Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Magazín EURO 2024

Jízdu Rams nezastavil ani Rodgers, Minnesota další "zázrak" nepředvedla

Jeden tým vládne všem. Základní část NFL je téměř ve své polovině a soutěži dál kralují stále neporažení Los Angeles Rams. Celek z města andělů musel proti Green Bay dvakrát otáčet skóre, nakonec ale skvěle hrající Packers udolal 29:27. Mnohem jednoznačnější byl večerní tahák v Minnesotě, kde New Orleans oplatilo domácím Vikings porážku z lednového divizního kola play-off. Další "Zázrak z Minneapolis" se nekonal, Saints zvítězili 30:20 a za týden se v domácím prostředí pokusí sesadit Rams z čela konference NFC.

Todd Gurley se raduje z vítězství
zdroj: USA Today Sports autor: Jake Roth

La Rams – Green Bay 29:27

Aaron Rodgers dosud nikdy v kariéře s Rams neprohrál, ovšem tentokrát čelil protivníkovi, který je v roli největšího favorita na finále. Stařičké Memorial Coliseum v Los Angeles vidělo první souboj dvou absolventů Kalifornské univerzity v NFL po 35 letech, ani domácí Jared Goff, ani Rodgers ale nakonec nepatřili k hlavním postavám duelu.

V prvním poločase zahrála neskutečně trochu podceňovaná obrana Packers. Ještě tři minuty před poločasem svítila u Rams v kolonce bodů nula, domácí poprvé v sezoně prohrávali o dvojciferný počet bodů a byli donuceni pětkrát za sebou puntovat. Ofenzivu favorita ničila zejména dvojice linebackerů Clay Matthews a Bleka Martinez a na pozici cornerbacka nováček Jaire Alexandr.

Todd Gurley pronásledovaný Blakem Martinezem
zdroj: USA Today Sports autor: Jake Roth

Rams vrátil do hry až jejich skvělý punter Johnny Hekker. Jeho odkop přišpendlil Packers na jednoyardové linii a po jejich neúspěšném pokusu o únik skórovala obrana domácích safety. A Rams skórovali i z následujícího drivu, kdy se i díky dvěma opravám videorozhodčích a tím potvrzeným big plays Brandina Cookse a Todda Gurleyho dostali do pozice, odkud poprvé v zápase skóroval Josh Reynolds.

Domácí tato situace nakopla, ve třetí čtvrtině otočili výsledek a sami vedli o deset bodů. Jenže Packers to nezlomilo a po čtyřicetiyardovém pasu Rodgerse na Marqueze Valdes-Scantlinga byli v polovině závěrečné části znovu o bod napřed hosté. Rams ale vrátil vedení dvě minuty před koncem kopáč Greg Zuerlein a naději na odpověď sebral Green Bay při returnu Ty Montgomery, když ztratil míč a domácím se jej podařilo zalehnout.

Rams jsou tedy po osmi zápasech stoprocentní, takovou bilanci přitom neměli ani ve svém předchozím slavném období na počátku tisíciletí, kdy také vyhráli svůj jediný Super Bowl. Cestu za minimálně vyrovnáním klubového rekordu 11 vítězství za sebou z roku 1969 ale budou mít hodně složitou. Na Memorial Coliseum zavítá v nejbližších týdnech lepšící se divizní rival Seattle, skvěle hrající Kansas City a hned v příštím kole čeká Rams těžká šichta proti New Orleans.

Alvin Kamara uniká obraně Minnesoty
zdroj: USA Today Sports autor: Brace Hemmelgarn

Minnesota – New Orleans 20:30

Saints totiž po úvodní šokující porážce od Tampy rovněž válí a vyhráli šest zápasů za sebou. Repríza lednového "Minneapolis Miracle" se přitom téměř poločas vyvíjela lépe pro domácí, kteří vedli 13:10 a po první ztrátě Drewa Breese v sezoně získali míč. Jejich akci ale zastavil fumble Adama Thielena, po kterém uběhl polovinu hřiště s míčem v držení obránce Saints Marshon Lattimore a v následujícím drivu hosté otočili výsledek.

Definitivně rozhodla třetí čtvrtina, ztráta Kirka Cousinse a pick-six P.J. Wiliamse, ze které už se Vikings nevzpamatovali. V dresu domácích si připsali přes 100 nachytaných yardů a touchdown oba receiveři Stefon Diggs s Adamem Thielenem. Proti Saints, které tentokrát vedl hlavně autor dvou touchdownů Alvin Kamara, to ale nestačilo.

Thielena může těšit alespoň to, že jako první hráč v historii zvládl přes 100 pasových yardů i v osmém zápase od začátku sezony. A pokud by se mu dařilo také za týden proti Detroitu, překonal by i rekord právě bývalého hráče Lions Calvina Johnsona, který nachytal přes sto yardů v osmi utkáních za sebou v sezoně 2012.

