Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Absa Cape Epic

První sprint patří Kittelovi. V závěru měl více sil než druhý Démare

Düsseldorf – Marcel Kittel ukázal, kdo je nesilnějším sprinterem cyklistického pelotonu. V hromadném finiši v Lutychu dokázal porazit Arnauda Démara a připsal si svůj desátý triumf v etapě na Tour de France. Muž ve žlutém Geraint Thomas v průběhu dne stejně jako Chris Froome a Romain Bardet spadl, etapu ale všichni dokončili v pelotonu. Velšan tak poveze žlutý dres i nadále. Všichni tři čeští jezdci dorazili v hlavním poli.

Chvíli to vypadalo, že sprinterům náladu zkazí uprchlíci. Poté dopředu vystřelil Sonny Colbrelli a také on myslel na vítězství. Síla klasických spurterů ale převážila. Marcel Kittel se dokázal dostat ze zadní pozice a nepustil před sebe dotírajícího francouzského šampiona Arnauda Démara ani svého krajana Andrého Greipela. Připsal si tak už svůj 10. triumf v etapě Tour.

Lídrem Tour zůstává Geraint Thomas, který etapu dokončil v pelotonu. Jediné problémy měl třicet kilometrů před cílem, kdy spadl v hromadném pádu způsobeném podklouznutím jednoho ze závodníků stáje Kaťuša. Kromě muže ve žlutém šel k zemi i Chris Froome a Romain Bardet, všichni se ale dokázali dostat zpět do hlavního pole.

Thomas tak poveze dres vedoucího závodníka i ve třetí etapě. Svůj druhý den ve žlutém stráví hned ve třech zemích – Belgii, Lucembursku a také Francii. Ve stoupání ve městě Longwy, kde etapa vyvrcholí, bude muset čelit útokům vynikajících klasikářů jako jsou Philippe Gilbert či Oliver Naesen.

Průvodce | Podcast | Videogalerie

Po 2. etapě Tour de France:

Žlutý dres: Geraint Thomas (Team Sky)
Bílý dres: Stefan Küng (BMC)
Zelený dres: Marcel Kittel (Quick-Step Floors)
Puntíkovaný dres: Taylor Phinney (Cannondale-Drapac)

Jak 2. etapa probíhala?

Německý Grand Départ je minulostí – jakmile čtyřčlenná skupina uprchlíků projela Cáchami a překročila belgické hranice, skončila slavnost, za kterou organizátoři zaplatili pořadatelské skupině ASO pět milionů eur. Na hodnocení povedenosti letošního startu Tour de France je ještě brzy, už nyní je ale třeba říct, že fanoušci lemovali trať závodu v početných špalírech.

Nerozhodilo je ani špatné počasí, neboť také druhá etapa závodu se jela za deště či alespoň pod notně zataženými oblaky. V takových podmínkách se nikomu nechtělo příliš riskovat a peloton se snažil především vyhnout problémům. Navýsost tak všem vyhovovalo jet s mírným odstupem za skupinou uprchlíků a čekat na poslední kilometry a spurterský finiš.

Jediné problémy pro závodníky v hlavním poli přišel třicet kilometrů před Lutychem, kdy na kruhovém objezdu nezvládl situaci jeden z jezdců Kaťuši – vjel do kaluže a svezl se po boku až do obrubníku. Přes něj pak spadlo několik desítek závodníků, a to včetně Gerainta Thomase, Chrise Frooma, Romaina Bardeta či Louise Meintjese. 

Na první pohled nedošlo k žádnému zranění a všichni se dokázali po několika kilometrech vrátit do hlavního pole. Froome skončil z prodřenými cyklistickými svršky a bude doufat, že na rozdíl od ročníku 2014 takováto kolize nebude znamenat jeho konec na Tour. Tehdy jeho pokus o druhé vítězství skončil už v páté etapě.

Začtěte se do našeho Průvodce Tour de France 2017:

Pro trojnásobného vítěze bylo "výhodou", že k pádu nedošlo později, neboť v té době už na čelo šly sprinterské týmy. Šance posledních uprchlíků Taylora Phinneyho a Yoanna Offreda padly kilometr před páskou, kdy je dotáhly šiky sprinterů. Útěchou pro Phinneyho zůstává, že si díky vítězství na obou vrchařských prémiích zajistil puntíkovaný dres.

Dopředu se natlačily modré dresy Quick-Stepu Floors, jehož jezdci se snažili vytvořit ideální pozici pro Marcela Kittela. Půl kilometru před cílem sice modrá barva z čela vymizela, ale německý sprinterský šampion se nakonec dopředu dostal a přetlačil Arnauda Démara a Andrého Greipela. Na čtvrtém místě projel cílem Mark Cavendish.

"Opravdu jsem dnes hodně chtěl vyhrát a teď ten pocit neumím ani popsat. Byl to krásný start v Německu, přišlo spoustu lidí," líčil dojatý Kittel v cíli etapy. Nebyl to přitom pro něho jednoduchý sprint, do poslední čtyřstovky totiž najížděl až ze zhruba patnácté pozice. Na jeho zrychlení ale nikdo ze soupeřů nenašel odpověď.

Zaposlouchejte se do nového dílu Velo fokus podcastu:

Cyklistický etapový závod Tour de France - 2. etapa (Düsseldorf - Lutych, 203,5 km):

1. Kittel (Něm./Quick-Step) 4:37:06, 2. Démare (Fr./FDJ), 3. Greipel (Něm./Lotto), 4. Cavendish (Brit./Dimension Data), 5. Groenewegen (Niz./LottoNL), 6. Colbrelli (It./Bahrajn Merida), 7. Swift (Brit./SAE Team Emirates), 8. Bouhanni (Fr./Cofidis), 9. Matthews (Austr./Sunweb), 10. Sagan (SR/Bora), ...59. Kreuziger (Orica), 72. Štybar (Quick-Step), 144. Cink (Bahrajn Merida) všichni stejný čas.

Průběžné pořadí: 1. Thomas (Brit./Sky) 4:53:10, 2. Küng (Švýc./BMC) -5, 3. Kittel -6, 4. Kiryjenka (Běl./Sky) -7, 5. Trentin (It./Quick-Step) -10, 6. Froome (Brit./Sky) -12, 7. Van Emden (Niz./LottoNL), 8. Kwiatkowski (Pol./Sky) oba -15, 9. Boasson Hagen (Nor./Dimension Data), 10. Arndt (Něm./Sunweb) oba -16, ...28. Štybar -39, 71. Kreuziger -56, 106. Cink -1:13.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články