Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Athanasopulos přináší nové impulzy a chce z týmu vytřískat všechno, pochvalují si Mlejnková s Valkovou

Mezi nejlepší osmičku evropského šampionátu se dostaly poprvé od roku 2011. Přitom začátek turnaje české volejbalistky nezvládly a s postupem ze skupiny to vypadalo všelijak. Jenže tým řeckého trenéra Jannise Athanasopulose se zvedl a nakonec postoupil z druhého místa. Po výhře nad Ukrajinou v pětisetové bitvě pak reprezentantky narazily v duelu s favoritkami ze Srbska. Konečné osmé místo je však velkým úspěchem českého volejbalu.

Je nám líto, video expirovalo.
České volejbalistky hodnotí v SZ úspěšné ME

Úspěch se však nerodil lehce. Hned na úvod šampionátu se dostavila nečekaná porážka se soupeřkami z Ázerbájdžánu. "Povedl se jim zápas úplně neskutečně. Myslím si ale, že se ukázala i vnitřní síla týmu, že jsme se dokázali semknout. Jeden den (volna) nám pomohl a dokázaly jsme se připravit na Řekyně tak, jak jsme potřebovaly," uvedla Kateřina Valková k rozpačitému začátku turnaje.

To skupinová porážka s ambiciózním a silným Tureckem nebyla tak nečekaná. Soupeřky se nakonec dostaly do nejlepší čtyřky mistrovství Evropy, které bude vrcholit o víkendu. Následnými dvěma zápasy s Němkami a Švédkami se však Češky vrátily na vítěznou vlnu.

Proti Němkám navíc předvedly perfektní obrat ze stavu 0:2 na sety. "Byl to skvělý zápas. Ukázal, že za žádného stavu se nevzdáváme a bojujeme o každý balon. I když čelíme mečbolům, tak jdeme do toho naplno," hodnotila kapitánka Michaela Mlejnková.

"Za každého stavu se dá zápas otočit, a dokud nespadne poslední balon, tak není vítěze. Utekly jsme z dvou mečbolů a dokázaly jsme pak zápas dovést do vítězného konce," dodala Valková k možná klíčovému souboji ve skupině se západními sousedkami.

V opačné roli se však české reprezentantky ocitly v osmifinálovém duelu s Ukrajinkami. "Když zápas vypadal, že se dostane do tie-breaku, tak už jsem měla v hlavě scénáře z dvou předchozích mistrovství Evropy, kdy jsme také vedly 2:0 (na sety) a prohrály jsme 2:3. A řekla jsem si, že tohle nemůžu dopustit, že nechci nikoho vidět brečet po zápase. Takže jsem se zdravě naštvala a ono to vyšlo," připomněla Mlejnková své hvězdné chvíle v utkání.

Velkou roli na úspěchu týmu měl také trenér Athanasopulos, jenž je podle Mlejnkové doslova impulzivní člověk. "Ale většinou to myslí v dobrém slova smyslu. Chce z týmu vytřískat všechno. A i když občas zařve hodně, tak si fakt myslím, že je to myšleno dobře. Ten tým občas potřebuje, aby se na něj zařvalo a trochu jsme se probraly. Protože ví, co na nás působí, takže proto jsme byli tak úspěšní," ocenila Mlejnková.

"Myslím si, že i Jannis na sobě pracuje každým dnem a přináší nové věci. Impulzy přináší do našeho týmu a snaží se nás furt zdokonalovat, abychom mohli být konkurenceschopní ve velkých zápasech proti velkým týmům, jak jsme ukázali na evropském šampionátu," doplnila Valková.

V posledním utkání Češky sice zaskočily v úvodním setu Srbky, poté se však favoritky rozehrály k hladkému postupu do semifinále. "Možná nás trochu podcenily na začátku a nám se v prvním setu fakt dařilo, byly jsme vyrovnaným soupeřem. Na konci (setu) udělaly dvě chyby, což nám pomohlo. Potom se však rozjely a v dalších třech setech jsme už nebyly tak konkurenceschopné," přiznala Mlejnková.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články