Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Bilesová má na dosah rekord Čáslavské. "Má fantastické předpoklady," říká Komrska

Devatenáctiletá americká gymnastka Simone Bilesová je jednou z hlavních hvězd letošních Her. Fenomenální sportovkyně, jež se obtížností skoků dokáže vyrovnat mužům, už má na svém kontě tři zlaté medaile z Ria. A pokud by ovládla i prostná, vyrovnala by dlouholetý rekord Věry Čáslavské z olympiády v Mexiku 1968. Finále prostných žen můžete sledovat dnes od 19:45 na ČT sport a streamu loh3.

Simone Bilesová
zdroj: Reuters

"Lidé, kteří sledují gymnastiku jen v rámci olympijských her, mohou být překvapení, kde se najednou vzala. Ale ona má za sebou už obrovskou zkušenost. Gymnastická veřejnost ví, že je držitelkou deseti zlatých medailí z mistrovství světa," představuje Bilesovou Jan Komrska, bývalý gymnastický trenér.

Bilesová měří pouhých 145 cm. Nízká výška a potažmo tak i nízké těžiště bývá v gymnastice považováno za výhodu. Komrska ale tak úplně nesouhlasí. "Výška není až tak důležitá. Fenoménem posledních let byla Světlana Chorkinová, která měřila 165 cm, a přesto na dvě olympijská období opanovala gymnastiku jako takovou. Ale samozřejmě některé záležitosti, především cvičení na bradlech, jsou pro ni trošku jednodušší," vysvětluje Komrska.

Komrska tak vyzdvihuje spíše jiné přednosti Bilesové, které ji do značné míry předurčují k úspěchu. "Má fantastické předpoklady. Nejen fyzické, ale i psychické, a zužitkovává je naprosto přesvědčivě. Má výjimečné skokanské dispozice, ale vykazuje vynikající výkonnost i na bradlech či na kladině," vyjmenovává přednosti americké reprezentantky otec bývalé olympioničky Jany Komrskové.

Talent ve sportu samozřejmě zdaleka není vše. "Podmínky k tréninku hrají velkou roli. Důležité je zázemí trenérské i materiální a ekonomické, a to samozřejmě může Amerika poskytnout. Gymnastika je navíc v Americe velký fenomén, mají tam obrovskou základnu. Tam pomalu každá dívka, která má 16 let a neprošla gymnastickým výcvikem, je velká výjimka," popisuje Komrska.

A Bilesové očividně nechybí ani tolik potřebná psychická odolnost. "Je vidět, že přesto, že je na ní obrovský tlak, tak ona ho zvládá. Američtí novináři ji pasovali, že bude lepší než Phelps nebo Bolt, a přiveze pět zlatých medailí. Klobouk dolů, jak se s tím vyrovnává," obdivuje americkou gymnastku Komrska.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články