Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
TCL V Repre

Volejbalisté chtějí dojít na evropském šampionátu dál než do osmifinále

Zatímco volejbalové mistrovství Evropy žen vrcholí už bez české účasti, kontinentální šampionát mužů startuje a tuzemská reprezentace by chtěla dál než do osmifinále. Turnaj za účasti 24 celků probíhá ve čtyřech evropských destinacích a Češi věří v Ostravě v podporu domácího publika. Titul obhajují Srbové, k favoritům patří olympijští vítězové z Tokia Francouzi, Rusové, Poláci, Slovinci či Italové. Přímé přenosy z ME odvysílá ČT sport a web ctsport.cz.

Čeští volejbalisté
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

Volejbalové Euro dále hostí v Polsku Krakov, Gdaňsk a Katovice, kde se budou hrát semifinále a boje o medaile. Estonským pořadatelem je Tallinn a ve Finsku se hraje v Tampere.

Do Ostravy se ME vrací po 20 letech. V roce 2001 Češi bojovali o cenné kovy a skončili čtvrtí. "Byl jsem tam v roli diváka a koukal na našeho trenéra (Jiří Novák) a manažera (Miloslav Javůrek), jak hrají o medaile. Bylo by skvělé, kdyby se nám alespoň částečně podařilo zopakovat takový úspěch," řekl libero Daniel Pfeffer před startem šampionátu v tiskové zprávě.

Postupem do bojů o medaile by současný český tým překvapil. Na minulém šampionátu vypadli reprezentanti v osmifinále a obsadili 13. místo. I letos je základním cílem účast v osmifinále, do kterého se dostanou čtyři celky z šestičlenné skupiny. "A když nám sedne jeden zápas, tak bychom to možná mohli dotáhnout i výš," věří kouč Jiří Novák.

Češi zahájí boje v pátek proti vicemistrům starého kontinentu Slovincům a dále je čekají Bělorusko, Bulharsko, Černá Hora a Itálie. O postup by měli hrát s Běloruskem a Černou Horou. "Proti nim není cílem nic jiného než vítězství," uvedl nahrávač Jakub Janouch. "Když se dostaneme do varu, tak bychom mohli porazit i někoho z favoritů," věří univerzál Jan Hadrava.

Vyburcovat český tým mohou fanoušci, kterých by mohlo chodit víc než před deseti lety, kdy Češi hráli skupinu a osmifinále v Karlových Varech a účast diváků byla zklamáním.

zdroj: ČTK/imago sportfotodienst autor: KRZYSZTOF CICHOMSKI

"Na Evropu jsme všichni natěšení, hala je nádherná a my doufáme, že nás přijde povzbudit co nejvíc lidí a poženou nás dopředu. My tam necháme všechno, hlavně naše české srdíčko," zdůraznil libero Milan Moník.

Kapacita Ostravar Arény pro ME je podle pořadatelů necelých pět tisíc diváků, kteří musí dodržovat platná hygienická opatření. "Zároveň budou muset mít všichni v hale po celou dobu nasazený respirátor nebo nanoroušku," uvedl za organizátory Lukáš Kozáček. Finále je na pořadu 19. září. Dva týmy z ME si zajistí postup na světový šampionát 2022.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články