se s pochopením příliš nesetkávají.

U pár jedinců však najde zastání. Třeba Tony Gonzalez pro televizi Fox uvedl: "Jon od začátku věděl, že musí postavit nový tým. Tenhle pro něj nebyl dostatečně silný, i proto dostal dlouhodobou smlouvu. Raiders se brzy stěhují do Las Vegas. Chce tam přijít s novým týmem, a ten vybuduje jen díky draftům," tvrdí bývalý úspěšný tight end.  

Gruden je, přesně podle svého zvyku, opět v centru dění. Místo ofenzivní magie a překvapivých tahů na hřišti ale udivuje kontroverzními kroky. Ukáže se nakonec jako správný vizionář, nebo jeho pompézní návrat skončí totálním fiaskem?

Hlavní zprávy

Nejčtenější články