Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
SLUNETA Ústí nad Labem - BK KVIS Pardubice

Čeští volejbalisté podlehli na závěr olympijské kvalifikace Slovincům

Čeští volejbalisté také svůj poslední zápas v olympijské kvalifikaci prohráli. Svěřenci trenéra Michala Nekoly nezvládli koncovky sudých setů a se Slovinci prohráli po setech 12:25, 26:28, 25:19 a 26:28. Oslabený a výrazně omlazený tým už dříve nestačil v Berlíně na domácí Němce a v úterý prohrál bitvu s Belgií.

Čeští volejbalisté
zdroj: ČTK/imago sportfotodienst

"Vstup do utkání byl jedním slovem katastrofa. Nedařilo se nic. Postupem času jsme rotovali se sestavou, až jsme našli nějakou ideální. Vrátili jsme se do hry a můžeme litovat dvou koncovek, které jsme ztratili mezihrou. Jednoduché chyby rozhodly, že jsme prohráli jedna tři," řekl trenér Nekola.

Na Slovince nastoupili mladíci Vašina, Indra i Polák a poprvé v turnaji libero Pfeffer. V prvním setu ale krok s favoritem neudrželi. "Může se stát, že prohráváme, ale nevěšte hlavy a bojujte dál," nabádal o pauze kouč Michal Nekola, ale rozdíl byl příliš velký. Slovinci převálcovali český výběr ve všech herních činnostech.

Ve druhém setu soupeř prostřídal elitní sestavu. Na české straně se do hry dostal Šulista a dařilo se mu. Tým vedl 7:3, ale o náskok přišel. "Hrajte tak, že chcete vyhrát, ne jenom uhrát balon," burcoval Nekola. Jeho výběr se dotáhl na 20:20 a měl tři setboly, jako v minulých duelech ale vypjatou koncovku ztratil.

Je nám líto, video expirovalo.
Čeští volejbalisté si v olympijské kvalifikaci připsali třetí porážku

Na smeči zůstali Šulista s Michálkem, po jehož dvou ranách nad sítí volejbalisté znovu v úvodu sady vedli. Tentokrát náskok udrželi a i za pomoci nově příchozího blokaře Patočky ho navýšili až na pět bodů. Oslabenou slovinskou sestavu se volejbalistům podařilo ve třetí sadě dorazit a připsali si cenný set.

Indra poté z podání zvýšil na 5:2 a za stavu 6:3 poslali Slovinci na palubovku zpátky svoji elitní osu - nahrávače Vinčiče a univerzála Šterna. Češi nezpomalovali a po dalším Indrově bodu ze servisu vedli 15:8. Jejich náskok se ale ztenčoval a Kozamernik srovnal esem na 23:23. Češi měli tři setboly, jenže v důležitém okamžiku se nedařila přihrávka. Jak rázně se závěr dohrává, jim vzápětí ukázal soupeř.

"Nejsme schopni dohrát koncovku. Je to na lehkých individuálních věcech. Nenahrajeme si bodovku, váháme, nejsme si jistí v určitých balonech a soupeři jsou. V tomhle musíme zapracovat. Je to furt dokola," posteskl si Janouch.

Češi tak s jedním bodem skončili ve skupině A poslední. Česká neúčast na hrách pod pěti kruhy se znovu prodlužuje; v šestkovém volejbalu hráli muži naposledy ještě ve federální éře v roce 1980 v Moskvě.

V semifinále se střetne Německo s vítězem skupiny B Bulharskem a Slovinci s Francií. Ze hry o Tokio tak budou překvapivě srbští mistři Evropy. Účast na olympiádě si zajistí jen vítěz pátečního finále.

ČR - Slovinsko 1:3 (-12, -26, 19, -26)

Rozhodčí: Aro (Fin.), Akinci (Tur.). Čas: 109 min. Diváci: 891. Sestava a body ČR: Janouch 3, Vašina, Zajíček 9, Indra 19, Galabov 2, Polák 1, libero Pfeffer - Šulista 11, Bartůněk, Michálek 9, Janků, Patočka 9, Mach. Trenér: Nekola. Nejvíce bodů Slovinska: Kozamernik 15, T. Štern 13, Možič 12.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články