Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Volejbalový magazín

Sváteční den v pohybu. Koná se Sokolský běh republiky

Lidé v Česku si připomínají 106. výročí vzniku samostatné Československé republiky. V Praze a dalších městech se uskutečňují pietní akce a slavnostní ceremoniály. Den vzniku Československa připomíná také Sokolský běh republiky. Hlavní zázemí v metropoli je u Tyršova domu na Újezdě.

"Běží se na pětašedesáti místech v Česku a dalších sedmnácti místech v zahraničí. Z českých mohu říct Brno, Prostějov, Ústí nad Labem, ale i menší obce, kde jsou sokolovny," říká garant Sokolského běhu republiky Jan Haupt. 

"Během dopoledne si organizátoři dělali své akce pro žáky a dorost, ve dvě hodiny pak startuje hlavní běh," dodává.

Program na trase v Praze se každý rok mění tak, aby měli běžci novinky. "Máme nové modré tričko, fanoušky na trase, atypickou medaili z recyklovaného plastu a inovované aktivity v Tyršově domě," tvrdí Haupt.

Sokolský běh republiky
zdroj: ČTK

Sokolský běh republiky navazuje na běh z roku 1919. "Jsem hrozně rád, že první ročník, který se obnoveně konal v roce 2019, měl čtrnáct organizátorů, dnes jich je pětašedesát," pokračuje Haupt.

Jednou z ambasadorek běhu je lukostřelkyně a olympionička Marie Horáčková. "Moc se těším, jsem plná očekávání a doufám, že přijde opravdu hodně lidí," říká.

Sama prý nepoběží, ale dnem provází na sociálních sítích. "Pro dospělou kategorii mám připravenou rozcvičku, myslím, že nás strhne muzika, která bude hrát na plné pecky," usmívala se Horáčková.

Zdroj
ČT sport, ČT24

Hlavní zprávy

Nejčtenější články