Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Volejbalistky porazily Bulharsko a poprvé vyhrály Final Four

Karlovy Vary - České volejbalistky vyhrály poprvé v historii Evropskou ligu. V karlovarském finále porazily Bulharsko 3:0 po setech 26:24, 25:18 a 25:23. Oba týmy si už sobotním vítězstvím v semifinále vybojovaly účast v příštím ročníku prestižní světové soutěže Grand Prix.

Utkání Česko - Bulharsko
zdroj: ČTK autor: Jan Sokol

Pod vedením italského kouče Carla Parisiho, který byl jmenován na konci února, Češky získaly po dlouhé době titul na mezinárodní scéně. Ze 14 soutěžních zápasů v této sezoně prohrály jen dva. A to v základní části Evropské ligy s Nizozemskem a v oslabené sestavě s Izraelem.

České reprezentantky získaly při slavnostním ceremoniálu i tři individuální ceny. Nejužitečnější hráčkou turnaje se stala univerzálka Aneta Havlíčková, nejlépe přihrávající hráčkou kapitánka a smečařka Helena Havelková a nejlepším liberem Julie Jášová.

"Mám skvělé pocity, poprvé v reprezentaci jsme něco dokázaly," jásala Havlíčková v rozhovoru pro Radiožurnál. "Carlo je skvělý trenér, s týmem udělal nějaký pokrok, který možná ještě není vidět, ale časem se to projeví," dodala ke svému klubovému kouči z italského Busta Arsizio.

Český tým se v Evropské lize probojoval do Final Four už loni, jenže v Istanbulu dvakrát prohrál bez zisku jediného setu. Domácí prostředí v KV Areně však dokázal během dvou svátečních dnů využít na sto procent, v sobotní klíčové bitvě zdolal Nizozemsko 3:1 a splnil hlavní cíl: vybojovat si premiérovou účast v Grand Prix.

Ve Final Four už se porazit nedaly a za bouřlivého aplausu 3 800 diváků převzaly zlaté medaile. V koncovkách setů po výborném volejbalu z obou stran byly lepší než Bulharky, bodově družstvo táhly hlavně Havlíčková a smečařka Kossányiová. Poslední bod získala Havelková útokem ze zadní zóny proti trojbloku.

"Holky dnes hrály výjimečně," vyzdvihl Parisi. "Pořád jsme v hlavě měli vítězství a podali perfektní výkon. Byli jsme odměněni za tvrdou dřinu a doufám, že tento titul je ideálním odrazovým můstkem do další práce," dodal italský kouč.

"Do zápasu jsme vstupovaly trochu s nervozitou, šlo o všechno. Teď jsme šťastné, protože je to naše první zlatá medaile. Doufám, že toto vítězství je jen začátek úspěšné éry," dodala držitelka prestižní ceny MVP Havlíčková.

Češky v Evropské lize napodobily své kolegy, kteří ovládli hned první ročník v roce 2004. Bronzové medaile získaly vítězky všech tří předchozích ročníků ze Srbska. Na podzim čeká volejbalistky druhý vrchol letošní reprezentační sezony - kvalifikace mistrovství Evropy.

Česko - Bulharsko 3:0 (24, 18, 23)

Rozhodčí: Schürmann (Licht.), Bernaola (Šp.). Čas: 79 min. Diváci: 3800. Sestava a body ČR: Havelková 9, Pastulová 7, Havlíčková 18, Kossányiová 12, Monzoniová 8, Mühlsteinová 2, libero Jášová - Bednářová, Sajdová. Trenér: Parisi.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články