Quarterback Seattlu Russell Wilson
zdroj: AP autor: Joe Nicholson

Detroit – Seattle 14:28

Už zmiňovaní Lions po dvou výhrách narazili, když doma neuspěli proti Seattlu, který je přitom mimo svůj stadion často poloviční. Ovšem tentokrát přijeli Seahawks do města automobilů v dobré formě, což platí zejména o Russellu Wilsonovi.

Ten zkompletoval 14 ze 17 přihrávek pro 248 yardů, po třech letech si připsal zápas s třemi pasovými touchdowny za poločas a zaznamenal perfektní quarterback rating 158,3. Hostům tak na Ford Field stačilo po přestávce proti bezradným Lions už jen dobře puntovat.

V nejvyrovnanější divizi letošní NFL tak došlo k paradoxní situaci. Po šestém týdnu vedlo NFC North Chicago, jenže porážka s Patriots ho poslala na poslední místo. Nyní zase prohráli všichni tři konkurenti a Bears jsou tak po výhře 24:10 nad New Yorkem Jets opět v čele.

Radost hráčů Kansas City Chiefs
zdroj: USA Today Sports autor: Denny Medley

Kansas City – Denver 30:23

Patrick Mahomes by potřeboval asi svou vlastní rubriku. Vůdce Chiefs mílovými kroky míří za cenou pro nejužitečnějšího hráče sezony a bortí rekordy jak kuželky. Proti Denveru svou 25. přihrávkou na touchdown překonal rekord Kurta Warnera v počtu bodových pasů v prvních devíti zápasech kariéry a první je i v počtu yardů vzduchem (2739).

Zároveň jen dva hráči v historii naházeli 25 touchdownů za polovinu sezony. Povedlo se to legendám z největších, Tomu Bradymu a hned dvakrát Peytonu Manningovi, a oba za to byli na konci sezony odměněni cenou MVP. Zda je Mahomes napodobí, se teprve ukáže, našlápnuto však má velmi solidně a jeho Chiefs hraje do karet i poměrně schůdný los v druhé polovině základní části.

Ryan Fitzpatrick
zdroj: AP autor: Quinn Harris

Cincinnati – Tampa 37:34

Šachy s quarterbacky v Tampě pokračují. Počáteční kouzlo Ryana Fitzpatricka vyprchalo a jedničkou se brzy po návratu z trestu stal znovu Jameis Winston. Ten si ale ve čtyřech zápasech připsal dohromady deset ztrát míče a po čtvrté interception v utkání v Cincinnati skončil na lavičce. A "Fitzmagic" málem zafungovalo znovu.

Fitzpatrick šel do hry v závěru třetí čtvrtiny za prakticky beznadějného stavu 16:34. Buccaneers se ale pod jeho vedením obdivuhodně zvedli a 70 sekund před koncem základní hrací doby bylo vyrovnáno. Ovšem Bengals si nakonec výhru vzít nenechali, dokázali se v závěrečném drivu dostat do výhodné pozice a Randy Bullock 44yardovým field goalem s vypršením času rozhodl.

Adam Vinatieri přijímá gratulace spoluhráčů
zdroj: AP autor: Kyle Terada

Oakland – Indianapolis 28:42

Souboj dvou týmů, které už spíše spřádají plány na příští rok, by se za normálních okolností do sestřihu zásadních momentů neděle pravděpodobně nedostal. Jenže zásluhou Colts se v severní Kalifornii přepisovaly historické tabulky hned dvakrát.

Andrew Luck přihrál na tři touchdowny třem různým tight endům - Ericu Ebronovi, Jacku Doyleovi a Mo Alie-Coxovi - což se od sloučení AFL a NFL v roce 1970 ještě nikomu nepodařilo. Spolu s druhým zápasem s více než 200 běhovými yardy za sebou a dvěma touchdowny Marlona Macka právě tohle nakonec nasměrovalo Indianapolis v obratu v utkání, kde prohrávalo už o 14 bodů.

Hlavním hrdinou zápasu se ale stal Adam Vinatieri. Pětačtyřicetiletý veterán se stal nejvíce bodujícím hráčem v historii soutěže, když v duelu zaznamenal dva field goaly a čtyři konverze a celkem má na kontě už 2550 bodů. Překonal tím dosud vedoucího legendárního dánského kopáče Mortena Andersena.

Zbývající výsledky 8. hracího týdne NFL:

Houston – Miami 42:23, Chicago – NY Jets 24:10, Arizona – San Francisco 18:15, NY Giants – Washington 13:20, Jacksonville – Philadelphia 18:24, Carolina – Baltimore 36:21, Pittsburgh – Cleveland 33:18.

Konference AFC: 1. Kansas City (7 vítězství - jedna porážka), 2. New England a LA Chargers (5-2), 4. Pittsburgh (4-2-1 remíza), 5. Houston a Cincinnati (5-3)

Konference NFC: 1. LA Rams (8-0), 2. New Orleans (6-1), 3. Carolina a Washington (5-2), 5. Chicago a Seattle (4-3)

Zdroj
ESPN, TSN, nfl.com

Hlavní zprávy

Nejčtenější články