Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Hokej na zemi

Finále rozhodla hlava a zkušenosti. Ještě teď mám husinu, říká manažer reprezentace

Velké volejbalové drama skončilo. Ve finále extraligy udolalo Karlovarsko v posledním utkání nejtěsnějším rozdílem Lvi Praha 16:14 v tie-breaku. "Vynikající atmosféra, vynikající úroveň, ještě teď mám husinu," přiznal v rozhovoru pro Sportovní zprávy na ČT sport Miloslav Javůrek, manažer národního týmu a bývalý reprezentant. "Bylo to jedno z nejlepších finále, které pamatuji, předčilo moje očekávání," přiznal, ale už se soustředí na reprezentaci.

Je nám líto, video expirovalo.
Javůrek: Finále rozhodla hlava

Podle Javůrka rozhodla finále psychika a větší zkušenosti obhájců titulu. "Když se to v tie-breaku od stavu 4:10 obrátilo, to nečekal nikdo, ani Pražáci, kteří prohrávali. Ale stačily dvě tři povedené akce Lvů a vstoupil do toho psychický aspekt. Hlava je ve sportu hodně důležitá. Proto se Pražáci dokázali vrátit do toho setu a ještě měli šanci otočit finále na svoji stranu. Rozhodujícím faktorem nakonec podle mého názoru bylo, že Karlovarsko má přece jen s těmi finálovými zápasy daleko větší zkušenosti," dodal.

Na psychickou stránku přípravy se zatím v extralize soustředí právě poražení finalisté, Lvi. "Slyšel jsem, že se snaží s tím pracovat a mají mentálního kouče, ale nicméně u kolektivního sportu to zatím u nás tak častý jev není. Věřím, že odolnost, kterou karlovarští ukázali, byla spíš výsledkem už zmiňovaných zkušeností z minulých let."

Čtveřice reprezentantů, která hrála finále (Janouch, Moník, Indra a Vašina) se nejpozději v pátek připojí k reprezentaci, která už má přípravný kemp. Spolu s nimi se přidá i trenér vítězů Jiří Novák, jenž vede i národní celek.

"Přestože se loni z Ostravy nominovali přímo na ME a vynechají kvalifikaci, mají nabitý program. Odehrají tak jen zápasy Evropské ligy a potom je čeká dovolená," popisoval program mužské reprezentace její manažer.

Národní tým se bude muset v nadcházející sezoně obejít bez jedné z opor, Jana Hadravy, který reprezentační sezonu vypouští a chce se soustředit na plážový volejbal.

"Je určitě jednou ze stěžejních postav reprezentace a dělá nám výborné jméno i v Polsku, kde nyní hraje, ale avizoval to dlouho dopředu, protože se nehraje ME ani kvalifikace, takže si dá volno. Někdy člověk potřebuje dobít baterky, ale je připraven, když ho příští rok oslovíme, že se k týmu opět připojí," dodal Javůrek.

Takže v současné sezoně, kdy nevyšla účast na MS, čeká český výběr jen Evropská liga. "Tam máme ve skupině Estonsko, Lotyšsko a Belgii. Chceme skupinu vyhrát a postoupit do Final Four."

Ženy mají náročnější program než muži. Hrají Evropskou ligu, pak je čeká kvalifikace na ME a díky postavení v žebříčku si zahrají i na mistrovství světa, což tu hodně let nebylo. "Nepojedeme to vyhrát, ale určitě se budeme snažit postoupit ze skupiny," řekl Javůrek.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články