Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Sportovní legendy

Sokolové slaví výročí vzniku republiky během. Lidskou propojenost potřebujeme, říká ambasadorka Horáčková

Sokolové a spolu s nimi další milovníci běhání slaví už pošesté výročí vzniku republiky pohybem. Tentokrát na 82 místech v Česku a v zahraničí. Zaregistrováno na akci 28. října ve 14:00 je již 6500 běžců, očekávaná účast může být i o dva tisíce vyšší.

Sokolský běh republiky
zdroj: ČT sport

"Je to věc, která nás spojí. Tu lidskou propojenost potřebujeme," prohlásila ve Sportovních zprávách mistryně světa v lukostřelbě a ambasadorka Sokolského běhu republiky Marie Horáčková.

"Změnili jsme design, máme krásné tričko, poprvé v národní modré barvě. Máme lehce pozměněné medaile, které dostanou všichni běžci napříč celým světem," vyjmenoval novinky předseda odboru sportu České obce sokolské Jan Haupt.

Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Marie Horáčková a Jan Haupt zvou na Sokolský běh republiky

Kromě tradičních míst jako Praha, Milovice nebo třeba Zlatá Olešnice se Sokolský běh koná v sedmnácti zahraničních destinacích. "Běhá se v Americe, v Chorvatsku, na Slovensku, ve Švýcarsku," podotkl Haupt.

Do projektu se může zapojit každý. Pro běžce budou připraveny trasy měřící mezi třemi a deseti kilometry. Záleží na lokalitě. Nechybějí ani dětské trasy. Registrace vrcholí na behrepubliky.cz.

"Moc ráda přijdu a podpořím lidi. Sama se běhu nezúčastním, protože to úplně nekoliduje s mým tréninkovým plánem. Ale všem budu fandit. Lidé se se mnou budou moci potkat. Budu natáčet videa na sociální sítě a v Tyršově domě budu mít autogramiádu," uvedla Horáčková.

Sokolský běh republiky je každoroční oslavou založení Československa. První ročník se konal v roce 2019 a akce se stala novodobou sokolskou tradicí. Ta se každoročně rozrůstá na více míst v Česku i mezi krajanskými komunitami ve světě.

Loňský pátý ročník přilákal přes 8000 běžců a rozběhal 78 obcí včetně dvanácti v zahraničí. Letos se očekává opět rekordní účast. Ambasadory jsou vedle Horáčkové také například Jiří Ježek, Tomáš Svoboda nebo Jan Pirk.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články