Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Svět motorů

Od počátků po současnost. Sokol Gala láká na příběh slavného sportovního spolku

Jedním z trháků doprovodného programu 17. všesokolského sletu bude Sokol Gala. Akci přiblížili v rámci rozhovoru Sportovních zpráv předseda odboru sportu ČOS Jan Haupt a režisér Daniel Komarov. Záznam představení sledujte na ČT sport a ČT sport Plus ve středu od 19 hodin.

Sletový průvod Prahou
zdroj: ČTK autor: Roman Vondrouš

Úterní akce Sokol Gala, jež se bude konat už počtvrté, se uskuteční v pražské O2 areně. V průběhu zhruba dvouhodinového programu bude pod vedením režiséra Daniela Komarova odvyprávěn na pozadí sportu sokolský příběh.

"Když mi bylo umožněno udělat Sokol Gala, tak jsem ho chtěl udělat jinak než předchozí tři ročníky, tři slety. Vyvstal z toho námět udělat příběh – příběh Sokola od založení. A protože Sokol je sport a ten příběh měl mít nějaký umělecký charakter, tak jsme hledali režiséra, který do uměleckého (ztvárnění) může trochu kecat a umí kecat. A dostali jsme se k Danovi," prozradil Haupt.

"Nejdřív byl osloven Rosťa Novák, což je ředitel našeho uměleckého souboru, kde působím. Ten mě kvůli vytíženosti doporučil, že bych mohl být vhodný kandidát. Nebyl jsem první volba, ale doufám, že jsem ta správná," doplnil Komarov.

Program vysílání:

Čtvrtek 4. 7., 20:45 Všesokolský slet 2024 – hromadné skladby
(ČT sport a ČT sport Plus).

Pátek 5. 7., 13:45 Všesokolský slet 2024 – hromadné skladby
(ČT2 a ČT sport Plus).

Sám Komarov má s Gala vlastní zkušenost. "Před šesti lety jsem na Gala účinkoval. Dělali jsme tenkrát pod vedením Rosti Nováka zahájení, takže jsem si to vyzkoušel z druhé strany. A mě to nadchlo v tom vyzkoušet si tento velký prostor," uvedl k největší hale u nás.

"A co bylo pro mě asi nejzásadnější, bylo setkání s Honzou (Hauptem) ještě společně s Michalem Burianem, který krásně odvyprávěl historii, jejíž některé momenty jsem do té doby neznal, i když jsem studoval FTVS a byl jsem na spoustě přednášek o Sokole. A nadchly mě. Nadchly mě takovým způsobem, že jsem si řekl, že toto odvyprávět by mě velice zajímalo," dodal Komarov.

Letošní vydání Sokola Gala bude jiné než v minulém období. "Ty předchozí byly ukázkou výkonnostního sportu. Letos to bude ukázka příběhu od založení. Máme 162 let Sokola. Sokol možná spousta lidí ani nezná, možná ho znají jen ze sokolovny, kam chodí cvičit. My chceme ukázat, že má nějakou historii, že je to starý sportovní spolek, ale že jde s dobou a posouvá se," řekl Haupt.

Komarov ho v tomto ohledu doplnil. "Ne jen ukázat mladším sportovcům, jakou má Sokol historii, ale aby si to prožili. Být součástí toho programu, který je vyprávěn historií, a moct si to i z jeviště zažít. To je to, co potom v člověku zůstane daleko víc než jen nějaká sdílená informace. Když si jednotliví účastníci mohou prožít příběh na jevišti, tak to je ten skutečný odkaz historie, který oni mohou nést dál," dodal.

V předválečné době platil Sokol za organizaci, která vychovávala špičkové sportovce a zajišťovala sportovní podmínky pro širokou veřejnost. Komunistické perzekuce po roce 1948 Sokol výrazně postihly. Po sametové revoluci se výchova budoucích sportovních profesionálů přesunula takřka výhradně do jednotlivých sportovních klubů. Sokol přesto dodnes některé vrcholové sportovce sdružuje.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články