Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Americký fotbal se vrací v jarních termínech, v první lize budou startovat i dva slovenské týmy

Po dvou sezonách se americký fotbal opět vrací k tradičnímu jarnímu začátku soutěže. Do nového ročníku nastoupí nově také dva týmy ze Slovenska. V devítičlenné lize nechybí ani poslední dva účastníci finálového Czech Bowlu – Vysočina Gladiators a Prague Lions. Pražský tým zahájí letošní ročník 9. dubna domácím zápasem proti Ostravě Steelers.

Utkání Prague Lions - Vysočina Gladiators
zdroj: caaf.cz autor: Martin Tajč

Stejně jako u všech ostatních sportů, tak i do průběhu ligy amerického fotbalu v posledních dvou letech výrazně zasáhl koronavir.

V roce 2020 byla sezona nejprve odložena na podzimní část. Následně byla před semifinálovými zápasy zrušena a poprvé od roku 1994 nebyl vyhlášen mistr.

Také loňský ročník proběhl v nezvyklých podmínkách. Soutěž se z jara odložila na léto a v červenci se k cestě za Czech Bowlem postavilo pouze 5 týmů místo tradičních osmi.

Na rozdíl od roku 2020 se loňská sezona podařila dohrát a hráči Vysočina Gladiators na svém stadionu slavili první titul v historii klubu. V Czech Bowlu porazili Prague Lions 23:0.

Kromě tradičních českých účastníků se do ligy zapojí také Bratislava Monarchs a Nitra Knights. Oba týmy mají s účastí v českých ligách zkušenosti.

Monarchs naposledy hráli v nejvyšší lize v roce 2011 a v roce 2006 se dostali až do Czech Bowlu, ve kterém prohráli s Prague Lions.

Knights v Česku působili naposledy v roce 2020, kdy měli nakročeno k postupu do finále druhé ligy. Šanci na úspěch překazil koronavir, který předčasně ukončil sezonu.

Vysočina Gladiators a Prague Lions jsou před startem nového ročníku opět papírovými favority. Gladiators dokázali v posledních dvou letech využít časového posunu sezony a do svých řad zlákali posily z Prague Black Panthers.

Pražský tým hraje v rakouské lize, která ale v posledních dvou sezonách výjimečně nekolidovala s českou ligou.

Gladiators tak ve svých řadách měli například zkušeného obránce Karla Augustu, který si za své výkony vysloužil trofej pro Hráče roku 2021 a Nejužitečnějšího hráče obrany ligy.

V letošním ročníku se rakouská a česká liga hrají opět souběžně a Gladiators se tak nebudou moct opřít o pražské posily.

"Těším se, že budeme hrát pod tlakem obhájců titulu, na kterých se budou všichni chtít vytáhnout. Je to pro nás nová zkušenost a výzva," okomentoval hrající manažer týmu Martin Kulha.

Prague Lions budou i v letošní sezoně sázet na výkony quarterbacka Shazzona Mumphreyho, který v loňské sezoně ovládl všechny statistiky v lize pro quarterbacky a získal cenu pro Nejužitečnějšího hráče útoku ligy.

Loňští finalisté to ale v cestě za návratem do Czech Bowlu nebudou mít jednoduché. Ostrava Steelers před startem ligy vyhlásila jasný cíl.

"Do Czech Bowlu patříme a letos se tam určitě podíváme," nechal se slyšet manažer týmu Michal Trajkov.

Steelers se do Czech Bowlu dostali třikrát v řadě v sezonách 2017–2019, ale ve všech případech finále prohráli.

Nejlepší čtveřice týmů po základní části postoupí do semifinále, které se odehraje na začátku července. Přesný termín a místo Czech Bowlu ještě zveřejněno nebylo.

Zdroj
caaf.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články