Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Slovensko - Česko

Volejbalistky na Euru natrefí na Španělsko či Polsko, hrát budou v Plovdivu

České volejbalistky se na mistrovství Evropy dle losu utkají v Plovdivu ve skupině B s domácím Bulharskem, Polskem, Německem, Španělskem a Řeckem. Turnaj se uskuteční od 18. srpna do 4. září.

Evropského šampionátu se podruhé zúčastní 24 týmů a z každé ze čtyř šestičlenných skupin postoupí čtyři celky do osmifinále. Vedle srbské metropole Bělehradu a Plovdivu budou zápasy hostit chorvatský Zadar a rumunská Kluž. Na zlatý hattrick budou útočit Srbky.

Češky byly ve třetím koši a chorvatská kapitánka Samantha Fabrisová poslala národní tým do skupiny B. Domácí Bulharsko si za jednoho ze soupeřů předem zvolilo Polky. Německo, Španělsko, Česko a Řecko byly postupně dolosovány.

"Jsme v zajímavé skupině s hodně silnými týmy, není tam žádný slabý soupeř. Věřím, že máme šanci postoupit, ale musíme hrát náš nejlepší volejbal," řekl řecký kouč českého výběru Jannis Athanasopulos. Právě zápas s Řeckem bude pro něj mít zvláštní nádech. "Všechny zápasy budou zajímavé, ale tenhle bude speciální," přikývl.

Nahrávačka Kateřina Valková i kapitánka Andrea Kossányiová se shodly, že skupina není silná ani slabá. "Nebrečíme ani neslavíme. Byla tam rozhodně těžší i lehčí skupina, ale určitě si myslím, že to je skupina hratelná na postup," řekla Valková. "Bude to těžký, o první místo ve skupině asi budou hrát Polky a Němky, jsou tam Bulharky. Budeme bojovat," uvedla Kossányiová.

Podobně jako bude pro hlavního kouče emotivní zápas s Řeckem, pro některé hráčky a asistenta Mateusze Zarczynského zase bude zajímavý duel s Polkami. "Znám tam většinu holek, tak to bude zajímavý, srdcový, pikantní," hledala správný výraz Kossányiová, od roku 2019 hráčka týmu Bielsko-Biala, za který v uplynulé sezoně hrála i univerzálka Gabriela Orvošová.

Předloni Češky na mistrovství Evropy po 14 letech chyběly, ale letos kvalifikaci zvládly suverénně. Poslední z devíti medailí volejbalistky vybojovaly v roce 1997 v Brně, kde skončily třetí. Jediný titul získaly hráčky tehdejšího Československa v roce 1955.

Los ME volejbalistek 2021 (18. srpna - 4. září):

Skupina A (Bělehrad): Srbsko, Ázerbájdžán, Rusko, Belgie, Francie, Bosna a Hercegovina.

Skupina B (Plovdiv): Bulharsko, Polsko, Německo, Španělsko, Česká republika, Řecko.

Skupina C (Zadar): Chorvatsko, Itálie, Bělorusko, Slovensko, Maďarsko, Švýcarsko.

Skupina D (Kluž): Rumunsko, Turecko, Nizozemsko, Ukrajina, Finsko, Švédsko.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články