Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

České volejbalistky dál vítězí, poradily si i s Austrálií

Almaty - České volejbalistky pokračují ve vítězném tažení světovou Grand Prix. Ve svém druhém vystoupení na turnaji třetí skupiny v Almaty zvítězily nad Austrálií 3:0 po setech 25:21, 25:14 a 25:20 a v soutěži jsou stále bez porážky. Posledním soupeřem českého týmu bude v neděli domácí Kazachstán, druhý turnaj se hraje za týden v Brně. 

V duelu se 100. týmem světového žebříčku byly české volejbalistky jednoznačnými favoritkami. Vyrovnanou partii držely Australanky v polovině úvodní sady a k vážnějšímu odporu se vzepjaly ve třetím dějství. Po většinu zápasu ale měl český tým utkání pod kontrolou. Soupeřky přehrával lepší hrou na síti a také důrazným podáním.

"Samozřejmě s takovým soupeřem je mnohem horší hrát než se silnějším, protože je těžší udržet koncentraci. Já myslím, že jsme s tím měly trochu problém, protože jsme byly ze včerejška unavené," přiznala pro Radiožurnál univerzálka Havlíčková. 

Italský trenér českého týmu Carlo Parisi zvolil stejnou základní sestavu jako v pátečním vítězném duelu s Chorvatskem. Na místě univerzálky se prosazovala v útoku Havlíčková. V obraně hrála prim Trnková, která si připsala 9 úspěšných bloků. Dalšími oporami byly Vanžurová s Havelkovou a na místě libera se blýskla zákroky v poli Chlumská. Australanky těžily hlavně z útočné aktivity smečařky Rourkeové, ostatní spoluhráčky ale za jejím výkonem dost zaostávaly.

Australanky se probraly ve třetím setu, kdy získaly pětibodový náskok (9:4). Hrozbu komplikací ale české hráčky s přehledem odvrátily. Za stavu 19:19 soupeřkám čtyřmi body odskočily a po 76 minutách proměnily hned první mečbol po přímém bodu Vanžurové z podání.

Rekordní počet zemí

Letošní Grand Prix volejbalistek se zúčastní rekordní počet 28 zemí, které jsou rozděleny podle světového žebříčku do tří výkonnostních skupin. V první je 12 nejlepších týmů včetně olympijských vítězek Brazilek, ve druhé a třetí skupině je osm družstev. V každé z těchto skupin se na závěr uskuteční finálový turnaj.

Grand Prix se hraje od roku 1993, v prvním ročníku startovalo jen osm družstev. České volejbalistky zasáhly do série turnajů Grand Prix poprvé před rokem. Ze dvaceti družstev skončily na 14. místě se dvěma výhrami a sedmi porážkami.

ČR - Austrálie 3:0 (21, 14, 20)

Sestava a body ČR: Smutná 5, Havlíčková 14, Vanžurová 11, Havelková 10, Trnková 12, Sajdová 4, libero Chlumská - Dostálová, Kvapilová. Trenér: Parisi. 

Zdroj
ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články