Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Touchdown

Japonští gymnasté excelovali a zaslouženě vyhráli soutěž družstev

Rio de Janeiro – Vítězi soutěže družstev se v Brazílii stali japonští gymnasté. Výběr vedený Kohejem Učimurou a Kenzoem Širajem předvedl na nářadí výtečné výkony a zaslouženě nenašel konkurenci. Na nejvyšší příčku se vrátili po dvanácti letech. Stříbro získali s odstupem 2,5 bodu ruští gymnasté, bronz berou Číňané. 

Závěrečná radost japonských gymnastů – poté, co se dozvěděli konečné výsledky – potvrdila slova Koheje Učimury o tom, že týmová medaile je pro ně důležitější než ty individuální. Japonská pětice neměla konkurenci a fantastické výkony Učimury, Širaje, Kodžiho Jamamury, Ryoheje Kata a Jusuka Tanaky bavily diváky.

Japoncům se přitom nevydařila kvalifikace, v níž skončili až čtvrtí. Také do finále vstoupili nenápadně a v jeho polovině ztráceli dva body na vedoucí Rusy. Do čela se dostali až na hrazdě, která byla pro ně a pro Rusy předposledním nářadím. Zatímco Japonci z ní nepadali, Rusové zde získali v součtu až šestou známku z osmi finalistů.

Je nám líto, video expirovalo.
Soutěž družstev ovládli gymnasté z Japonska

V té chvíli se definitivně vrátili do hry o medaile Číňané, kteří minely z první poloviny soutěže napravili zejména jednoznačně nejlepším vystoupením na koni našíř. Před poslední rotací byl mezi vedoucími Japonci a třetími Číňany rozdíl zhruba tři čtvrtiny bodu.

Japonce ale čekala prostná, která mají ve srovnání s konkurenty obtížnější, a suverénním výkonem rozhodli o triumfu. "V téhle soutěži jsem strašně chtěl získat zlato. Přijeli jsme do Brazílie, abychom udělali to, co je potřeba. A protože jsme to dokázali, získali jsme zlato. Příští olympijské hry jsou v Tokiu a věřím, že tam můžeme vyhrát také," uvedl sedmadvacetiletý obhájce zlata z víceboje Učimura, jenž v týmové soutěži získal na předchozích dvou Hrách stříbro. 

Soutěž zakončili s výkonem 274,094 bodu, což bylo o téměř tři body více, než kolik se podařilo nastřádat druhým Rusům. Třetí skončili šampioni z Pekingu a Londýna Číňané, pro něž je bronz ovšem velkým zklamáním. Jejich duel s Rusy byl těsný, avšak necelý půlbod nakonec mluvil v ruský prospěch.

Je nám líto, video expirovalo.
Záznam sportovní gymnastiky: Družstva (M)

Olympijská soutěž družstev ve sportovní gymnastice:

1. Japonsko (Učimura, Kato, Širai, Tanaka, Jamamuro) 274,094, 2. Rusko (Abljazin, Beljavskij, Stretovič, Kuksenkov, Nagornyj) 271,453, 3. Čína (Teng Šu-ti, Lin Čchao-pchan, Liou Jang, Jou Chao, Čang Čcheng-lung) 271,122, 4. Británie 269,752, 5. USA 268,560, 6. Brazílie 263,728, 7. Německo 261,275, 8. Ukrajina 202,078. 

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články