Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Volejbalistky po výhře nad Ukrajinou vedou skupinu, muži přehráli Finy

Chytili se na posledním týmu skupiny C. Čeští volejbalisté porazili ve třetím utkání Evropské ligy na domácí palubovce v Brně Finsko 3:1 na sety, i když soupeř ještě ve čtvrtém setu svěřence Michala Nekoly potrápil. Reprezentační kolegyně si přesvědčivě poradily s Ukrajinkami 3:1 na sety a dostaly se na první místo své skupiny.

Česká smečařka Michaela Mlejnková proti Ukrajince Darii Drozdové
zdroj: ČTK autor: Igor Zehl

Český tým nastoupil do zápasu v sestavě, v níž se mu podařilo ve středu otočit nepříznivý vývoj proti Ukrajině a zvítězit 3:2. Jenže v úvodu se mu nedařilo na servisu, snadná přihrávka umožňovala Finům dobře kombinovat a útočit. Skvěle se v tomto směru prezentoval univerzál Kaislasalo, který jen v prvním setu uhrál 12 bodů. "Nebyli jsme schopni zaútočit, byli jsme pod tlakem finského servisu," řekl trenér Michal Nekola.

Blok přinesl českému týmu bod až ve druhém setu, kdy šel výkon Nekolových svěřenců nahoru ve všech směrech. Obranou se podařilo uhlídat finského bijce Kaislasala, zlepšil se český útok a vývoj se začal obracet. "Líp jsme přihrávali a také náš servis měl lepší parametry," uvedl kouč.

Je nám líto, video expirovalo.
Češky si poradily s Ukrajinkami. Postupně se zlepšujeme, řekl kouč

Zlepšovala se česká přihrávka, o body se starali smečařsky Hadrava a blokařsky Zajíček, hru dirigoval kapitán a nahrávač Janouch. Český tým získal od koncovky třetího setu vládu nad zápasem a dotáhl ho bez větších problémů do vítězného konce. "Výborně zahrál Hadrava, ale jeden hráč sám nic nezmůže, je potřeba pochválit bojovnost celého týmu. Naším cílem před odvetami zůstává postup ze skupiny," prohlásil Nekola. Ze skupiny postoupí jen vítěz.

Volejbalistky předvedly sebejistý výkon, zářila Kossányiová

Český tým začal velmi soustředěně. Dobrým servisem, kvalitní obranou i důrazným útokem získal v prvním setu dostatečný náskok a bez problémů jej vyhrál. Pohoda vydržela Češkám do stavu 10:6 v druhé sadě. Potom se ale rozehrála ukrajinská smečařka Denysovová a rozpoutal se boj o každý míč.

Ukrajinky vedly už 23:18, nakonec však proměnily v dramatické koncovce až pátý setbol. "Zbytečně jsme ztratili pět šest míčů a body nám v koncovce chyběly," poznamenal Athanasopulos na konto jediné ztracené sady.

V domácím týmu ale znovu zářila Kossányiová, která ve čtyřech sadách uhrála 24 bodů. K jejímu výkonu se přidaly také další hráčky jako Orvošová či Hodanová a Ukrajinky pod tlakem české ofenzivy začaly chybovat.

Náskok domácích hráček rostl míč po míči nejen ve třetím setu, ale posléze i ve čtvrtém, po němž tým získal tříbodovou výhru. "Lepšíme se zápas od zápasu, holky jsou velmi motivované. Výborně hrála Kossányiová, ale vítězství je dílem kolektivu," dodal řecký kouč českého výběru.

Evropská liga v Brně:

Evropská liga volejbalistů v Brně - skupina C:

ČR - Finsko 3:1 (-17, 22, 15, 22)

Rozhodčí: Rijabcov (Rus.), Marschner (ČR). Čas: 105 min. Diváci: 1000.

Sestava a body ČR: Hadrava 27, Zajíček 13, Patočka 8, Galabov 8, Janků 1, Janouch 4, libero Pfeffer - Finger 1, Srb, Janků 1, A. Bartoš 6, Sobotka .

Nejvíce bodů Finska: Kaislasalo 25, Ronkainen 11, Suihkonen 9.

Další zápas (v Minsku):

Bělorusko - Ukrajina 3:1 (18, 22, -20, 24)

Evropská liga volejbalistek v Brně - skupina A:

ČR - Ukrajina 3:1 (14, -27, 18, 17)

Rozhodčí: Themelis (Řec.), Z. Grabovský (ČR). Čas: 97 min. Diváci: 900.

Sestava a body ČR: Kossányiová 24, Purchartová 8, Orvošová 16, Mlejnková 4, Trnková 8, Šmídová 3, libero Dostálová - Hodanová 11, Patočková 1, Holásková, Kopecká, Svobodová. Trenér: Athanasopulos.

Nejvíce bodů Ukrajiny: Denysovová 20, Dorsmanová 14, Bycenková a Stepanjuková po 8.

Slovensko - Švédsko 3:0 (16, 13, 16)

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články