Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Závod úplně pro každého. Republika opět ožije sokolským během

Díky obnovené tradici se 28. října opět uskuteční celostátní Sokolský běh republiky. Tempo není rozhodující, cílem není hnát se za vítězstvím, akce je pro každého, lákali ve Sportovních zprávách ambasador Jiří Ježek a mluvčí Richard Valoušek.

Je nám líto, video expirovalo.
Ježek a Valoušek zvou na Sokolský běh republiky

Na podzim roku 1919 připravili sokolové do té doby nevídanou sportovní akci. Při příležitosti prvního výročí vzniku Československé republiky uspořádali na 28. října takzvaný "rozestavný běh".

O sto let později jejich následovníci tuto tradici obnovili. Vznikl Sokolský běh republiky, který se koná na více než šedesáti místech v Česku i zahraničí. Už v neděli se uskutečnil jeden z prvních běhů v Dallasu. Závodit se bude ale i například v San Francisku, Curychu nebo Lisabonu.

"V České republice bude 61 závodů. Člověk si vybere, kde to má nejblíže. Chceme ten závod udělat úplně pro každého. Závody mají kolem pěti kilometrů," uvedl mluvčí akce Richard Valoušek. Registrace je možná do pondělní půlnoci, ale přihlásit se bude možné i přímo na místě v den konání, pokud nebude na místě vyprodáno.

Ambasadory jsou mimo jiné olympionici David Svoboda a Radek Šlouf a také paralympijský rekordman v cyklistice Jiří Ježek.

"Ale i v regionech se snažíme oslovovat známé tváře. Hledáme lidi, kteří jsou zajímaví pro místní. To je smysl – ukázat, že se dá za svým domem zaběhat se Sokolem," uvedl Valoušek.

Do závodu se může zapojit úplně kdokoliv. "Snažíme se, aby si běh užil opravdu každý," zdůraznil Ježek. "Ať se nebojí, že je to vyloženě sportovní akce. Tempo není dané," dodal.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články