Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Německo - Polsko

Bilesová vymazala Ščerbův rekord, z gymnastického MS má třinácté zlato

Američanka Simone Bilesová má rekordní třináctý titul z mistrovství světa ve sportovní gymnastice. V Dauhá vyhrála přeskok a překonala dvanáct zlatých medailí legendárního sovětského a běloruského reprezentanta Vitalije Ščerba z let 1991 až 1996.

Simone Bilesová
zdroj: USA Today Sports autor: Winslow Townson

Bilesová na šampionátu v Kataru proměnila i svůj třetí start ve vítězství. V předchozích dnech pomohla k triumfu americkému družstvu a poté jako první žena vyhrála počtvrté víceboj.

Následně čtyřnásobná olympijská vítězka z Ria rozšířila svou medailovou sbírku ještě o stříbro na bradlech.

Přeskok ovládla jednadvacetiletá hvězda z Texasu předloni na Hrách v Riu, ale na mistrovství světa v něm triumfovala poprvé.

Se známkou 15,366 vyhrála suverénně před Kanaďankou Shallon Olsenovou (14,516) a Alexou Morenovou (14,508), která se stala první mexickou medailistkou v ženské soutěži na MS sportovních gymnastů v historii.

Se čtvrtým místem se musela spokojit třiačtyřicetiletá Oksana Čusovitinová z Uzbekistánu, která se do finále přeskoku na MS probojovala počtrnácté.

Je nám líto, video expirovalo.
Američanka Bilesová přepsala rekord gymnastického MS

Na bradlech skončila Bilesová druhá za osmnáctiletou Ninou Derwaelovou, která získala historické zlato pro Belgii.

Derwaelová porazila Američanku o 0,500 bodu a ke dvěma evropským titulům z bradel přidala druhou světovou medaili. Loni v Montrealu brala bronz.

Pro Bilesovou to byl první cenný kov z tohoto nářadí na velké akci a neskrývala velkou radost, že se jí vyplatilo na své slabině zapracovat.

"Ušla jsem dlouhou cestu a s dnešním výkonem jsem opravdu spokojená. Stálo mě to hodně práce a úsilí, abych se na bradlech dostala na stejnou úroveň jako na ostatních nářadích," uvedla Bilesová, která bude o další medaile usilovat v sobotu.

Druhý titul získal v Dauhá ruský gymnasta Artur Dalalojan. Dvaadvacetiletý šampion víceboje sesadil v prostných z trůnu Japonce Kenza Širaie, který této disciplíně vládl na minulých dvou šampionátech a také v roce 2013.

Na kruzích triumfoval potřetí za sebou Řek Eleftherios Petrunias, který nenašel na svém oblíbeném nářadí na velké akci přemožitele od roku 2015.

Zdroj
ČTK, ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články