Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Český pohár Skupiny ČEZ Veltrusy

Kvarteto mečbolů k vítězství nestačilo, volejbalisté prohráli s Belgií a na OH v Tokiu si nezahrají

Po famózním obratu v rozhodujícím tie-breaku měli čtyřikrát možnost utkání s Belgií rozhodnout, ale nepodařilo se jim to a prohráli 2:3. Čeští volejbalisté tak neuspěli ani ve druhém zápase v olympijské kvalifikaci v Berlíně a vzhledem k vítězství Slovinska nad Německem 3:2 přišli o šanci postoupit do Tokia.

Utkání olympijské kvalifikace Belgie - Česko
zdroj: DPA autor: Andreas Gora

Češi mají na kontě pouze jeden bod a ve středu se proti Slovincům s turnajem v německé metropoli rozloučí. Svěřenci trenéra Michala Nekoly vyzvou úřadující vicemistry Evropy od 17:30. Národní tým v šestkovém volejbale se pod pěti kruhy ukázal naposledy ještě ve federální éře, v roce 1980 v Moskvě.

Je nám líto, video expirovalo.
Závěr rozhodujícího tie-breaku v utkání Belgie - Česko

Volejbalisté nastoupili proti Belgii ve stejné sestavě jako proti Německu (0:3) a v první sadě tlačili servisem. Galabov přímým bodem zvýšil na 6:3. Soupeř sice srovnal, ale vzápětí se povedla série Janouchovi a po jeho esu Češi vedli 11:7. O vedení už tým nepřišel, jelikož nebyl pod takovým tlakem ze servisu jako s Němci.

I ve druhé sadě měli Češi zpočátku navrch. O nadějné šestibodové vedení ale přišli i proto, že Belgičané výrazně zlepšili servis a útok národního týmu ztratil na úspěšnosti. V koncovce soupeř neproměnil setbol, sám ale dva razantně odvrátil a svou druhou možnost k ukončení setu proměnili Belgičané přímým bodem z podání.

Ve třetí sadě se skóre přelévalo. Další z mladíků Polák blokem zvýšil na 8:5, pak volejbalisté zaostávali a dlouho se hrálo vyrovnaně. Od stavu 20:20 ale nezískala reprezentace ani bod, přičemž dvakrát rozhodlo v její neprospěch video – nejdříve soupeři přiznalo eso a poté potvrdilo nepřesnou českou smeč bez teče.

Díky vydařeným blokům a servisu Vašiny se podařilo převážit na českou stranu čtvrtý set. V jeho koncovce měli tentokrát Nekolovi svěřenci pevnější nervy.

Tie-break měl bláznivý průběh. Češi v něm prohrávali 1:7, ale po skvělém zásahu libera Moníka v poli a smeči Indry srovnali na 11:11, po dvou následných blocích dokonce vedli 13:11. Od stavu 14:13 pak měli čtyři mečboly. Při prvním letěla Coxova smeč do autu, ale challenge prokázala teč bloku. Další tři soupeř odvrátil a svůj první využil.

Olympijská kvalifikace volejbalistů v Berlíně:

Skupina A: ČR - Belgie 2:3 (21, -26, -20, 22, -17)
Rozhodčí: Porvazník (SR), Rodríguezová (Šp.). Čas: 137 min. Diváci: 1132.
Sestava a body ČR: Vašina 13, Zajíček 6, Indra 24, Galabov 21, Mach 3, Janouch 3, libero Moník - Polák 3, Michálek, Janků. Trenér: Nekola.
Nejvíce bodů Belgie: Cox 32, Rousseaux 11, D'Heer 10.

Německo - Slovinsko 2:3 (32, -20, 19, -21, -12).

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články