Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
BBV po 25 letech

Trest pro Írán? Uvěznění studentky ohrožuje volejbalový šampionát

Teherán – Mezinárodní volejbalová federace (FIVB) pohrozila Íránu, že mu odebere mistrovství světa volejbalistů do 19 let. Stalo se tak v reakci na uvěznění Ghoncheh Ghavamiové. Pětadvacetiletá íránsko-britská studentka chtěla v červnu navzdory zákazu navštívit zápas volejbalové světové ligy.

Radost volejbalistů Íránu
zdroj: PAP autor: Jacek Bednarczyk

V Íránu platí od roku 1979 zákaz vstupu žen na fotbalové zápasy, jež byl před dvěma lety rozšířen také na volejbal. Aby na diskriminaci upozornila, snažila se Ghavamiová v červnu proniknout na duel Íránu proti Itálii a byla posléze zatčena. Minulý týden byla odsouzena na rok do vězení za šíření protistátní propagandy. Íránská justice trvá na tom, že se sportem rozhodnutí nikterak nesouvisí a navíc že soud ještě není u konce. Na protest proti svému uvěznění drží Ghavamiová hladovku. Petici za její propuštění podepsalo už více než 700 tisíc lidí.

Vedení volejbalové federace FIVB v reakci na soudní verdikt uvedlo, že Íránu neudělí pořadatelství žádné akce spadající pod její působnost, dokud bude v zemi panovat zákaz pro ženy navštěvovat zápasy. Trest by se nicméně nedotkl příštího ročníku světové ligy, jejíž program už je dán, ani asijského šampionátu pro rok 2015 v Teheránu, který je v kompetenci kontinentální konfederace.

Nic nemusí být definitivní

Rozhodnutí FIVB proběhlo na úrovni exekutivy. "Je prostor pro vyjednávání, není to definitivní záležitost," vyjádřil svůj názor místopředseda Českého volejbalového svazu Robert Urbánek.

Dalším kandidátem na případné pořadatelství šampionátu je Argentina, jenže íránští představitelé tvrdí, že žádný oficiální dokument od FIVB neobdrželi. "Dostali jsme od FIVB e-mail s informací o změně plánu. Čekáme, až se dozvíme pravé důvody, a potom se rozhodneme, co podnikneme," řekl člen vedení íránského svazu.

Uvězněná íránsko-britská studentka Ghoncheh Ghavamiová
zdroj: ČTK/AP

"Nedostali jsme žádný dopis od FIVB potvrzující změnu pořadatelské země," uvedl včera šéf íránské volejbalové federace Mohammad Reza Davarzani. "Spojovat nesportovní aktivity s naším sportem je nespravedlivé," dodal s odkazem na tvrzení íránské justice.

Volejbalová federace učinila rozhodnutí po schůzce s představiteli organizace na ochranu lidských práv Human Rights Watch. "Ženy po celém světě by měli mít právo sledovat volejbal a hrát ho na rovnoprávném základu," prohlásil prezident FIVB Ary Graca.

Tlak nejen na Írán

Akt FIVB vytváří mimo jiné nepřímo tlak i na Saúdskou Arábii, kde pro ženy platí podobný zákaz. V tomto případě však saúdské království přistupuje k právům žen ještě přísněji, často jim totiž neumožňuje ani účast na mezinárodních sportovních akcích. Pod tlakem Mezinárodního olympijského výboru na poslední chvíli vyslala Saúdská Arábie na olympijské hry do Londýna dvě své atletky.

Od té doby však ve své snaze polevila. Neúčast sportovkyň na Asijských hrách odůvodnili saúdští představitelé nedostatečnou sportovní úrovní. Generální tajemník Saúdského olympijského výboru Mohammed al-Mishal však nicméně slíbil, že na Hrách v Riu se podobný scénář opakovat nebude. Ženy prý mohou trénovat odvětví, která jsou v souladu s učením Koránu, tedy jezdectví, šerm, střelbu a lukostřelbu.

Debata kolem sportovních práv má výrazné politické přesahy. V sázce může být mnohem více. Sportovní práva žen jsou totiž v případě Íránu součástí boje o dohodu na půdě OSN, která by řešila íránský jaderný program. Íránští konzervativci se obávají, že úspěšná jednání by posílila příznivce reformního prezidenta Hasana Rouháního v parlamentních volbách plánovaných na jaro 2016.

Zdroj
ČTK, The Guardian, Huffington Post

Hlavní zprávy

Nejčtenější články