Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Panorama

Čechům se postup vzdálil. Musí se spolehnout na Italy nebo vysoko vyhrát

Tychy (Polsko) – Výhra slovenských fotbalistů a jejich zisk celkem šesti bodů na druhém místě skupiny A zamotaly šance českých hráčů na postup do semifinále ME. V případě, že v paralelně hraném utkání Italové neporazí Němce 2:0, musí Češi vyhrát nad Dánskem rozdílem minimálně tří branek. Přímý přenos vysílá ČT sport a web ctsport.cz v sobotu od 20:20.

Česká jednadvacítka
zdroj: ČTK autor: Ožana Jaroslav

Čechům zkomplikovalo situaci vítězství Slovenska nad Švédskem 3:0. Slováci skončili ve skupině A druzí za Anglií, ale s šesti body a skóre 6:3 mají slušnou šanci na to, aby se stali nejlepším týmem z druhých míst, který stejně jako vítězové skupin rovněž postoupí.

Český celek má po dvou zápasech skupiny C, prohře 0:2 s Německem a výhře 3:1 nad Itálií, tři body a skóre 3:3. Jako vítěz skupiny by si mohl postup vybojovat pouze za předpokladu, že porazí Dánsko a zároveň Itálie vyhraje nad Německem 2:0. Jedině při takové kombinaci výsledků by mladíci z minitabulky tří šestibodových celků vyšli nejlépe díky pomocným kritériím, vyššímu počtu vstřelených gólů než Němci a lepšímu vzájemnému duelu s Italy.

V ostatních případech "Lvíčata" musejí spoléhat na to, že by získala pozici nejlepšího mužstva z druhých míst, po vysokém vítězství Slovenska se však tato možnost vzdálila. Aby Češi bývalého federálního partnera přeskočili, museli by Dánsko porazit aspoň o tři góly při skóre 4:1 a vyšším, nebo 3:0, ale to by nesměli dostat ani jednu kartu.

Je nám líto, video expirovalo.
Schick dostal svolení k cestě do Turína

Slováci totiž mají stejně jako český výběr čtyři žluté karty a v případě rovnosti bodů i skóre rozhoduje o pořadí disciplinární kritérium. To by měly oba týmy stejné a ve prospěch Čechů by pak hrálo poslední kritérium - žebříček jednadvacítek.

Kartami může ještě zamíchat také Portugalsko, pokud by v pátek ve skupině B porazilo Makedonii aspoň o tři góly při skóre 4:1 a vyšším. Pak by se tým z jihu Evropy dostal v minitabulce celků z druhých míst před Slováky. Vyloučené to není, protože Makedonie na úvod turnaje podlehla Španělsku 0:5.

Tabulku skupiny C vedou bez ztráty bodu a se skóre 5:0 Němci. Poslední Dánové jsou bez bodu a šance na postup. Češi mají výhodu, že v "céčku" hrají jako poslední, takže už budou vědět, jaký výsledek potřebují.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články