Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Cyklotoulky

Rybář bude sportovním ředitelem biatlonového svazu, Hamza vést IBU nechce

Ondřej Rybář se po konci v roli šéftrenéra české biatlonové reprezentace přesune na místo sportovního ředitele svazu. Pro Radiožurnál to potvrdil šéf biatlonistů Jiří Hamza. Rybář svůj záměr skončit s trénováním kvůli rodině oznámil před měsícem. Tou dobou také začalo hledání nových trenérů pro mužská i ženská družstva. A jak se zdá, jednání spějí do finiše. "Maximálně příští týden bude jasno," řekl Hamza. Ten zároveň v souvislosti s vyšetřováním nejvyššího vedení Mezinárodní biatlonové unie (IBU) kvůli korupci volá po svolání mimořádného kongresu.

Šéftrenér českého biatlonového týmu Ondřej Rybář
zdroj: Český biatlon

O tom, zda bude ponechána role šéftrenéra reprezentačních družstev a jaká budou jména realizačních týmů reprezentace, rozhodnou poslední diskuse v tomto týdnu. Těch se vedle Hamzy účastní vedení biatlonového svazu a nechybí na nich ani Rybář.

"Je nás hrozně málo, abychom mohli ze hry někoho vynechat, a věřím, že hezký biatlonový příběh bude pokračovat dál," prohlásil Hamza. "Do konce tohoto, maximálně příštího týdne bude jasno," řekl bez bližších podrobností.

Nepotvrdil ani nevyloučil tak informaci, že by se Rybářovým nástupcem měl stát zahraniční trenér. "Prozradím to, až to bude hotové. Budeme to řešit ku prospěchu českého biatlonu," uvedl Hamza.

Veronika Vítková v náručí dalších českých reprezentantů po bronzu ve sprintu
zdroj: REUTERS autor: Murad Sezer

Nové složení realizačních týmů bude stát před novým ročníkem Světového poháru, ale hlavně dalším čtyřletým cyklem, který vyvrcholí na olympijských hrách 2022 v Pekingu. "Tam se musíme dívat," řekl Hamza.

Krize v českém biatlonu se nebojí. "Není k tomu absolutně důvod, nedívám se na to špatně. Naposledy jsme ve stejné sestavě získali dvě medaile na olympiádě, což je obrovský úspěch. V každém sportu jsou tučnější a méně tučná léta. Teď jsme měli na juniorském mistrovství světa letos čtyři medaile, což se nepovedlo asi 15 let, máme juniorskou mistryni světa," doplnil Hamza.

Dveře otevřené do reprezentace má podle něj Gabriela Koukalová stále, i přesto, že ve své nové knize zkritizovala některé poměry v biatlonu. "Tu knihu jsem nečetl a ani nebudu. Ale když bude chtít závodit a jezdit za Česko, všichni v biatlonu to rádi přivítají. Zbytek je otázka v osobní rovině," řekl Hamza k nejúspěšnější české biatlonistce, která vynechala minulou sezonu a v poslední době přiznala své letité psychosomatické problémy, jež vedly až k anorexii a bulimii.

Gabriela Koukalová
zdroj: REUTERS autor: Hakon Mosvold Larsen

Hamza se podle svých slov nedivil, když v minulém týdnu proběhla policejní razie v rakouské centrále IBU. Vrcholné funkcionáře a ruské sportovce podezřívají z dopingu, korupce a finančního podvodu. Podezřelí jsou dlouholetý šéf světového biatlonu Anders Besseberg a generální sekretářka Nicole Reschová, kteří ve funkcích minimálně prozatím skončili.

"Řekl jsem si, že sklapla past. Na problém IBU jsme upozorňovali dlouhodobě, byli jsme největším Bessebergovým kritikem, jehož vedení bylo v poslední době dosti autoritářské. Byl tam dvacet let, měl k tomu tendenci. Je to výsledek, který nikoho v biatlonu nemůže těšit. Je to nešťastné," prohlásil Hamza.

Rusko prý Besseberga uplácelo za přehlížení dopingu prostitutkami a loveckými výpravami. Podle televizní stanice ARD o tom informuje zpráva Světové antidopingové agentury WADA, na jejímž základě norského funkcionáře vyšetřuje policie.

Dlouholetý šéf IBU Anders Besseberg
zdroj: IBU

Hamza navrhuje svolání mimořádného kongresu IBU. "A tam si zvolit absolutně nové vedení. Lidé ze starého by se měli nechat převolit. Volební kongres v září je strašně pozdě. Práci IBU by to mohlo paralyzovat. Uvidíme, kam se to posune."

Na předsedu unie ale kandidovat nechce. "Mám čtyři malé děti, biatlon, svou firmu. Věci chci dělat pořádně," uvedl.

Podle svých slov by Hamza na rozhodnutí bojkotovat poslední zastávku letošního Světového poháru v ruské Ťumeni nic neměnil. "Jsem rád za to, že jsme drželi názorovou lajnu. I přesto, že nás od toho začala odvracet média, nebo nám nadávali někteří rádobyfanoušci. Teď už jen čekáme, jak se k tomu postaví Rusové v rámci dopingu," prohlásil.

Zdroj
ČT sport, Radiožurnál, ČTK

Hlavní zprávy