Video nelze z licenčních důvodů přehrát
Následuje
Branky, body, vteřiny

Slet má spojovat generace i zemi. Jeho přípravy trvají roky, říká starosta Sokola

Sedmnáctý všesokolský slet pokračuje hromadnými skladbami cvičenců konajících se na pražském Edenu. Po šesti letech se podle starosty Sokola Martina Chlumského zvýšila náročnost choreografií a také narostl počet účastníků o pět tisíc, klíčovou roli má stále hudba a propojení cviků se slovy písní. Přímý přenos pátečních hromadných skladeb sledujte na ČT2 a ČT sport Plus. 

XVII. všesokolský slet
zdroj: ČTK autor: Václav Pancer

Program pro účastníky začal už v neděli. "Atmosféra je opravdu krásná, je vidět to nadšení z pohybu a z toho, že můžeme být spolu a vystupovat na krásném stadionu. Je to úžasné," hodnotil starosta Sokola Martin Chlumský.

"Samotné přípravy trvají přes tři roky a nácviky, které probíhají zejména v jednotách, tak začaly loni na podzim. Většinou od září. Jsou to tak měsíce nácviků a roky příprav. Máme za sebou více jak tři desítky různých sletů po krajích a v župách. Příprava je tak intenzivní a dlouhá," vysvětloval.

"My jsme se do konkurzního řízení nepřihlásily, ale byly jsme osloveny až před dvěma lety. Takže jsme na to měly mnohem menší penzum času, ale strašně si to užíváme," vzpomínala Kateřina Machů, která je spoluautorkou jedné ze skladeb.  

Leporelo spojuje dorostenky a mladší ženy za doprovodu české zpěvačky Ewy Farny. "Je inspirativní cvičit na hudbu a na slova písně. Proto jsme se snažily, aby pohyby korespondovaly i s odkazem písní. Není to však jen v naší skladbě, ale i ve skladbě pro ženy a seniorky Babí léto, i pro ženy a dorostenky V rytmu srdce. Je strašně krásné, když pohyb koresponduje se slovy," popisovala Machů. 

"Hudba hraje klíčovou roli při vytváření pohybových skladeb, protože cvičenci se s ní musí identifikovat, musí vnímat příběh, který je daný prostřednictvím slov. Je to součást toho, že lidé se do toho mohou ponořit a zapojit," doplnil starosta Chlumský.

Kam dál

Od posledního sletu v roce 2018, který byl věnován připomínce vzniku Československa, se zvedl nejen zájem účastníků, ale také se zvýšila náročnost vystoupení. "Posunula se choreografická složka skladeb, když si vezmeme třeba tu V rytmu srdce, tak jednotlivé přesuny jsou více náročné," řekl Chlumský. 

Slet však podle něj není pouze sportovní akcí, přináší koncerty, divadelní představení a další doprovodné akce. Oblíbený je průvod, který letos měřil skoro 2,5 km, nebo Sokol Gala. 

Počet účastníků letošního roku se vyšplhal na 20 tisíc a heslo "Slet spojuje" kromě propojení s jinými zeměmi ukázalo, že Sokol stále dokáže stmelovat celou Českou republiku napříč všemi generacemi. Což je jeden z cílů organizace čítající přes 160 tisíc členů. 

"Moje ambice v tuto chvíli je zvládnout slet a pak bude více času si udělat dlouhodobější představu, kam to dál směřovat. Chtěl bych se určitě zaměřit, jak dál lákat mladé ročníky do Sokola a také jak můžeme pomoci našim tělocvičným jednotám," řekl starosta Sokola, kterému příští rok v červnu končí mandát.  

"To budu řešit někdy v lednu, únoru a podstatný pro mě bude názor a podpora ze strany členské základny, protože bez toho se to samozřejmě nedá dělat. O naší kondici nejvíce vypovídá celý tento týden, přestože jsme měli velké problémy začátkem roku, tak spolek se i díky sletu neskutečně semknul. To je nejlepším důkazem toho, že Sokol je silná organizace a že i velké problémy dokáže překonat," dodal Chlumský.

Program skladeb 5. července

Mravenci – předškoláci

Sokolhraní – mladší žactvo

S tebou mě baví svět – celá rodina

Fitness – starší žactvo

Leporelo – dorostenky a mladší ženy

Rocková symfonie – dorost a mladší ženy

Příběhy léta – ČASPV

V rytmu srdce – dorostenky a ženy

Před kamerou – dorostenci a muži

Babí léto – ženy a seniorky

Čmeláčci – rodiče a děti

Jdi za štěstím – senioři a seniorky

Zdroj
ČT sport, slet2024.cz

Hlavní zprávy

Nejčtenější články