Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Bilesová s 20 medailemi vyrovnala legendární Chorkinovou

Jeden rekord za druhým. Simone Bilesová po bronzu na kladině vyhrála na mistrovství světa prostná a získala rekordní 14. titul. S bilancí 20 medailí vyrovnala historické maximum Světlany Chorkinové.

Simone Bilesová
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Na šampionátu v Kataru se Bilesová už zapsala do historie jako první žena, která vybojovala čtyři tituly ve víceboji. Po pátečním triumfu na přeskoku měla na kontě i rekordních 13 zlatých medailí, čímž o jednu překonala počin legendárního sovětského a běloruského reprezentanta Vitalije Ščerba z let 1991 až 1996.

Jednadvacetiletá čtyřnásobná olympijská vítězka z Ria de Janeiro chtěla rekord vylepšit o 14. titul už na kladině, po několika zaváháních se ale musela spokojit s bronzem. V prostných pak triumfovala počtvrté v kariéře a na stupních vítězů stanula ve všech soutěžích, k nimž v Kataru nastoupila. Před dnešním programem nejprve pomohla k titulu americkému družstvu, poté ovládla víceboj i přeskok a na bradlech přidala stříbro.

Je nám líto, video expirovalo.
Američanka Bilesová přepsala rekord gymnastického MS

Pouhých 145 centimetrů vysoká Bilesová získala na prostných 14,933 bodu a o bod porazila krajanku Morgan Hurdovou. Třetí skončila obhájkyně titulu Mai Murakamiová z Japonska. Kladinu ovládla Číňanka Liou Tching-tching před Kanaďankou Anne-Marie Padurariuovou.

"Rok jsem byla bez gymnastiky. Teď to není ani rok, co jsem se vrátila, a tohle je moje první velká soutěž. Jsem na sebe hrdá," uvedla Bilesová už v pauze mezi kladinou a prostnými.

Přeskok mužů vyhrál po roční pauze Ri Se Kwang z KLDR, jenž na tomto nářadí triumfoval už potřetí. Na bradlech obhájil titul Cou Ťing-jüan z Číny před ukrajinským olympijským šampionem Olegem Verňajevem. Třetí byl vícebojařský šampion z Dauhá Artur Dalalojan z Ruska, jenž bral na přeskoku stříbro. Na hrazdě se k třetímu titulu probojoval vloni stříbrný Epke Zonderland z Nizozemska. Stříbro získal vícebojařský rekordman Kohei Učimura z Japonska.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články